Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ


Η ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ
ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΑΛΑ

Δεν θέλουμε θεωρητικά συγγράμματα αλλά
φλογερά, ζωντανά, επιθετικά κείμενα που να
είναι χίλιες φορές πιο ικανά να κινητοποιούν τους
ανθρώπους απ' ότι οι θεωρητικές φλυαρίες.
Β. Ι. Λένιν


Ένα σημαντικό βιβλίο για την βαθιά κατανόηση της τέχνης της προπαγάνδας είναι το ομώνυμο βιβλίο του Γεωργίου Κ. Γεωργαλά που είχε κυκλοφορήσει στην Αθήνα το 1967 από την Εκδοτική Εταιρία Γεωργιάδη. Αναλυτικά ο τίτλος του βιβλίου είναι "Η Προπαγάνδα: Μεθοδική και Τεχνική της Αγωγής των Μαζών" και περιέχει την πλήρη εικόνα αυτού του επιστημονικού πεδίου που μπορεί με ένα ανεπαίσθητο τρόπο να δημιουργεί αυθόρμητες εκδηλώσεις ευμένειας ή δυσμένειας στο ακροατήριο-στόχο της για ένα θέμα, ζήτημα ή μια πολιτική άποψη.

Ειδικότερα αυτό το θέμα μπορεί να περιλαμβάνει από το κτίσιμο της φήμης μιας μάρκας αυτοκινήτων για την προώθηση των πωλήσεων της έως την σμίλευση του τρόπου ζωής μέσω της δημιουργίας τάσεων μόδας και της προβολής των αντίστοιχων πρεσβευτών αυτής της καμπάνιας. Όμως σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με την ανάλυση μιας ειδικής τακτικής, για την ακρίβεια την κομμουνιστική προπαγάνδα, που ως κύριο σκοπό έχει την ύπουλη υπονόμευση και καταδίκη πολιτικών αντιπάλων μέσω μιας ειδικής τακτικής, όπως ακριβώς την επεξηγεί ο Γεώργιος Γεωργαλάς.

Αναλυτικά βάσει του Γεωργαλά το πεδίο της προπαγάνδας χωρίζεται σε δύο μέρη, τον ιδεολογικό προσηλυτισμό που χρησιμοποιεί την πειθώ και τον συλλογισμό (επιχειρηματολογία) για να απευθύνεται σε ένα κοινό που έχει την δυνατότητα κριτικής σκέψης και την κομμουνιστική προπαγάνδα που ονομάζεται "αγκιτάτσια" και σημαίνει την δογματική (τυφλή) προτροπή σε δράση εναντίον των αντιπάλων του κομμουνισμού και απευθύνεται στην ανθρώπινη μάζα. Επιπροσθέτως είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο Γεωργαλάς συμβουλεύει ότι τα δύο παραπάνω είδη προπαγάνδας δεν είναι μεμονωμένα αλλά σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να εφαρμόζονται και ταυτόχρονα σε ένα συγκεκριμένο ακροατήριο-στόχο.

Πιο επεξηγηματικά ο Γεωργαλάς μας εξηγεί ότι η κομμουνιστική προπαγάνδα δεν περιορίζεται μόνο σε συνθήματα και την μονομερώς θετική προβολή των ιδεών της αλλά ο κύριος άξονας της είναι η πραγματοποίηση κάποιας προπαγανδιστικής ενέργειας (πράξης) που να προτρέπει την μάζα των ανθρώπων εναντίον των πολιτικών αντιπάλων της. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι διαδηλώσεις, οι αφισοκολλήσεις, τα συνθήματα με ομοιοκαταληξία και κυρίως η προτροπή για την τυφλή καταδίκη των πολιτικών αντιπάλων τους στην κοινή γνώμη.

Με απλά λόγια η στοχευόμενη ομάδα ατόμων (μαθητές, εργάτες κτλ) που έχουν δεχθεί την επιρροή της κομμουνιστικής προπαγάνδας δεν κρίνουν την θετική ή αρνητική προδιάθεση τους για ένα πολιτικό πρόσωπο, μια πολιτική ιδεολογία ή μια γενικότερη πολιτική πεποίθηση που είναι αντίθετη στον κομμουνισμό βάσει κριτικής σκέψης και λογικών επιχειρημάτων. Αντιθέτως η κομμουνιστική προπαγάνδα χρησιμοποιεί αυτή την κινητοποίηση για πρακτικούς σκοπούς με στόχο το υποσυνείδητο της μάζας των ανθρώπων μέσω την υποβολής ενός συνθήματος που είναι δογματικά υπέρ του κομμουνισμού.

