Μέρος 2
«Αυτήν την φορά, δεν πρέπει να κυνηγήσουμε τις ανώμαλες απολαύσεις του Λάβκραφτ, απολαύσεις εξοντώσεως ή παραφροσύνης. Πρέπει να εύρουμε το απόλυτο νόημα, την δημιουργία κάτι από το τίποτα, μιαν τεκμηριωμένη τελικήν απόδειξη ότι συνηντήσαμεν τον Θεόν και Αυτός είναι εμείς. Αντισταθείτε στον συναισθηματικόν πειρασμόν να σκεφτείτε ότι η τεχνολογία ημπορεί να σας δείξει το πρόσωπον του Θεού ». James Poulos
Ο Αμερικανός μελλοντολόγος Κέβιν Κέλυ (Kevin Kelly) 1 παρέχει μίαν κλίμακα διαβαθμισμένων κριτηρίων, ένα είδος περιγραφικής αξιολογήσεως, βασιζομένης σε συγκεκριμένα κριτήρια και διαβαθμίσεις ποιότητος, δηλαδή μιαν χρησιμοτάτη «ρουμπρίκα» για την πρόβλεψη των τεχνολογιών που θα ευδοκιμήσουν στο μέλλον. Είναι μια θεωρία περί τεχνολογικής εξελίξεως εμπνευσμένη από την βιολογικήν εξέλιξη, αλλά βασίζεται στον ευφυή σχεδιασμόν. Όπως το θέτει, αυτές οι αρχές μας επιτρέπουν να καθορίσουμε «τι θέλει η τεχνολογία». Όμως μην αφήσετε την προσωποποίησή του της τεχνολογίας να σας παραπλανήσει. Περιγράφει την φυσικήν τροχιάν της εφευρέσεως και της αποδοχής της. Τελικώς, η τεχνολογία «θέλει» αυτό που θέλουμε εμείς !
Ο Kelly αποκαλεί το σύνολον αυτού του συστήματος «Τεχνείον» (Technium). Αυτό περιλαμβάνει κάθε τεχνολογίαν την οποίαν δημιουργούμε και χρησιμοποιούμε, από γραφίδες, αγάλματα, και πριονωτές λεπίδες μέχρι φορητούς υπολογιστές, ρομπότ και …. χειροβομβίδες. Πρόκειται για ένα ιδιότυπον, αλληλεξαρτώμενον οικοσύστημα, που εγεννήθη από ανθρωπίνους νόες και διεμορφώθη από ανθρώπινες χείρες, στην προσπάθειάν μας για επιβίωση. Ο πρωτοποριακός στοχαστής παρουσιάζει αυτήν την πολιτιστικήν παραγωγήν ως έν άλλο ζωικόν βασίλειον, όπως τα μικρόβια ή τα φυτά. Το τεχνείον αναπτύσσεται και προσαρμόζεται στην συμβίωση με τον Homo sapiens. Τα εργαλεία μας έχουν μιαν ιδικήν τους ζωήν, η οποία εξελίσσεται συμφώνως προς τρεις αρχές [Όρα «Τι θέλει η τεχνολογία», («What Technology Wants») Νέα Υόρκη, εκδόσεις Penguin, 2010, σελίδες 181-183]:
- «Δομική» – Ποίες εφευρέσεις είναι ακόμη δυνατές, δεδομένων των νόμων της φύσεως; (Για παράδειγμα, το αυτοκίνητο βελτιούμενο περαιτέρω ημπορεί πράγματι να προχωρήσει.)
- «Ιστορική» – Ποία μορφή θα λάβει μια τεχνολογία, δεδομένων των προϋπαρχουσών σχεδίων και της υφισταμένης υποδομής; (Το αυτοκίνητο καίει κυρίως βενζίνη και είναι στενότερον από τον δρόμο.)
- «Σκόπιμότητος» – Ποία τεχνολογία θα υιοθετηθεί σε ικανή κλίμακα, δεδομένου του τι θέλουν τα ανθρώπινα όντα; (Οι άνθρωποι θα αγοράσουν το αυτοκίνητον με βάση το «στυλ» και την απόδοσή του.)
