Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΡΩΣΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΚΑΜΟΥΦΛΑΡΙΣΜΕΝΟ ΣΕ ΚΟΝΤΕΪΝΕΡ
ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΦΟΒΟ ΣΕ ΗΠΑ/ΝΑΤΟ

Η Μόσχα από αρχές του νέου έτους έχει εκδώσει ένα τελεσίγραφο σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ: Πρέπει να διαπραγματευτούμε σοβαρά και χωρίς καθυστέρηση τα ζητήματα εξάπλωσης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και αυτά των λεγόμενων «έγχρωμων επαναστάσεων» που υποκινούνται από την Δύση με στόχο μη αρεστά καθεστώτα. Το τελεσίγραφο αυτό συνοδεύεται πάντα από την αίρεση «ή αλλιώς». Αυτή η αίρεση πέραν από τα διπλωματικά αντίμετρα έχει και μια στρατιωτική διάσταση, τουτέστιν «αντι-απειλές» που μπορεί ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιηθούν από την Μόσχα και οι οποίες δύνανται να είναι συμμετρικές ή ασύμμετρες.

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί η Μόσχα αποφάσισε την συγκεκριμένη χρονική στιγμή να ξεδιπλώσει την διπλωματική και στρατιωτική της πυγμή; Πρώτον, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για την αντιμετώπιση της από το 1990 τακτικής «σαλάμι» του ΝΑΤΟ κατά των γεωπολιτικών συμφερόντων της Ρωσίας. Δεύτερον, η Μόσχα κρίνει ότι η απότομα εξελισσόμενη παρακμή των ΗΠΑ δίνει μια τελευταία ευκαιρία να υπάρξει επαρκής κεντρική εξουσία στην Ουάσιγκτον για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία πριν κλείσει η λεγόμενη «παγίδα του Θουκυδίδη», δηλαδή πριν υπάρξει ένας καταστροφικός πόλεμος που απεργάζεται το βαθύ κράτος της Ουάσιγκτον.

Η Μόσχα στο ζήτημα των «αντι-απειλών» δεν αστειεύεται. Τα νέα υπερσύγχρονα υπερ-υπερηχητικά οπλικά συστήματα, για τα οποία η Δύση δεν έχει αντίμετρα, ήδη έχουν ενσωματωθεί στο ρωσικό οπλοστάσιο (έχουμε αναφερθεί σχετικώς στον ιστότοπο μας), ενώ πρόσφατα στις ασύμμετρες απειλές προστέθηκε το πυραυλικό σύστημα Kalibr το οποίο δύναται να διακινηθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη καμουφλαρισμένο σε εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερ).

Το νέο σύστημα πυραύλων πλεύσης (cruise) Kalibr μπορεί να μετατρέψει συνηθισμένα κοντέινερ σε εκτοξευτές πυραύλων μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς. Το όπλο γνωστό ως «Club-K Container Missile System» αναπτύχθηκε από την κρατική αμυντική εταιρία «Kontsern-Morinformsistema-Agat» κρύβεται σε κοντέινερ, καθιστώντας το δυσδιάκριτο από άλλα εμπορευματοκιβώτια σε τρένα, πλοία, αποθήκες ή φορτηγά. Η ανάπτυξη του συστήματος Club-K προκαλεί φόβους σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ καθώς είναι δυσκολότατο να εντοπιστεί και να αναχαιτιστεί, ενώ η Μόσχα, πέραν της ιδίας χρήσης, θα μπορούσε να προμηθεύσει αυτό το όπλο σε χώρες που απειλούνται από την Δύση, όπως το Ιράν ή η Βενεζουέλα, κάτι που θα ήταν «ο εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες» για την Ουάσιγκτον.

