Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ, ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ, ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Απίστευτη υπονόμευση των αγώνων της Ομογένειας στις ΗΠΑ οι δηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας μέσω Συρίγου

Οι πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού παιδείας και καθηγητή διεθνούς δικαίου Άγγελου Συρίγου σε ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιθυμεί για την Τουρκία να μπορέσει να αναβαθμίσει και να δυνηθεί να αποκτήσει καινούργια μαχητικά αεροσκάφη F16 από την αμερικανική κυβέρνηση προκάλεσαν σοβαρές αντιδράσεις στην Ελλάδα αλλά και δημιούργησαν αρνητικά σεισμικά κύματα στην Ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ. 

Ειδικότερα ο Συρίγος, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε: "Εμείς θέλουμε η Τουρκία να πάρει F16. Όχι τώρα, σε βάθος χρόνου. Γιατί θέλουμε να ελέγχεται από τη Δύση. Φανταστείτε μια Τουρκία, η οποία έχει ρωσικά οπλικά συστήματα… δεν θα μπορούσε να τη σταματήσει κανένας στην επιθετικότητα της έναντι ημών. Ενώ τώρα, συγκρατείται ως έναν βαθμό. Παράλληλα όλο αυτό το εμπάργκο όπλων που υπάρχει, μας δίνει τη δυνατότητα να καλύψουμε το χάσμα που δημιουργήθηκε την προηγούμενη δεκαετία, στα αμυντικά μας συστήματα".

Επιπλέον ο Συρίγος εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι ΗΠΑ δεν θα καταλήξουν σε απόφαση για τα F16 προς Τουρκία πριν από τις προεδρικές εκλογές στη γειτονική χώρα. Συγκεκριμένα δήλωσε: "Δεν θα του κάνουν αυτό το δώρο του Ερντογάν. Θα περιμένουν να δουν τι θα γίνει με τις τουρκικές εκλογές και αφού ολοκληρωθούν θα δουν ποια θα είναι η επόμενη κατάσταση και θα προχωρήσουν".

Όμως οι δηλώσεις του Άγγελου Συρίγου έφτασαν μέχρι και την Ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του επικεφαλής της οργάνωσης Hellenic Leaders (HALC) Έντι Ζεμενίδη στην
Αλεξία Τασούλη και το τηλεοπτικό κανάλι OPEN ότι είναι ανοησίες οι δηλώσεις Συρίγου
για το θέμα των F16 και
ότι τέτοιες δηλώσεις κάνουν μόνο πράκτορες της Τουρκίας.

Επίσης ο Ζεμενίδης ανέφερε πως ο Συρίγος πρέπει "να έρθει να μας εξηγήσει για ποιανού λογαριασμό έδωσε τέτοια άποψη. Δεν είναι αυτές οι θέσεις της ομογένειας και οι θέσεις των φιλελλήνων στο Κογκρέσο.
Με τη λογική του γιατί να μην του δώσουμε και τα F35? Για αυτό ήταν μια ανοησία" οι δηλώσεις του Συρίγου.
Η δική μας ανάλυση επικεντρώνεται στο γεγονός ότι ο Συρίγος, ως επιφανές και προβεβλημένο μέλος της κυβέρνησης της ΝΔ, υποστήριξε δημόσια ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να δώσει η Αμερική το πακέτο αναβαθμίσεων και την δυνατότητα αγοράς νέων μαχητικών F16 στην Τουρκία, δηλαδή είναι προς συμφέρον της Ελλάδας να οπλιστεί η Τουρκία με όπλα που μια μέρα θα στραφούν εναντίον των Ελλήνων.

Αναλυτικά το επιχείρημα του Συρίγου είναι εξαιρετικά σαθρό, δηλαδή ότι αυτή η μελλοντική προμήθεια αν πραγματοποιηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση τότε θα συνοδεύεται υπό αυστηρούς όρους που θα περιορίζουν την επιθετικότητα της Τουρκίας. Σε αντίθετη περίπτωση εάν για παράδειγμα ο Ερντογάν προμηθευτεί περισσότερα όπλα από τη Ρωσία τότε δεν θα είναι ελεγχόμενος από τις ΗΠΑ.

Όμως είναι αυταπόδεικτο ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε όπλα έχει και όπως ακριβώς νομίζει σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, χωρίς να ρωτήσει κανένα τρίτο. Η άποψη ότι η Τουρκία θα δεθεί με όρους μη χρήσης των μαχητικών αεροσκαφών της εναντίον της Ελλάδας είναι επιεικώς αφελής και εξαιρετικά επικίνδυνη για την Εθνική ασφάλεια.

Επιπροσθέτως η τουρκική επιθετικότητα εκφράζεται σήμερα κατά κύριο καθημερινό τρόπο με τα υπάρχοντα αμερικανικά F16, άρα η αναβάθμιση και αγορά περισσότερων τέτοιων αεροσκαφών θα σημαίνει ακριβώς την ενίσχυση αυτής της κατάστασης. Δεν υπάρχει κανένα λογικό επιχείρημα που να μπορεί να υποστηρίξει ότι μια Τουρκία με αμερικανικά όπλα θα υπόκειται σε ανάσχεση της επιθετικότητας της.

Όσο για την κάλυψη της ελληνικής αμυντικής δυνατότητας κατά την διάρκεια αυτού του αμερικανικού εμπάργκο, πάλι δυστυχώς ο Συρίγος προφανώς δεν γνωρίζει την εκθετική ανάπτυξη της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας.
Η Τουρκία έχει αναπτύξει εδώ και πολλές δεκαετίες ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα στον αμυντικό τομέα που ακυρώνει οποιοδήποτε αμερικανικό εμπάργκο. Ενδεικτικά παράλληλα με τα τουρκικά F16, οι παραβιάσεις του ελληνικού FIR γίνονται και από τουρκικά μη-επανδρωμένα αεροσκάφη εγχώριας έρευνας και κατασκευής. Επιπροσθέτως ενώ η Ελληνική αμυντική βιομηχανία έχει διαλυθεί στα χρόνια της μεταπολίτευσης, η αντίστοιχη τουρκική έχει κάνει τεχνολογικά και κατασκευαστικά θαύματα.

Συμπερασματικά σε αυτό το περιστατικό υπήρξε εμφανής και καταλυτική στήριξη του υφυπουργού της Νέας Δημοκρατίας Άγγελου Συρίγου στην ενίσχυση του εξοπλισμού της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.
Παράλληλα ο Συρίγος υποβάθμισε στον μέγιστο βαθμό την επιρροή την Ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ,
τις ακούραστες προσπάθειες των Ελληνοαμερικανών γερουσιαστών και τις δυναμικές ενέργειες Ελληνοαμερικανικών ιδρυμάτων και λόμπυ για τον περιορισμό της τουρκικής επιθετικότητας εναντίον της Ελλάδας.

Θεόδωρος Κωστής
 

Μοιραστείτε το στο Twitter !


"Απ’ όλους τους λαούς, οι Έλληνες ονειρεύτηκαν το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο" Βόλφγκανγκ Γκαίτε


2023 copyright istos.net.gr