ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Ας δούμε σήμερα, εξετάζοντας τεχνοκρατικά τις πολεμικές δαπάνες των εμπλεκομένων πλευρών στην Ουκρανία, τι συμπεράσματα βγαίνουν από αυτές και κατά πόσο μπορεί να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην τελική έκβαση του πολέμου.
Στις 15 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ζήτησε από το Κογκρέσο να διαθέσει άλλα 37,7 δις δολάρια στην Ουκρανία και ο Δημοκρατικός Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο νεοσυντηρητικός Gregory Meeks της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι «ήταν επείγον να βεβαιωθούμε ότι θα τους πάρουμε ό, τι μπορούμε ... ώστε να έχουν τα όπλα για να συνεχίσουν την αντίσταση μέσα στον χειμώνα, εναντίον των Ρώσων».
Σύμφωνα με πολλές πληροφορίες «η αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία έχει ήδη συμπεριλάβει δεκάδες χιλιάδες πυραύλους και πυραύλους για συστήματα αεράμυνας και αντιτεθωρακισμένων και περισσότερα από 84 εκατομμύρια φυσίγγια πυρομαχικών, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, άρματα μάχης, φορτηγά, ραντάρ, θωράκιση σώματος και άλλο εξοπλισμό».
Οι υπολογισμοί που δημοσιεύθηκαν στις 11 Οκτωβρίου από το "Ukraine Support Tracker" του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου ανήλθαν συνολικά σε 52 δις δολάρια από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία φέτος - μέχρι τώρα έχουν διατεθεί περίπου 60 δις δολάρια, έτσι ώστε εάν ικανοποιηθεί το τρέχον αίτημα για 37,7 δις δολάρια, κάτι που φαίνεται σχεδόν βέβαιο (δεδομένου ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ είναι τώρα σχεδόν 100% νεοσυντηρητικό και δεν απορρίπτει ποτέ την ευκαιρία να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα για όπλα και πόλεμο) - η Αμερική δαπάνησε φέτος για να βοηθήσει την Ουκρανία να νικήσει τη Ρωσία στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας, περίπου 100 δις δολάρια.
Η Ρωσία σχεδιάζει επίσης να εντείνει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία. Ένα ρωσικό δελτίο ειδήσεων που λογοκρίνεται στη Δύση αλλά είναι διαθέσιμο στη Ρωσία, έχει ημερομηνία 15 Νοεμβρίου και τιτλοφορείται «Οι ειδικοί του Ηλεκτρονικού Πολέμου συνεχίζουν να εκτελούν καθήκοντα στο πλαίσιο ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων» και λέει ότι οι συσκευές ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν «ήδη εξουδετερώσει περίπου 50 μη επανδρωμένα αεροσκάφη AFU [Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας]». Αυτό βέβαια ακούγεται λίγο, σε σύγκριση με την τεράστια πλημμύρα αμερικανικού οπλισμού που χύνεται στην Ουκρανία.
Επίσης, στις 15 Νοεμβρίου, το CEPA, το νεοσυντηρητικό Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι είναι «Καταδικασμένες σε αποτυχία - Οι προσπάθειες της Ρωσίας να αποκαταστήσει τη στρατιωτική της δύναμη» και ανέφερε ότι:
«Πολλά αποκαλύπτονται εξετάζοντας τον αμυντικό προϋπολογισμό της Ρωσίας. Ο προγραμματισμένος προϋπολογισμός εθνικής άμυνας για το 2022 ήταν 3,51 τρις ρούβλια (57,4 δις δολάρια), τα οποία αυξήθηκαν στα 3,85 τρις ρούβλια μετά την έναρξη της ολομέτωπης εισβολής».
Συνεπώς: Οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας τώρα, οι οποίες περιλαμβάνουν τόσο προσωπικό (στρατεύματα) όσο και όπλα, είναι λιγότερες από αυτές που ξοδεύει η Αμερική για όπλα για την Ουκρανία συν την εκπαίδευση των στρατευμάτων της Ουκρανίας.
Ωστόσο, η CEPA λέει ότι στη Ρωσία, «Αξιωματούχοι και διαχειριστές του αμυντικού τομέα δηλώνουν ότι η αμυντική βιομηχανία είναι έτοιμη να καλύψει όλες τις απώλειες καθώς η κυβέρνηση αυξάνει τον προϋπολογισμό προμηθειών όπλων».
