ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Υπήρχε κάποτε μια «Pax Romana» που εξασφάλιζε την τάξη σε όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, εφόσον η Ρώμη τηρούσε τους δικούς της νόμους. Οι ΗΠΑ θέλησαν να επιβάλουν μια «Pax Americana» σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά ποτέ δεν έπαιξαν με τους κανόνες που οι ίδιες είχαν διαμορφώσει. Ως απόρροια οι ΗΠΑ και η Βρετανία στο διάβα της πρόσφατης ιστορίας δολοφόνησαν δεκάδες εκατομμύρια αμάχους στην αυταπάτη τους ότι θέλουν να κυβερνήσουν ολόκληρο τον κόσμο. Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, στην σύγχρονη ιστορία της δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να υπερασπίζεται τον πολιτισμό και τα συμφέροντα της πατρίδας ενάντια στις δυτικές επιδρομές. Αποδεχόμενη ακόμη και υψηλότερες δικές της απώλειες, προσπαθεί να διεξάγει όσο το δυνατόν πιο ήπια έναν πόλεμο που της επιβλήθηκε. Πιστεύουμε ότι οι διαφορές μεταξύ της αμερικανικής φιλοσοφίας του πολέμου και της ρωσικής φιλοσοφίας είναι αρκετά σαφείς, θα αναλυθούν δε πιο εμπεριστατωμένα κατωτέρω. Υπό αυτή την έννοια, ο καθένας εξ υμών θα πρέπει να αναρωτηθεί αν θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να συνταχθεί με την αυτοκρατορία των ΗΠΑ και να δικαιολογήσει αυτή την προτίμηση του. Παρεμπιπτόντως, κανένας πόλεμος των ΗΠΑ δεν ονομάστηκε «επιθετικός πόλεμος» από τα δυτικά συστημικά μέσα ενημέρωσης, αν και κανένας εξ αυτών δεν ήταν αμυντικός πόλεμος. Ας γίνουμε πιο αναλυτικοί.
Εξ αρχής θα πρέπει να επισημάνουμε ότι όταν αναφερόμαστε στην πολεμική στρατηγική και στην τρομοκρατική πολιτική ισχύος των Ηνωμένων Πολιτειών, σαφώς υπονοούμε ότι αυτή η στρατηγική είναι μια συνέχεια της στρατηγικής και της πολιτικής ισχύος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Θυμίζουμε ότι οι Βρετανοί πολέμαρχοι απέκλεισαν ή και βομβάρδισαν πολύ συχνά παράκτιες πόλεις με τις κανονιοφόρους τους, χωρίς στρατιωτική ανάγκη. Επρόκειτο για καθαρές τρομοκρατικές ενέργειες με στόχο να προκαλέσουν οικονομική ζημιά στον εχθρό και να αποδεκατίσουν άμαχο πληθυσμό ή να τον εξωθήσουν να επαναστατήσει εναντίον της ηγεσίας του. Αναφέρουμε, ως παράδειγμα, τον ναυτικό αποκλεισμό του Πειραιά το 1854 (επεισόδιο που εντάσσεται στον Κριμαϊκό Πόλεμο), τον Κριμαϊκό Πόλεμο από το 1853 έως το 1856 ή τον βομβαρδισμό κινεζικών παράκτιων πόλεων κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Οπίου (1839-1842).
Τον 20ο αιώνα οι ΗΠΑ ανέλαβαν τα ηνία του παγκόσμιου χωροφύλακα από την Βρετανική Αυτοκρατορία, εδώ και 100 χρόνια παρακολουθούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να διεξάγουν δεκάδες πολέμους στο εξωτερικό, πόλεμοι που κάθε άλλο από αμυντικοί μπορούν να χαρακτηριστούν. Στον αντίποδα, η Ρωσική Ομοσπονδία (και η Σοβιετική Ένωση) πρέπει να αναγνωριστεί ότι έχει πολεμήσει συγκριτικά πολύ λιγότερες φορές και ότι αυτοί οι πόλεμοι διεξήχθησαν και διεξάγονται αρκετά διαφορετικά από εκείνους των ΗΠΑ.