Το σύστημα Club-K μπορεί να εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους με συμβατική ή πυρηνική γόμωση από ένα σύνηθες κοντέινερ μήκους 12 μέτρων που χρησιμοποιείται στις μεταφορές σε όλο τον κόσμο και χάριν της μεταμφίεσης του δεν μπορεί να ανιχνευθεί αν δεν εκτοξευθεί ένας πύραυλος από αυτό. Το τμήμα εκτόξευσης έχει μια πλατφόρμα τεσσάρων πυραύλων Kalibr, τα ηλεκτρικά τμήματα ελέγχου προετοιμασίας, διαχείρισης και δεδομένων είναι ενσωματωμένα στο ίδιο κοντέινερ, δηλαδή κάθε κοντέινερ έχει πλήρη αυτονομία. Η πτήση των πυραύλων cruise Kalibr μετά την εκτόξευση και ως τον στόχο καθορίζεται από δορυφορικό σύστημα ελέγχου ή από άλλο επίγειο, αεροπορικό ή πλοϊκό σύστημα. Σύμφωνα με το έγκυρο περιοδικό του αμυντικού κλάδου «Jane’s Defense Weekly»: «Κανείς στον κόσμο δεν το έχει ξανακάνει αυτό». Αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ δηλώνουν ότι το Club-K προσελκύει μεγάλη προσοχή από ειδικούς σε όλο τον κόσμο, ειδικά στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ, καθώς θεωρείται ένα όπλο που έχει την ικανότητα να αλλάξει την παγκόσμια στρατιωτική ισορροπία, ειδικά όταν αυτό το προμηθευτούν χώρες εχθρικές προς την Δύση. Το κόστος του συστήματος υπολογίζεται σε 20 εκ. δολάρια.

Οι Kalibr που μπορεί να εκτοξευτούν από το Club-K έχουν διαφορετικούς σκοπούς, εμβέλεια και ισχύ. Ο 3M-54 Kalibr, κωδική ονομασία ΝΑΤΟ SS-N-27 Sizzler, είναι μια ομάδα ρωσικών πυραύλων cruise που μπορούν να εκτοξευτούν από πλοία επιφανείας, από υποβρύχια, από αεροσκάφη και χερσαίες βάσεις εναντίον θαλάσσιων και επίγειων στόχων. Αναπτύχθηκαν από το Γραφείο Σχεδιασμού Novator (OKB-8). Οι εκδόσεις 3M54T, 3M54K, 3M54A, 3M54E (3M54TE), 3M54KE και 3M54AE που όπως όλες οι εκδόσεις ταξιδεύουν αρχικά με υποηχητική ταχύτητα 0,8 Mach, έχουν ένα δεύτερο στάδιο που εκτελεί ένα υπερηχητικό σπριντ 3 Mach (1km/sec) σε ύψος 5-10 μέτρα στην τελική προσέγγιση του στόχου, μειώνοντας το χρόνο που πρέπει να αντιδράσουν τα αμυντικά συστήματα του αμυνόμενου. Είναι επίσης σε θέση να εκτελούν πολύ υψηλής γωνίας αμυντικούς ελιγμούς υψηλής ταχύτητας σε αντίθεση με την κοινή γραμμική διαδρομή πτήσης άλλων πυραύλων cruise κατά στόχων. Η στόχευση παρέχει ενσωματωμένο αδρανειακό σύστημα πλοήγησης και ενεργό ραντάρ εντοπισμού ARGS-54E, το οποίο έχει την δυνατότητα να επιλέγει τον πιο σημαντικό στόχο από αποστάσεις έως 65 χλμ. Η εμβέλεια των Kalibr κυμαίνεται αναλόγως της έκδοσης από 300 έως 2.500 χλμ (αναπτύσσεται ήδη έκδοση με εμβέλεια 4.500 χλμ), η εκρηκτική κεφαλή των 400 έως 500 κιλών είναι συμβατικής ή πυρηνικής γόμωσης.

Θυμίζουμε ότι η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Συρία αρχές Οκτωβρίου του 2015 ξεκίνησε με πυραυλική επίθεση εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους. Το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, 26 ρωσικοί πύραυλοι Kalibr εκτοξεύτηκαν από πλοία επιφανείας στην Κασπία Θάλασσα και βρήκαν τους 11 στόχους τους στην βόρεια Συρία, σε απόσταση περίπου 1.200 χλμ. Ήταν η πρώτη φορά που οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν χρήση αυτού του οπλικού συστήματος.

Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα Club-K θεωρείται από τους ειδήμονες το τέλειο ασύμμετρο πολεμικό όχημα.
Οι «αντι-απειλές» της Μόσχας μπορεί να είναι ισχυρές και να εκπλήξουν την Δύση. ΗΠΑ/ΝΑΤΟ θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τα τελεσίγραφα. Η Ρωσία αισθάνεται ότι απειλείται από αυτό που κάνουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και δύναται να ανταποδώσει τις απειλές με αρκετά αρνητικό τρόπο.

Γ. Λιναρδής
 

Μοιραστείτε το στο Twitter !


"Απ’ όλους τους λαούς, οι Έλληνες ονειρεύτηκαν το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο" Βόλφγκανγκ Γκαίτε


2021 copyright istos.net.gr