Η έκθεση θεωρεί ότι η επίτευξη αυτού θα είναι σχεδόν αδύνατη, όχι μόνο επειδή η Ρωσία δεν μπορεί να αντέξει απεριόριστες στρατιωτικές δαπάνες κάτι που είναι ρουτίνα στην Αμερική, αλλά επειδή, λόγω των κυρώσεων της Αμερικής κατά της Ρωσίας, «[Ρώσοι] αξιωματούχοι ταξιδεύουν εντατικά από το ένα αμυντικό εργοστάσιο στο άλλο προσπαθώντας να διαχειριστούν πολλαπλά προβλήματα που προκύπτουν στις γραμμές παραγωγής. ... Ως αποτέλεσμα, οι απώλειες του στρατού της Ρωσίας κατά την εισβολή της στην Ουκρανία είναι μη αναστρέψιμες».
Ενώ η Ρωσία κανονικά θα ξόδευε περίπου 60 δις δολάρια ετησίως για τον στρατό της, η Αμερική ξοδεύει πάνω από 1,2 τρις δολάρια ετησίως (μερικά από αυτά σε μη στρατιωτικά ομοσπονδιακά τμήματα, όπως το Υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να κρύψει από το κοινό τα περίπου 400 δις δολάρια ετησίως των στρατιωτικών δαπανών της Αμερικής που ΔΕΝ πληρώνονται από το «Υπουργείο Άμυνας»).
Συνεπώς: σε ένα κανονικό έτος, οι ΗΠΑ ξοδεύουν περίπου 20 φορές περισσότερο από ό, τι ξοδεύει η Ρωσία για την άμυνά της.
Ίσως η κύρια στρατηγική της κυβέρνησης Biden να νικήσει τη Ρωσία στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας και έτσι να ανατρέψει τον Βλαντιμίρ Πούτιν (που είναι το βασικό βήμα των ΗΠΑ για την κατάκτηση της Ρωσίας και την ένταξή της ως μέρος της αυτοκρατορίας τους), να είναι ακριβώς αυτό το χάσμα στρατιωτικών δαπανών 20 προς 1.
Το μεγάλο πλεονέκτημα της Ρωσίας είναι το τεράστιο ποσοστό στυγνής διαφθοράς που κρύβεται στις ετήσιες στρατιωτικές δαπάνες της Αμερικής. Αυτός, για παράδειγμα, είναι ο λόγος για τον οποίο η GAO (υπηρεσία ελέγχου των ΗΠΑ) θεωρεί ότι: «η αποτυχία είναι ο κανόνας σχετικά με τα αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη".
Κανένα έθνος δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Αμερική στην διαφθορά των στρατιωτικών δαπανών της.
Αλλά δεδομένου ότι η Ρωσία ξοδεύει μόνο περίπου το 5% ετησίως από όσο η Αμερική για τον στρατό, το (οικονομικό) σχέδιο του καθεστώτος των ΗΠΑ για να κατακτήσει τη Ρωσία, μπορεί να είναι τελικά ρεαλιστικό.
Βεβαίως, αυτή είναι μια ξεκάθαρα δυτικού τύπου προσέγγιση των οικονομικών στον πόλεμο, μια προσέγγιση που πολλές φορές έχει ανατραπεί στην στρατιωτική ιστορία. Συνηθίζουν οι καπιταλιστικές και φιλελεύθερες πολιτικές κάστες, να ερμηνεύουν τα πάντα με βάση τις ισοτιμίες νομισμάτων… Τεράστιες ήταν οι διαφορές στις πολεμικές δαπάνες και στην περίπτωση ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Αφγανιστάν. Κι όμως οι πλούσιοι δυτικοί εξωθήθηκαν σε ταπεινωτική ήττα.
Φυσικά δεν ταυτίζω τις περιπτώσεις αλλά θα ήταν και αφελές να πιστέψουμε ότι μια υπερδύναμη σαν την Ρωσσική Ομοσπονδία, δεν έχει κάνει αντίστοιχες συγκρίσεις και προβλέψεις, οργανώνοντας και ξεκινώντας μια τέτοια πολεμική επιχείρηση. Και μην ξεχνάμε ότι όλα τα παραπάνω, αφορούν συμβατικές συγκρούσεις…
Ό,τι κι αν έρθει τελικά σε αυτόν τον πόλεμο, θα περιέχει μεγάλες εκπλήξεις, και ένας Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος μπορεί να είναι μία από αυτές, αφανίζοντας την ζωή όπως την ξέρουμε σήμερα.
Νικόλας Γαβριηλόπουλος
"Αν κάποιος μάθει καλά Ελληνικά, μπορεί να βρει σχεδόν ολόκληρη την ποίηση στον Όμηρο" Ezra Pound
Μοιραστείτε το στο Twitter !