Στην πορεία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου οι ΗΠΑ και η Βρετανία μετέτρεψαν πολλές γερμανικές πόλεις σε ερείπια με τα βομβαρδιστικά τους, αλλά και γαλλικές, ολλανδικές, δανικές και νορβηγικές πόλεις. Οι μόνες βόμβες που έπεσαν σε γαλλικές πόλεις, στην Νορμανδία αλλά και στο Παρίσι, ήταν αμερικανικές και βρετανικές. Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Σοβιετικοί δεν βομβάρδισαν πόλεις, με εξαίρεση το Βερολίνο όπου τις τελευταίες ημέρες του πολέμου είχαν ταμπουρωθεί απομεινάρια του γερμανικού στρατού.
Εκτός από τους βομβαρδισμούς γερμανικών πόλεων οι ΗΠΑ έπληξαν με ατομικές βόμβες τύπου Ουρανίου-235 τις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι τον Αύγουστο του 1945, με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο 70.000 αμάχων στην Χιροσίμα και 40.000 στο Ναγκασάκι. Οι ολέθριες συνέπειες της πυρηνικής ακτινοβολίας αύξησαν τον αριθμό των νεκρών στις 200.000 μέχρι του έτους 1950.
Με τους βομβαρδισμούς πόλεων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ δημιούργησαν μια «παράδοση» που συνεχίστηκε κατά την διάρκεια του πολέμου της Κορέας, όπου οι ΗΠΑ μετέτρεψαν σε ερείπια όλα τα κτίρια στην Βόρεια Κορέα που είχαν περισσότερους από έναν ορόφους. Μετά κατέστρεψαν το αρχαίο σύστημα άρδευσης της χώρας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της αγροτικής παραγωγής και τον λιμό. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, αμερικανικά βομβαρδιστικά έριξαν χιλιάδες τόνους βομβών στο Ανόι, μια καθαρή τρομοκρατική ενέργεια που κόστισε την ζωή χιλιάδων αμάχων. Κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών στην Λιβύη το 2011 καταστράφηκε οριστικά το μεγάλο έργο άρδευσης της ερήμου που είχε κατασκευάσει η κυβέρνηση του Καντάφι. Στον δεύτερο επιθετικό πόλεμο κατά του Ιράκ το 2003, οι ΗΠΑ με την υποστήριξη της Βρετανίας έπληξαν σκληρά την πρωτεύουσα Βαγδάτη με χαλάζι βομβών. Οι απώλειες αμάχων κατά τη διάρκεια και των δύο πολέμων στο Ιράκ ανέρχονται σε εκατομμύρια.
Το έτος 1999 οι ΗΠΑ βομβάρδισαν μαζικά τις υποδομές της Σερβίας, με στόχο να «κάνουν τους Σέρβους να υπακούσουν» και να «ανοίξουν την πόρτα στην ειρήνη». Ο ίδιος ο ιστότοπος του ΝΑΤΟ αναφέρει περήφανα ότι οι αεροπορικές δυνάμεις της συμμαχίας πέταξαν 38.000 αποστολές σε 78 ημέρες, περισσότερες από 10.000 από αυτές για βομβιστικές επιδρομές. Σύμφωνα με έρευνα στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ εκτόξευσαν 3.000 πυραύλους cruise και έριξαν περίπου 80.000 τόνους βομβών πάνω από την Σερβία, συμπεριλαμβανομένων βομβών διασποράς και βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου συνολικού βάρους 15 τόνων. Παρεμπιπτόντως και οι δύο τύποι βομβών είναι παράνομοι.
Ούτως, η πολεμική στρατηγική των ΗΠΑ μπορεί να περιγραφεί ως εξής: Εάν ο επιλεγμένος εχθρός δεν παραδοθεί αμέσως, δεν υποταχθεί άνευ όρων στις επιταγές της Ουάσιγκτον, οι πόλεις και οι πολιτικές εγκαταστάσεις θα βομβαρδιστούν και θα καταστραφούν ακόμη και πριν ένας αμερικανός στρατιώτης πατήσει το πόδι του στο έδαφος της επικράτειας του εχθρού. Αυτή είναι η βαθιά φιλοσοφία της αμερικανικής πολεμικής στρατηγικής, ήτοι αν δεν σκοτωθούν άμαχοι, δεν είναι ένας «πραγματικός» επιτυχημένος πόλεμος.