Οι αυτοκινητόδρομοι μας επραγματώθησαν με γνώμονα τι επεδίωκεν με αυτούς η τεχνολογία, ενώ τα βραχύβια πορτοκάλια σήπονται και καταλήγουν στην χωματερή. Αυτή η διαδικασία δημιουργίας και εξαλείψεως είναι αληθής σε ολόκληρον το τεχνείον. Ένας μεμονωμένος εγκέφαλος ονειρεύεται την κάθε εφεύρεση. Αυτή περιορίζεται βεβαίως από την δομήν και την λειτουργίαν της φύσεως. Διαμορφούται από το ιστορικόν προηγούμενο. Και θα ανθίσει ή θα αποτύχει συμφώνως προς τις συλλογικές μας προθέσεις.
Εδώ όμως θα προσθεσουμε, πως όλα αυτά τα κτητικά «μας» στερούνται μιας κρισίμου αναγνωριστικής διακρίσεως. Ορισμένες τεχνολογίες υιοθετούνται προθύμως από τους καταναλωτές. Πολλές άλλες επιβάλλονται από τις αρχές. Πάρτε για παράδειγμα τους αποκρουστικούς και απεχθείς «Σαρωτές γυμνού» (Nudie Scanners) της αμερικανικής «Transport Security Administration» – TSA για τον έλεγχον ενδεχομένου οπλισμού των επιβατών αεροσκαφών, ή τα διάφορα ενοχλητικά chatbots εξυπηρετήσεως πελατών. Το ίδιο ισχύει και για τις κινεζικές κομμουνιστικές προκατασκευασμένες … «έξυπνες πόλεις» που καθοδηγούνται από την ολόπλευρο, κομματική μαζικήν επιτήρηση. Προφανώς, σε τέτοιες περιπτώσεις, η τεχνολογία «θέλει» αυτό που θέλουν οι Κροίσοι, οι άρχοντες μεγιστάνες και οι εξουσιαστές, είτε μας αρέσει είτε όχι.
Το smartphone («έξυπνο τηλέφωνο», είναι ένα κινητό τηλέφωνο βασισμένο σε ένα λειτουργικόν σύστημα κινητής τηλεφωνίας, με περισσότερον προηγμένη υπολογιστικήν ικανότητα και συνδεσιμότητα, σε σχέση με ένα συμβατικό κινητό τηλέφωνο) αποτελεί μιαν εξαιρετική απεικόνιση της περιγραφικής αξιολογήσεως του Kelly. Δομικώς, προέρχεται από νόμους φυσικής που επιτρέπουν και περιορίζουν τα ασύρματα σήματα, από επεξεργαστές υπολογιστών, λογισμικόν εφαρμογών, οθόνες γραφικών και οθόνες αφής. Ως εκ τούτου, τα smartphones χρησιμοποιούν μικροκυκλώματα πυριτίου για να επεξεργασθούν τα ηλεκτρόνια, μετατρέποντα αυτά σε μονάδες και μηδενικά του δυαδικού συστήματος – σε αντίθεση με ιστορικώς αδύνατα ή αποτυχημένα σχέδια όπως η χρήση οικίσκων από λάσπη και πέτρα ώστε να τιθασευθούν οι κεραυνοί έξω από αυτά τα «φυλακτήρια» καταλύματα-. Η λογική της φύσεως παρέχει αλλά και συνάμα περιορίζει τις δυνατότητες των ανθρωπίνων δημιουργημάτων.