Δηλαδή με την δύναμη της αγκιτάτσια οι κομμουνιστές προτρέπουν την ανθρώπινη μάζα σε μια ενέργεια ενάντια στους πολιτικούς αντιπάλους τους με σκοπό την επιρροή της κοινής γνώμης μέσω τεχνητών προκαταλήψεων που έχουν δημιουργηθεί στο υποσυνείδητο τους ακριβώς από αυτή την δυναμική (προτροπή σε πράξη) της κομμουνιστικής προπαγάνδας.

Για παράδειγμα ένας τύπος της αγκιτάτσια είναι η παράνομη μη-παροχή υπηρεσιών σε μια ομάδα ανθρώπων που αντιβαίνει τις πεποιθήσεις του παρόχου, όπως για παράδειγμα τους ηθοποιούς του θεάτρου "Αριστοτέλειον" που πρόσφατα δήλωσαν άρνηση να συμμετάσχουν στην παιδική παράσταση "Θησέας & Αριάδνη" που θα παρακολουθούσαν ενόψει των Χριστουγέννων παιδιά των αστυνομικών στην Θεσσαλονίκη, με αφορμή το περιστατικό με τον δεκαεξάχρονο παραβατικό ρομά. Είναι προφανές ότι αυτή είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση αγκιτάτσιας μιας και οι παραπάνω "ηθοποιοί" δεν έχουν διαμαρτυρηθεί για τους Έλληνες που έχουν τραυματιστεί σοβαρά ή έχουν ακόμη χάσει και την ζωή τους από τις αμέτρητες εγκληματικές πράξεις των ρομά.

Όμως και μια πολυπληθής μερίδα των ρομά υιοθέτησε ακριβώς την τακτική της αγκιτάτσιας με την ανάρτηση βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και δηλώσεις τους όπως μεταδόθηκαν σε τηλεοπτικά κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας προτρέποντας ομοφύλους τους "να πάρουν τα όπλα και να σκοτώσουν αστυνομικούς".
Μετά από αυτή την εκστρατεία οι ρομά ξεχύθηκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και κατέλυσαν την έννομη τάξη εκτοξεύοντας μολότοφ και πυροβολώντας αστυνομικούς στο πρόσωπο με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να συνιστά την παράλειψη πυροβολισμών από τους αστυνομικούς σε καταδιώξεις.

Παράλληλα η κοινή γνώμη με έκπληξη, δυσπιστία και λύπη άκουσε τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας που υιοθέτησε πλήρως το προπαγανδιστικό αφήγημα των ρομά του "αν αξίζει μια ανθρώπινη ζωή ένα εικοσάευρω" για τον 16χρονο παραβάτη, όπου αντιθέτως δεν τονίστηκε η εγκληματική διάθεση του να παραβιάσει κόκκινους σηματοδότες με κίνδυνο να σκοτώσει τον κάθε νόμιμα διερχόμενο εκείνη την στιγμή από την διασταύρωση πολίτη ή οδηγό και την εξαιρετικά ορθή πράξη της αστυνομίας να εξουδετερώσει με νόμιμη βία αυτόν τον δημόσιο κίνδυνο.

Συμπερασματικά η δύναμη της προπαγάνδας είναι τεράστια, μπορεί να μετατρέψει το άσπρο σε μαύρο.
Ο κάθε πολίτης θα πρέπει να αποστασιοποιείται από την μάζα, να ενημερώνεται σχετικά με τους τρόπους της επιδέξιας διαχείρισης της γνώμης του και να αποκτά κριτική σκέψη που θα τον βοηθήσει να υποστηρίξει την διατήρηση της κοινωνικής ηρεμίας και ασφάλειας.

Θεόδωρος Κωστής

Μοιραστείτε το στο Twitter !


Στην πολιτική ζωή πρέπει να είσαι επιθετικός. Όταν κάποιος αμύνεται, έχει ήδη χάσει. Φρανσουά Μιττεράν


2021 copyright istos.net.gr