Η ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ ΑΠΑΤΗ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

electric scam

Η έννοια της ευρείας υιοθέτησης των ηλεκτρικών οχημάτων οποτεδήποτε σύντομα είναι μια επικίνδυνη φαντασίωση που βασίζεται στην πολιτική επιστήμη, σίγουρα όχι στην επιστήμη της μηχανικής. Παρ’ όλα αυτά, οι κυβερνήσεις, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η ακαδημαϊκή κοινότητα, οι μεγάλες εταιρείες και οι διασημότητες διαλαλούν μια επικείμενη «μετάβαση» στα ηλεκτρικά οχήματα σαν να είναι προκαθορισμένη από κάποιο περιούσιο ον και προσπαθούν να οργανώσουν την συγκατάθεσή μας για μια απάτη σχεδόν αδιανόητων διαστάσεων.

Εν προοιμίω  μια απλουστευτική σημείωση: Εάν το μέσο νοικοκυριό της Ευρώπης υιοθετούσε ηλεκτρικά οχήματα, αυτό θα ισοδυναμούσε με πρόσθετη κατανάλωση ενέργειας ίση με 25 ψυγεία ανά νοικοκυριό. Το τρέχον και μελλοντικό δίκτυο σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, πολλώ δε μάλλον της Ελλάδας, δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει κάθε σπίτι με 25 ψυγεία.

Παρακάτω θα αναφέρουμε τρεις λόγους για τους οποίους κάτι απειλητικό συμβαίνει με την μεγάλη ώθηση για τα ηλεκτρικά οχήματα. Αλλά πρώτα μια απαραίτητη διευκρίνιση.

Αναμφίβολα όλοι έχουμε ακούσει για τον όρο «ορυκτά καύσιμα». Όταν ο μέσος άνθρωπος ακούει «ορυκτά καύσιμα», σκέφτεται μια βρώμικη τεχνολογία που ανήκει στο 19ο αιώνα. Πολλοί πιστεύουν ότι στα μεγάλα βάθη των γεωτρήσεων καίνε νεκρούς δεινόσαυρους για να τροφοδοτηθούν τα αυτοκίνητά τους. Πιστεύουν επίσης ότι τα «ορυκτά καύσιμα» θα καταστρέψουν τον πλανήτη μέσα σε μια δεκαετία και θα εξαντληθούν σύντομα, παρά το γεγονός ότι, μετά το νερό, το πετρέλαιο είναι το δεύτερο πιο άφθονο υγρό σε αυτόν τον πλανήτη. Καμία από αυτές τις γελοίες έννοιες δεν είναι αλήθεια, αλλά πολλοί άνθρωποι τις πιστεύουν. Για αυτό προτείνουμε την εξάλειψη  αυτού του προπαγανδιστικού όρου υπέρ των «υδρογονανθράκων», μια πολύ καλύτερη και ακριβέστερη λέξη.

(Ο Όργουελ είχε δίκιο όταν είπε ότι η διαφθορά της γλώσσας μπορεί να διαφθείρει τις σκέψεις των ανθρώπων).

 Ένας υδρογονάνθρακας είναι ένα μόριο που αποτελείται από άτομα άνθρακα και υδρογόνου. Αυτά τα μόρια είναι τα δομικά στοιχεία πολλών διαφορετικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των πηγών ενέργειας όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Αυτές οι πηγές ενέργειας αποτελούν την ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας οικονομίας εδώ και δεκαετίες, παρέχοντας ενέργεια στις βιομηχανίες, τις μεταφορές και τα σπίτια.

Ας αναφερθούμε τώρα στους τρεις λόγους για τους οποίους στην καλύτερη περίπτωση τα ηλεκτρικά οχήματα είναι μια γιγαντιαία απάτη.

Πρώτον. Τα ηλεκτρικά οχήματα δεν είναι πράσινη τεχνολογία.

Η κεντρική προϋπόθεση για τα ηλεκτρικά οχήματα είναι ότι βοηθούν στην διάσωση του πλανήτη από τον άνθρακα επειδή χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια αντί για φυσικό αέριο ή πετρέλαιο/βενζίνη. Είναι εκπληκτικό πόσο λίγοι σκέφτονται να ρωτήσουν, τι παράγει την ηλεκτρική ενέργεια που τροφοδοτεί τα ηλεκτρικά οχήματα;

electric car scam

Οι υδρογονάνθρακες παράγουν πάνω από το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη (στην Ελλάδα πάνω από το 85%). Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια εξαιρετική πιθανότητα το πετρέλαιο, ο άνθρακας ή το φυσικό αέριο να βρίσκεται πίσω από την ηλεκτρική ενέργεια που φορτίζει ένα ηλεκτρικό όχημα. Επί τη ευκαιρία είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο άνθρακας είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο για την ζωή σε αυτόν τον πλανήτη. Είναι αυτό που εκπνέουν οι άνθρωποι και αυτό που χρειάζονται τα φυτά για να επιβιώσουν. Μετά από δεκαετίες προπαγάνδας, η Μαλθουσιανή υστερία (βλ. θεωρητικό επιχείρημα Τόμας Μάλθους) έχει δημιουργήσει μια διεστραμμένη αντίληψη στο μυαλό πολλών ανθρώπων ότι ο άνθρακας είναι μια επικίνδυνη ουσία που πρέπει να μειωθεί για να σωθεί ο πλανήτης.