Ιστορικώς, τα περισσότερα από αυτά τα συστατικά του τηλεφώνου εδημιουργήθησαν από τον στρατό πριν ανατοποθετηθούν για πολιτική χρήση. Ο ομογενής πολιτικός επιστήμων και μελετητής της τεχνολογίας Δόκτωρ Ιάκωβος Πούλος (James Poulos)2 αποκαλεί αυτά τα συστατικά «τελευταίαν λέξη ασφαλείας στον “αγωγόν” παροχής του smartphone» (όπου «αγωγός»/pipeline είναι ένα σύνολον αυτοματοποιημένων διαδικασιών που βοηθούν στην παροχήν εφαρμογών υψηλής ποιότητος ταχύτερον και πλέον αξιοπίστωςπιστα. Ημπορεί να περιλαμβάνει βήματα όπως ανάλυση κώδικος, δοκιμές, «οικοδόμηση», ανάπτυξη και «απελευθέρωση»-κυκλοφορίαν εφαρμογών), λόγω της πολλαπλώς δοκιμασθείσης εξαιρετικής τους ποιότητος ένεκα της απολύτως στρατιωτικής τους προελεύσεως.
Οι πρώτοι υπολογιστές ανεπτύχθησαν κατά την διάρκειαν του Β’ Μεγάλου Πολέμου. Η επικοινωνία με την κινητήν τηλεφωνία και το GPS έχουν χρησιμοποιηθεί από τον αμερικανικό στρατό και το ναυτικό από την δεκαετίαν του ’70. Ο μικροεπεξεργαστής, ο μικρός σκληρός δίσκος, ο συσσωρευτής ιόντων λιθίου, η οθόνη υγρών κρυστάλλων, η οθόνη αφής και το ίδιο το Διαδίκτυον, προέρχονται όλα από το Υπουργείον Αμύνης των ΗΠΑ. Τα περισσότερα εξ αυτών προήλθαν από την περιβόητον «Αμυντικην Υπηρεσίαν Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων» – DARPA («Defense Advanced Research Projects Agency»).
Με την πάροδον του χρόνου, αυτά τα στρατιωτικά συστατικά συνεδυάσθησαν από τον εταιρικόν κόσμον. Το πρώτο πλήρως ολοκληρωμένο smartphone ήταν ο διαβόητος «Simon», που εκυκλοφόρησεν από την IBM το 1994. Ήταν ένας βαρύς, άσχημος, και κατ΄ελάχιστον λειτουργικός απόγονος …. ενός κυτίου . Ουδείς συνεπάθησεν τον Simon. Η τεχνολογία δεν τον «ήθελε». Οχι ακόμη. Μετά από δεκαετίες τα καλύτερα στρατιωτικά συστατικά επανενεσωματώθησαν από την Apple και ανεπτύχθηκαν ως «iPhone» το 2007 (το πρόθεμα i ως αρχικόν γράμμα των λέξεων internet, individual, instruct, inform, inspire – διαδίκτυον, άτομον, εκπαιδεύω, πληροφορώ, εμπνέω) . Μετά τρία έτη η Apple ηγόρασεν το πασίγνωστον chatbot «Siri», (επίσης αναπτυχθέν με χρηματοδότηση της DARPA).
Οι πελάτες-αγοραστές του iPhone ενεφανίσθησαν «αγκιστρωμένοι» στο νέο θαυμαστόν προϊόν τους. Έκτοτε, εξακολουθούν να παρατάσσονται ευθυγραμμιζόμενοι εμπρός στα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών για να αγοράσουν …. εγκαίρως την εκάστοτε τελευταίαν του έκδοση. Παρομοίως προς τα φανταχτερά υπερ-αυτοκίνητα και τα εισιτήρια πρώτης θέσεως, το iPhone είναι ένα πολυπόθητον σύμβολον κύρους. Για τους φειδωλούς και οικονόμους καταναλωτές, υπάρχει επίσης μια ποικιλία από φθηνές απομιμήσεις του για να επιλέξουν. Τάχιστα το smartphone ήλλαξεν τα πάντα. Σήμερον, είναι ένα απαραίτητον εργαλείο για να ευδοκιμήσει κάποιος σε ένα ψηφιακόν οικοσύστημα. Και όλα όσα το αφορούν ή το περιέρρευσαν ήσαν σκόπιμα. Οι εταιρείες εκράτησαν επιδεικτικώς το χυμώδες απολύτως επιθυμητό μήλο, εμείς το εζητήσαμε εμμονικώς και οι αρχές το «ηγάπησαν» ! Εδώ, η τεχνολογία «ήθελε» πολύ το smartphone !
