Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

CONFERENECE OF THE PARTIES - COP26
Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΟΡΟΪΔΙΑΣ

Χρήμα-Δόξα-Προπαγάνδα
H τρέχουσα συνάντηση για την σωτηρία του πλανήτη από τους ανθρώπους που τον κατοικούν λέγεται COP26. Η ονομασία δεν προέρχεται από το «cop» δηλαδή αστυνομικός, άρα επιβολή αστυνόμευσης μέχρι το 2026, αλλά από το Conference Οf the Parties δηλαδή Σύνοδος των Μερών. Tα «μέρη» δεν είναι ηγέτες που εκπροσωπούν κράτη, αλλά εκπρόσωποι «μερών» συχνά μη εκλεγμένων οι οποίοι ανήκουν στο κλαμπ των «σοφών σωτήρων».

Οι ηγέτες των «μερών» του παγκοσμίου χωριού συγκεντρώνονται στην Γλασκώβη όχι για μια ή δυο μέρες, αλλά από τις 31 Οκτωβρίου ως τις 12 Νοεμβρίου 2021. Τα προβλήματα της ανθρωπότητας δεν προλαβαίνουν να λυθούν σε ένα τριήμερο. Επιπλέον η Σκωτία είναι σαγηνευτική το φθινόπωρο.

Τα «μέρη» ταξίδεψαν όχι με ποδήλατα, αερόστατα ή έστω ηλεκτροκίνητα οχήματα όπως θα περίμενε ίσως κανείς, αλλά αεροπορικώς από κάθε γωνιά του γαλάζιου πλανήτη μετά ομόκλινων, συμβούλων και συμπαροτρεχάμενων, προκειμένου να δώσουν λύση στο πρόβλημα των εκπομπών αερίων.

Τι μπορούμε να ελπίζουμε από την Σύνοδο; Στην καλύτερη περίπτωση να έχει τα αποτελέσματα των προηγούμενων, δηλαδή μηδενικά. Όσοι πιστεύουν στην επιβίωση και στην πρόοδο του ανθρώπου και στην ανάπτυξη των κυρίαρχων κρατών μπορούν να ελπίζουν ότι ισχυρά «κράτη-αρνητές» όπως η Κίνα και η Ρωσία θα πατήσουν φρένο και, παρά την θέλησή τους και τα δικά τους σχέδια, η επιβολή της παγκόσμιας διακυβέρνησης και η απομείωση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης θα πάρουν αναβολή. Μέχρι πότε και με ποιο εναλλακτικό σχέδιο, μένει να το δούμε.

Αυτό που είναι εμφανές είναι ότι η προπαγάνδα των ΜΜΕ και οι καλές προθέσεις των δεκτών της, πλέκονται σε ένα βρόχο ολοένα πιο μεγάλο και παχύ. Μόνο που, παρά τα τρομακτικά φαινόμενα, όσο μεγαλώνει ο βρόχος τόσο πιο αντιληπτός γίνεται και τόσο πιο ορατός ο τρόπος λύσης ή αποκοπής από αυτόν.

Το χρήμα ρέει
Μπορεί ο πληθωρισμός να καλπάζει και το κόστος της ενέργειας να αυξάνεται, όμως ο χειμώνας των εγκλεισμών απέδειξε ότι για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα «λεφτά υπάρχουν». Το είχε δηλώσει άλλωστε ο «πράσινος» άγγελος της παγκόσμιας διακυβέρνησης στην Ελλάδα, Γιώργος Παπανδρέου. Μόνο που τα λεφτά δεν επενδύονται για να εργάζονται οι άνθρωποι αλλά για να λαμβάνουν επιδόματα κατά τις διαθέσεις των υπερκρατικών «μερών», να εξαρτώνται δηλαδή για την επιβίωσή τους από τους φιλάνθρωπους μαικήνες της νέας δουλοπαροικίας.

Τα χρήματα είναι όντως πολλά. Εκατό δισεκατομμύρια δολάρια εισρέουν κάθε χρόνο στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, σύμφωνα με την απόφαση του Cop15, το 2009 στην Κοπεγχάγη. Η εκταμείευση θα άρχιζε πέρυσι. Ποιοι άραγε να εισπράττουν τους τόκους από τα χρήματα, τους φόρους και τις κρατήσεις των λαών; Και πού θα πάνε τα ιλιγγιώδη ποσά που συγκεντρώνονται; Οι απαντήσεις βρίσκονται συχνά στα χείλη των μικρότερης εμβέλειας σήμερα, αλλά σε αναμονή αυριανών ηγετών.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά κατά την διάρκεια της προπαρασκευαστικής Συνόδου της Κοινοπολιτείας για τις Βιώσιμες Πόλεις, ο Τζαμαϊκανής καταγωγής δήμαρχος του Μπρίστολ και ανερχόμενος πολιτικός αστέρας Μάρβιν Ρις «Είναι σημαντικό η χρηματοδότηση να αρχίσει να ρέει απευθείας στις πόλεις και μέσω των πόλεων, επειδή οι πόλεις είναι εκεί που πραγματικά συμβαίνουν τα πράγματα.

Υπάρχουν δήμαρχοι που θέλουν να κάνουν τα πράγματα να συμβούν αυτή τη στιγμή. Θέλουν να γίνουν πράγματα χθες! Βρισκόμαστε στην αιχμή των μεγάλων κοινωνικών προκλήσεων, όπου η κλιματική αλλαγή συναντά τη φτώχεια, τη στεγαστική κρίση, την κρίση της ποιότητας του αέρα. Οι δήμαρχοι πρέπει να δράσουν τώρα και, δυστυχώς, μερικές φορές η αναμονή για τη διευκόλυνση των εθνικών δομών διαρκεί πάρα πολύ».

Ο σκοπός της COP26 βρίσκεται στην τελευταία φράση και είναι η παράκαμψη των «εθνικών δομών» και η μεταφορά των εξουσιών για θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων όπως το δικαίωμα στον αέρα και στο νερό, σε εξωθεσμικές, μη εκλεγμένες και υπερεθνικές δομές.

Οι εξωθεσμικοί
Ανάμεσα στους αρχηγούς κρατών και στους υπουργούς τους που βάζουν υποψηφιότητα για διεθνή και ακόμα πιο αποδοτική καριέρα, βρίσκονται γνωστές περσόνες όπως η 18χρονη πλέον Γκρέτα, ο αποτυχημένος προεδρικός υποψήφιος Κέρι και ο «Πράσινος» Κομισάριος της ΕΕ Τίμερμανς. Κι επειδή το «παλιό χρήμα» πάντα παίρνει φόρο αίματος από το νέο, στις προσπάθειες σωτηρίας του πλανήτη βρίσκονται επικεφαλής βασιλιάδες και πριγκίπισσες όπως ο διάδοχος του Βρετανικού θρόνου. Ο τελευταίος εθεάθη να θαυμάζει ένα αυτοκίνητο της ΜακΛάρεν με μηδενικό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα, μια αναμφίβολα πριγκιπική εναλλακτική, και να συνομιλεί με ειδικούς της κλιματικής αλλαγής όπως ο Λεονάρντο ντι Κάπριο, μια προφανής επιλογή λόγω της παλαιάς εμπειρίας του στα παγόβουνα από εποχής «Τιτανικού».

Σκοπός (και ρόλος) της συγκέντρωσης γνωστών προσώπων που διαφημίζουν την κλιματική πραμάτεια είναι να κατεβάσουν κόσμο στους δρόμους. Ηδη πολύχρωμα πλήθη ζητούν την κατάργηση των δικαιωμάτων τους τα οποία κέρδισαν χάρις στους γονείς, στους παππούδες και στις γιαγιάδες τους.

Δεν φαίνεται να γνωρίζουν πως οι ιερείς της «νέας διακυβέρνησης» επιδιώκουν να επιδεικνύουν την σφραγίδα της δημοκρατικής νομιμοποίησης, αν και αυτό είναι γνωστό από τον καιρό εκείνου του επαναστάτη από την Ναζαρέτ: η γνώμη του λαού ζητείται ώστε να νομιμοποιεί τις αποφάσεις των αυτόκλητα θεόσταλτων ηγετών του.

Φορέστε ωτοασπίδες, έρχεται προπαγάνδα
Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην Γλασκώβη δεν θα γίνουν και πάλι κατανοητές από τους πολίτες. Δεν αποφασίζονται άλλωστε με αυτούς κατά νου, αλλά έχουν να κάνουν με παιχνίδια στρατηγικής και νοητικού χειρισμού.

Προβλήματα πραγματικά και ορατά, όπως η προστασία των λαών της Αφρικής από την ξηρασία και της Ασίας από τις πλημμύρες η βρεφική θνησιμότητα, η έλλειψη ύδρευσης και αποχέτευσης και άλλα προβλήματα που ταλανίζουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του πλανήτη δεν θα επιλυθούν.

Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, εάν η βιωσιμότητα είναι ο στόχος, θα έπρεπε οι ηγέτες της να σκεφτούν αν είναι, επί παραδείγματι, χρήσιμο οι παραγωγικές μονάδες να μεταφερθούν στην Ασία αυξάνοντας το παγκόσμιο «αποτύπωμα». Διαφορετικά, δεν θα χρειάζονταν εκατομμύρια κοντέινερς και δισεκατομμύρια τόνοι καυσίμων για να μετακινηθούν μπλουζάκια του ενός ευρώ, κατασκευασμένα από παιδιά-σκλάβους με μεροκάματο ένα μπωλ ρύζι και με τίμημα ποτάμια που τρέχουν δηλητήριο στην Ινδική υποήπειρο και τόνους απορριμμάτων στην Νότιο Αμερική.

Επειδή όμως το Κλίμα είναι η επόμενη μεγάλη «παγκόσμια απειλή», τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που μπαίνουν κάθε χρόνο στα παγκόσμια ταμεία, δεν θα διατεθούν για την επίτευξη ορατών και μετρήσιμων αποτελεσμάτων, αλλά στο θέατρο σκιών των ΜΚΟ και των ΜΜΕ προκειμένου να γενικευθεί ο φόβος της ψευδο-Αποκάλυψης.
Η οφθαλμαπάτη του ερπετού που κατασκευάστηκε για τις ανάγκες της προπαγάνδας είναι δηλωτικό της παράστασης που ετοιμάζεται.

https://www.dailymail.co.uk/video/news/video-2533523/Talking-dinosaur-raises-climate-change-awareness-promo.html

«Ένα μέρος του Δυτικού κόσμου θέλει να πεθάνει, φαγωμένος από το μίσος του εαυτού του και τις ενοχές, και η υπερθέρμανση φαίνεται πως τους προσφέρει τα επιπλέον επιχειρήματα για να μας οδηγήσουν στην καταστροφή», έγραψε ο πολύς Πασκάλ Μπρυκνέρ. Καιρός ήταν να το καταλάβουν οι αρνητές της πραγματικότητας.

ΜΕΛΙΤΙΝΗ ΔΟΝΤΑ


Μοιραστείτε το στο Twitter !


"Αν κάποιος μάθει καλά Ελληνικά, μπορεί να βρει σχεδόν ολόκληρη την ποίηση στον Όμηρο" Ezra Pound


2021 copyright istos.net.gr