Ας δούμε τώρα πώς λειτουργεί ο ρωσικός στρατός. Όπως ήδη αναφέρθηκε, η Σοβιετική Ένωση δεν βομβάρδισε πόλεις, δηλαδή αμάχους. Κατά την διάρκεια της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν δεν υπήρξαν βομβαρδισμοί πόλεων ή χωριών που θα κόστιζαν την ζωή αμέτρητων αμάχων. Ήταν οι ΗΠΑ που εξόπλισαν τους Μουτζαχεντίν (Ταλιμπάν), βυθίζοντας την χώρα σε μια σαραντάχρονη εποχή πολέμου. Όσον δε αφορά την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο ουκρανικός στρατός κρυπτόμενος πολλές φορές πίσω από αμάχους και πολιτικές εγκαταστάσεις, ειδικά εκπαιδευμένος σε αυτό από στρατιωτικούς ινστρούχτορες των ΗΠΑ, ανάγκασε τον ρωσικό στρατό να βομβαρδίσει τέτοιες εγκαταστάσεις, επιθέσεις που αναπόφευκτα είχαν ως αποτέλεσμα και τον θάνατο αμάχων. Αλλά ένα πράγμα είναι προφανές: Η πρωτεύουσα Κίεβο καθώς και η Οδησσός είναι σχεδόν άθικτες, αν και θα ήταν εύκολο για την Ρωσία να κονιορτοποιήσει αυτές τις πόλεις, όπως κονιορτοποίησαν την Δρέσδη και το Βιλχελμσχάφεν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Από τον Φεβρουάριο που ξεκίνησε η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση, η ροή των όπλων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της προς την Ουκρανία δεν σταμάτησε και έτσι η Ρωσία έπρεπε να διακόψει αυτή την προμήθεια. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με την στέρηση της ηλεκτρικής ενέργειας από την κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών από τα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας προς τα πολεμικά μέτωπα. Η Ρωσία κλείνει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ουκρανία με στόχο την ουκρανική πολεμική μηχανή και, ναι, οι Ουκρανοί πολίτες θα βιώσουν έναν σκληρό χειμώνα, αλλά ακόμη και αν τα διαμερίσματα είναι κρύα και σκοτεινά, εξακολουθούν να έχουν μια στέγη πάνω από τα κεφάλια τους, καθώς οι Ρώσοι δεν ισοπεδώνουν πόλεις. Η κατεστραμμένη ηλεκτρική τροφοδοσία μπορεί να επισκευαστεί αρκετά γρήγορα μετά το τέλος του πολέμου και έτσι η πολιτική ζωή μπορεί γρήγορα να βρει τον δρόμο της επιστροφής.
Με όλες τις δυσκολίες που επιβάλλει τώρα ο ρωσικός στρατός στους Ουκρανούς πολίτες, η συνιστώσα των ΗΠΑ σε αυτό τον πόλεμο δεν πρέπει να αγνοηθεί. Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοι της είναι εκείνοι που απαγόρευσαν στους ολιγάρχες στο Κίεβο να τερματίσουν γρήγορα αυτόν τον πόλεμο με μια λογική ειρηνευτική συμφωνία. Προμήθευσαν το Κίεβο με όπλα με τα οποία ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να δολοφονεί αμάχους στο Ντονμπάς. Ο βομβαρδισμός του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια πραγματοποιείται επίσης με όπλα και πυρομαχικά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Χωρίς αυτές τις αποστολές όπλων, αυτός ο πόλεμος θα είχε τελειώσει εδώ και πολύ καιρό και η Ρωσία δεν θα χρειαζόταν να αρχίσει να βομβαρδίζει τις ενεργειακές υποδομές. Έτσι, τα δεινά των αμάχων στην Ουκρανία οφείλονται κυρίως στην απάνθρωπη πολιτική ισχύος των ΗΠΑ, μια ιμπεριαλιστική πολιτική που τα τελευταία 100 χρόνια αποδεδειγμένα έχει αφανίσει εκατομμύρια αμάχους.
Εξ άλλου για τις ΗΠΑ μετράνε μόνο οι ζωές αμερικανών πολιτών.
Γ. Λιναρδής
"Απ’ όλους τους λαούς, οι Έλληνες ονειρεύτηκαν το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο" Βόλφγκανγκ Γκαίτε
Μοιραστείτε το στο Twitter !