Τώρα πλέον, σχεδόν όλοι επισημαίνονται και παρακολουθούνται από την έξυπνη συσκευή στο θυλάκιόν τους. Κάθε άτομο είναι ένας πρωταγωνιστής της κρατικής επιτηρήσεως, ερμηνεύων τον πρωτεύοντα ρόλο σε μια προσωπική κακή ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ο χρήστης του smartphone είναι επίσης ένας μίνι μάγος, εξουσιοδοτημένος από την τεχνολογία να «κάνει ό, τι θέλει» (κατά τον «θελημικόν» νόμον του Μεγάλου Μάγου Αλάϊστερ Κρόουλεϋ). Ακόμα και ο μέσος βλάξ κατέχει πλέον τις μαγικές δυνάμεις της τηλεπαθείας (τηλεφωνήματα), της μελλοντολογικής προοράσεως (κατασκοπείας), της προγνώσεως (εφαρμογές ερεύνης καιρικών συνθηκών), της τηλεκινήσεως (παραδόσεις αγαθών τύπου Amazon), της σεξουαλικής μαγείας (διαδικτυακή πoρνογραφία), της ανωτέρας επικοινωνίας με πνεύματα (με ChatGPT, την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει διάλογον και απαντήσεις, – Νοέμβριος 2022 – βελτιστοποιημένη τόσον με εποπτευόμενες όσον και με ενισχυτικές τεχνικές εκμαθήσεως) και με την νεκρομαντείαν (chatbot – προσομοιωτήν συνομιλίας εκπαιδευμένον στα προσωπικά δεδομένα νεκρών προσώπων).
Το τεχνείον έχει συγχωνευθεί με τον νουν μας, δημιουργούν έναν συλλογικόν «νουν κυψέλης». Αυτό προεβλέφθη προ πολλού. Το 1926, ο Σέρβος Νίκολα Τέσλα (Nikola Tesla), ο εκκεντρικός εφευρέτης και γυναικοκράτης προφήτης εδήλωσεν στο περιοδικόν Collier Magazine σχετικώς προς το μέλλον μας ως αιχμαλώτων της οθόνης :
«Όταν η ασύρματος επικοινωνία εφαρμοσθεί τελείως, ολόκληρη η γη θα μετατραπεί σε έναν τεράστιον εγκέφαλο. … Θα είμεθα σε θέση να επικοινωνούμε μεταξύ μας αμέσως, ανεξαρτήτως της αποστάσεως. Όχι μόνον αυτό, αλλά μέσω της τηλεοράσεως και της τηλεφωνίας θα βλέπουμε και θα ακούμε ο ένας τον άλλον τόσον τελείως ωσάν να είμεθα πρόσωπο με πρόσωπο, παρά την παρεμβατικήν απόσταση χιλιάδων μιλίων. Ένας άνδρας θα είναι σε θέση να μεταφέρει ένα μηχάνημα επικοινωνίας στο θυλάκιον του γιλέκου του.»
Οι σκεπτικιστές στην μεσοπολεμικήν περίοδον εσκέφθησαν ότι ο Tesla απλώς υπερέβαλε για τις φανταστικές μικροσυσκευές. Ήταν λάθος τους ! Ωστόσον, ο Tesla δεν είπεν ούτε μια λέξη για αποχαυνωμένους και «εξηρτημένους» χρήστες smartphone, καθημένους δίκην … ζόμπι ακόμη και στο τραπέζι γιά δείπνο. Ούτε ανέφερε τους ποικίλους ηλιθίους που ….. εκτοξεύουν μουσική σε δασικά μονοπάτια πεζοπορίας ή παρακολουθούν δυνατά διάφορα video του YouTube στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη. Επίσης εάν ο Tesla εφαντάσθη ότι τα smartphones θα εξοπλίσουν τα ισχυρότερα καθεστώτα παρακολουθήσεως στον κόσμο, δεν το απεκάλυψεν ποτέ. Άλλωστε, ακόμα και ο ακριβέστερος, ο πλέον εμπνευσμένος μελλοντολόγος ημπορεί να ιδεί μόλις έμπροσθεν του ακρορρινίου του !