Ας υιοθετήσουμε επ’ ολίγον αυτή την υστερία και ας υποθέσουμε ότι ο άνθρακας είναι κακός. Ακόμη και με αυτή τη λογική, τα ηλεκτρικά οχήματα δεν μειώνουν πραγματικά τις εκπομπές άνθρακα. Απλώς την αναδιατάσσουν. Επιπλέον, η εξόρυξη και η επεξεργασία των εξωτικών υλικών που απαιτούνται για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων απαιτεί τεράστια ισχύ σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, την οποία μόνο οι υδρογονάνθρακες μπορούν να παρέχουν. Επίσης, τα ηλεκτρικά οχήματα απαιτούν μια τεράστια ποσότητα σπάνιων στοιχείων και μετάλλων, όπως το λίθιο και το κοβάλτιο, που οι εταιρείες εξορύσσουν σε συνθήκες που δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν φιλικές προς το περιβάλλον. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι κάθε ηλεκτρικό όχημα απαιτεί περίπου ένα κιλό σπάνιων γαιών. Η εξόρυξη και η επεξεργασία αυτών των σπάνιων στοιχείων παράγει μια τεράστια ποσότητα τοξικών αποβλήτων. Εν ολίγοις, η ιδέα ότι τα ηλεκτρικά οχήματα είναι πράσινα είναι γελοία (βλ. ανάρτηση Ιανουαρίου 2024 με τίτλο ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ: ΤΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΤΗΣ ΜΠΟΥΡΖΟΥΑΖΙΑΣ).

electric car scam

Δεύτερον. Τα ηλεκτρικά οχήματα δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικά στα συμβατικά χωρίς κρατική/κυβερνητική επιδότηση.

Για πολλά χρόνια, οι κυβερνήσεις έχουν επιδοτήσει σε μεγάλο βαθμό τα ηλεκτρικά οχήματα μέσω εκπτώσεων, απαλλαγών από τον φόρο επί των πωλήσεων, δανείων, επιχορηγήσεων, πιστώσεων φόρου και άλλων μέσων. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις επιβάλλουν επαχθείς κανονισμούς και φόρους στα βενζινοκίνητα-πετρελαιοκίνητα οχήματα για να κάνουν τα ηλεκτρικά οχήματα να φαίνονται σχετικά πιο ελκυστικά. Ακόμη και με αυτή την τεράστια κυβερνητική υποστήριξη, τα ηλεκτρικά οχήματα μετά βίας μπορούν να ανταγωνιστούν τα συμβατικά οχήματα, το μέσο ηλεκτροκίνητο όχημα εξακολουθεί να κοστίζει τουλάχιστον 20% περισσότερο από το μέσο βενζινοκίνητο/πετρελαιοκίνητο όχημα. Χωρίς κυβερνητική υποστήριξη, η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων είναι απρόσιτη για την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων. Ούτως τίθεται το ερώτημα, γιατί οι κυβερνήσεις κάνουν τα πάντα για να προωθήσουν μια προφανώς αντι-οικονομική απάτη; Είναι διεφθαρμένοι κλέφτες και απλά ηλίθιοι ή συμβαίνει κάτι πιο φαύλο;

Τρίτον. Τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν να κάνουν με τον έλεγχο των πολιτών.

Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι κατασκοπευτικές μηχανές, καθώς συλλέγουν έναν αδιανόητο όγκο δεδομένων για εμάς, δεδομένα στα οποία οι κυβερνήσεις μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παράγουν περίπου 25 gigabytes δεδομένων κάθε ώρα. Οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ενσωματώσουν τα ηλεκτρικά οχήματα σε ένα μεγαλύτερο δίκτυο ελέγχου υψηλής τεχνολογίας ή χειρότερα, να καταχραστούν ένα τέτοιο σύστημα.

electric car scam

Οι κυβερνήσεις που έχουν ως όραμα και πρόγραμμα την παγκοσμιοποίηση δεν θέλουν ο μέσος πολίτης να έχει πραγματική ελευθερία κινήσεων και πρόσβαση σε ανεξάρτητες πηγές ενέργειας. Θέλουν να γνωρίζουν τα πάντα, να μας κρατούν εξαρτημένους και να έχουν την δυνατότητα να ελέγχουν τα πάντα, ακριβώς όπως θα έκανε ένας αγρότης με τα πρόβατά του. Μας σκέφτονται με παρόμοιους όρους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα βενζινοκίνητα/πετρελαιοκίνητα οχήματα πρέπει να φύγουν και γιατί προσπαθούν να μας οδηγήσουν σε ηλεκτρικά οχήματα.

Συνοψίζοντας, τα ηλεκτρικά οχήματα δεν είναι πράσινα, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα συμβατικά αυτοκίνητα χωρίς τεράστια κυβερνητική υποστήριξη και είναι πιθανώς ένα κρίσιμο κομμάτι του αναδυόμενου δικτύου ελέγχου υψηλής τεχνολογίας.

Είναι όμως ένα σύμβολο των πλούσιων φιλελευθέρων, των υποστηρικτών της παγκοσμιοποίησης, που θέλουν με τα ηλεκτρικά οχήματά τους να σηματοδοτήσουν ότι σώζουν τον πλανήτη, ενώ ταυτόχρονα χρηματοδοτούν πολέμους που φέρνουν την ανθρωπότητα πιο κοντά στον πυρηνικό όλεθρο.

του Γεωργίου Λιναρδή

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok