Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

O ΔΕΥΤΕΡΟΤΟΚΟΣ ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ; 

Πληροφορίες από την Λιβύη αναφέρουν ότι ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ, γιος του δολοφονημένου συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, θα απευθυνθεί σύντομα στον λαό της Λιβύης σε ομιλία του, για να ανακοινώσει τη θέση του σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου. Δεν είναι απολύτως σαφές εάν ο Καντάφι εξετάζει πραγματικά το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία ή εάν σκοπεύει απλώς να στηρίξει υποψηφίους στις κοινοβουλευτικές εκλογές.

Ωστόσο, η επιστροφή του στην πολιτική, θα είναι επίτευγμα για τον Καντάφι, ο οποίος ήταν μεν για χρόνια ο αναμενόμενος διάδοχος του πατέρα του, αλλά από την πτώση του καθεστώτος πριν από δέκα χρόνια, τον κυνήγησαν, τον φυλάκισαν και τον απέκοψαν εντελώς από τη δημόσια ζωή.

Ο Καντάφι δεν ήταν ο μόνος υποψήφιος στην διαδοχή για τον πατέρα του. Αλλά οι πολλοί ρόλοι που ανέλαβε όλα αυτά τα χρόνια υποδήλωναν ότι ήταν ο πρώτος και αγαπημένος υποψήφιος μεταξύ των γιων του συνταγματάρχη.

Ο μεγαλύτερος γιος του Καντάφι από τη δεύτερη σύζυγό του, Σαφία Φάρκας, διαδραμάτισε καίριο ρόλο τη δεκαετία του 1990 στην επίλυση των ξένων ζητημάτων της Λιβύης, σχετικά με ενέργειες που αποδίδονται στο καθεστώς του πατέρα του, όπως οι βομβαρδισμοί πολιτικών αεροσκαφών (Παναμερικανικά και UTA) και νυχτερινών κέντρων διασκέδασης (La Belle στο Βερολίνο) και πολλά άλλα. Ως εκ τούτου, έγινε δεκτός σε εσωτερικό και εξωτερικό επίπεδο για τη διαδοχή του συνταγματάρχη, όποτε ο τελευταίος επέλεγε να απομακρυνθεί από την εξουσία.
Αλλά η 17η Φεβρουαρίου 2011 ήρθε να καταστρέψει, όχι μόνο το σχέδιο διαδοχής, αλλά ολόκληρο το λιβυκό καθεστώς. Ο επικεφαλής του καθεστώτος και ο γιος του, Μουτασίμ, σκοτώθηκαν μετά τη σύλληψή τους στη γενέτειρά τους Σύρτη τον Οκτώβριο του 2011.

Ο Χαμής Καντάφι, ένας άλλος γιος του συνταγματάρχη, ο οποίος ηγήθηκε σφοδρών μαχών στα δυτικά της χώρας, σκοτώθηκε επίσης σε αεροπορική επίθεση μαζί με τον εξάδελφό του, γιο του πρώην αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών Αμπντουλάχ Σενούσι, κοντά στην πόλη Ταρούνα.

Ο Μουαμάρ Καντάφι είχε χάσει νωρίτερα τον άλλο γιο του, Σαΐφ αλ-Άραμπ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην πολιτική, σε αεροπορική επιδρομή που είχε στόχο ένα οικογενειακό σπίτι στην Τρίπολη.

Ο ίδιος ο Σαίφ αλ-Ισλάμ σχεδόν συνάντησε τη μοίρα των αδελφών του. Ως εκ θαύματος επέζησε από επιδρομή με στόχο τον ίδιο στο Μπάνι Ουαλίντ, νότια της Τρίπολης, όπου έχασε δάχτυλα στο δεξί του χέρι. Συνελήφθη από τις ταξιαρχίες Zintan τον Νοέμβριο του 2011, όταν διέφυγε στο Ubari στα νότια της χώρας

Εν μέσω σαφών προετοιμασιών για την επιστροφή του Καντάφι στην πολιτική σκηνή, φερόμενες δημοσκοπήσεις που διανεμήθηκαν από τους υποστηρικτές του τον τοποθετούν στην πρώτη γραμμή των διαγωνιζόμενων στις προεδρικές εκλογές, οι οποίες αναμένεται να διενεργηθούν τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, υπάρχουν πρακτικά προβλήματα σχετικά με μια τέτοια κίνηση. Ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι από το 2011, καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, με διάφορες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών ότι προσπάθησε να φέρει μισθοφόρους για να υπερασπιστεί το καθεστώς του πατέρα του κατά τη διάρκεια της επανάστασης.
Επιπλέον, το Εφετείο της Τρίπολης εξέδωσε θανατική ποινή εναντίον του το 2015. Η απόφαση εκδόθηκε ερήμην αφού εκείνη την εποχή κρατούνταν στο Ζιντάν.

Ο Καντάφι αφέθηκε ελεύθερος από τους απαγωγείς του το 2017. Έκτοτε, δεν έχει κάνει καμία δημόσια εμφάνιση, εκτός από μια συνέντευξη στους New York Times νωρίτερα φέτος.

Εάν θέσει υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές, αναμένεται να επιτύχει καλά αποτελέσματα κυρίως στις φυλές και πόλεις που στήριζαν το καθεστώς του πατέρα του και πολέμησαν μαζί του, το 2011.

Πιστεύεται επίσης ότι απολαμβάνει αφανή ρωσική υποστήριξη, κυρίως διότι η κυβέρνηση της Τρίπολης είχε συλλάβει για χρόνια δύο άτομα που κατηγορούσε ότι ήταν Ρώσοι πράκτορες, οι οποίοι ήταν σε επαφή με τον γιο του Καντάφι.

Η σχέση μεταξύ του Σαΐφ αλ-Ισλάμ και του διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ είναι κάπως ασαφής, αφού είναι πιθανόν να δει τον γιο του Καντάφι ως ανεπιθύμητο ανταγωνιστή.

Ασαφής είναι επίσης η σχέση του με τους Ισλαμιστές που κυριαρχούν στη δυτική Λιβύη.
Ο Σαίφ αλ-Ισλάμ, στις αρχές της νέας χιλιετίας, είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση εκατοντάδων ισλαμιστών, οι οποίοι φυλακίστηκαν από τον πατέρα του. Αλλά αυτοί στράφηκαν εναντίον του, συμμετέχοντας στην εξέγερση το 2011. Η υποψηφιότητα και η νίκη του Καντάφι στις εκλογές θα μπορούσαν να αυξήσουν τους φόβους τους για πιθανά αντίποινα.

Alexander Vasilyev

Μοιραστείτε το στο Twitter !


Στην πολιτική ζωή πρέπει να είσαι επιθετικός. Όταν κάποιος αμύνεται, έχει ήδη χάσει. Φρανσουά Μιττεράν


2021 copyright istos.net.gr