Στην ιδία συνέντευξη, ο Tesla προέβλεψεν ότι «η ισότης των φύλων θα παύσει με μια νέα σεξουαλική τάξη, με το θηλυκόν ως ανώτερον». Εξήγησεν : «Η απόκτηση νέων πεδίων προσπαθείας από τις γυναίκες, ο σταδιακός εκ μέρους τους σφετερισμός της ηγεσίας, θα αμβλύνει και τελικώς θα διαλύσει τις θηλυκές ευαισθησίες, θα πνίξει το μητρικόν ένστικτον, έτσι ώστε ο γάμος και η μητρότης να καταστούν αποτρόπαια, ο δε ανθρώπινος πολιτισμός θα πλησιάσει εγγύτερον και εγγύτερον στον τέλειον πολιτισμόν της ….μελίσσης.»
Δυστυχώς, δεν έκανε λάθος για τις πλημμυρισμένες από υπερπληθυσμό «κυψέλες» – πόλεις μας. Έσφαλεν όμως στο ότι σήμερον κάθε βασίλισσα μέλισσα είναι απλώς ένας αρσενικός δισεκατομμυριούχος
Κατά την διάρκειαν της ζωής του, ο πολύς Tesla παρήγαγεν όλα τα είδη σπουδαίων αλλά και …. αλλοκότων εφευρέσεων. Συνέταξεν σχέδια για μιαν ασύρματον πηγήν ενεργείας, ένα ετομόρροπο ρομπότ, μια συσκευή σεισμού και ένα όπλον υπερύθρων ακτίνων. Ποικίλοι συνωμοσιολόγοι είναι βέβαιοι ότι αυτές οι τεχνολογίες ήσαν λειτουργικές. Όταν απέθανεν ο Tesla τα σχέδιά του κατεσχέθησαν από το εργαστήριόν του από «μυστικούς ελεγκτές». Οι κρατούσες ελίτ μας τα αποκαλύπτουν σταδιακώς και στάγδην.
«Είναι δεκαετίες εμπρός από αυτό που βλέπουμε σήμερον», επιμένουν ποικίλοι «ακραίοι» και «περιθωριακοί». Ναι, για ορισμένες περιπτώσεις, είναι. Γιά άλλες, όχι τόσον πολύ. Οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες έχουν βασίμους λόγους να αποκρύπτουν την εξουσίαν τους. Είναι επίσης επιρρεπείς σε υπερεκτίμηση και μεγαλοποίηση των προόδων τους για την προβολήν της ισχύος τους. Σε εμάς απομένει να υποθέσουμε τι συμβαίνει όντως οπίσθεν των κλειστών θυρών.
Οι επιθετικές συνωμοσιολογικές θεωρίες υπενθυμίζουν τους κυνηγούς UFO που ενίοτε πιστεύουν ότι τα εξαρτήματα των ηλεκτρονικών υπολογιστών ανεκτήθηκαν από ένα ναυάγιον ιπταμένου δίσκου ! Το σενάριον : Κάποιος ζηλωτής συνωμοσιολόγος φαντάζεται έναν …. πρασινωπό κυβερνήτη του αστροσκάφους να κοιτά προς τα κάτω, στο ανάλογο εξωγήινο smartphone του και να συντρίβεται στην γη. Ερευνών τα συντρίμμια του διαστημοπλοίου, ένας τεχνικός του στρατού ευρίσκει το τηλέφωνο στην μικρά παλάμη του εξωγηίνου πτώματος. Οι επιστήμονες το αποδομούν και το ανασυνθέτουν σε μια μυστική βάση, προσφέροντες εν τέλει στην ανθρωπότητα…. τα iPhones και ο μοιραίος κύκλος εκκινεί πάλιν!
Εάν η σύγχρονη τεχνολογία μόλις έπεσεν από τα άστρα, μάλιστα δε πλήρως διαμορφωμένη, αυτό σημαίνει ότι οι «μυστικοί ελεγκτές» μας πρέπει να έχουν προσλάβει εκατομμύρια συγγραφείς, καλλιτέχνες και ηθοποιούς για να κατασκευάσουν το λεπτομερές αρχείον της τεχνολογικής αναπτύξεως. Φαίνεται ότι η αποκάλυψη των ΑΤΙΑ – UFO θα ήταν ευθηνοτέρα και ευκολοτέρα από την επινόηση αυτής της μακράς, αποσπασματικής ιστορίας.
Ειλικρινώς, θα ήταν ευχής έργον εάν ημπορούσαμε να κατηγορήσουμε τον Tesla ή τους …. Εξωγηίνους για αυτό το πληροφοριακόν χάος. Η πραγματικότης είναι πως η τεχνολογία μας προέρχεται ενδεχομένως από μιαν άγνωστον πηγή – αλλ’ όμως αναδύεται από τον ανθρώπινον νουν !
Α. Κωνσταντίνου
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Ο Kevin Kelly (γεννηθεις το. 1952) είναι ο ιδρυτικός Διευθυντής Εκδόσεως και Παραγωγής του διασήμου περιοδικού «Wired» (ένα έγκριτο μηνιαίον αμερικανικό περιοδικό, δημοσιευόμενο σε έντυπον και διαδικτυακήν έκδοση και εστιάζει στο πώς οι αναδυόμενες τεχνολογίες επηρεάζουν τον πολιτισμό, την οικονομία και την πολιτική). Είναι πρώην εκδότης του περιοδικού «Whole Earth Review» (τριμηνιαίο 1985-2003, που είχεν ιδιαίτερον ρόλο στην προώθηση της εναλλακτικής τεχνολογίας ή της «καταλλήλου» – αυτονόμου και φιλοπεριβαλλοντικής τεχνολογίας). Υπήρξεν επίσης συγγραφεύς, καλλιτεχνικός φωτογράφος, οικολόγος και σπουδαστής του ασιατικού και ψηφιακού πολιτισμού.
2. Ο ομογενής Ελληνοαμερικανός αρκαδικής κατγωγής Δρ. James Poulos (Ιάκωβος Πούλος – εκ του Αποστολόπουλος) είναι ένας γνωστός πολιτικός επιστήμων και Διδάκτωρ της Κυβερνητικής Επστήμης. Είναι ένας από τους πλέον πρωτοτύπους κοινωνικούς θεωρητικούς της Αμερικής, ο οποίος ζει με τον υιόν του στο Λος Άντζελες. Είναι επίσης ο Εκδότης του συντηρητικού περιοδικού «American Mind» και συγγραφεύς «Τέχνης του να είναι ελεύθερος, ανθρώπινος για πάντα» και του «Ροζ αστυνομικού κράτους». Πέραν από το «American Mind» μυαλό» και την «Επισκόπηση βιβλίων του Claremont», (οργάνων τα υπερμάχου του Τραμπ συντηρητικού «Ινστιτούτου Claremont της Καλιφόρνια», η ογκώδης συγγραφική του παραγωγή αφορά σε υπερπολυάριθμες σε δημοσιεύσεις που κυμαίνονται από την «Εθνική Ανασκόπηση» έως τους «New York Times». Ο Δρ. Poulos είναι ο οικοδεσπότης της λίαν δημοφιλούς εκπομπής περί διεθνοπολιτικής «Ώρα Μηδέν» στην πασίγνωστο διαδικτυακή «Blaze TV». Έχει εμφανισθεί σε πάμπολλα προγράμματα σε όλα τα μέσα μαζικής ενημερώσεως και απευθύνεται σε ακροατήρια εντός και εκτός των Η.Π.Α., κατέχει τίτλον σπουδών στις πολιτικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιον Duke του Δούκα και διδκτορικόν τίτλον στην πολιτική θεωρία από το Πανεπιστήμιο της Georgetown.