Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Η NEA ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ:
ΜΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΟΣ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ

Το αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα τρία στρατηγικά έγγραφα την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022, έγγραφα που περιγράφουν τα σχέδια του για την σύγκρουση με την Κίνα και την Ρωσία και τα οποία δηλώνουν τα πυρηνικά όπλα ως «θεμέλιο» της αμερικανικής στρατιωτικής στρατηγικής.

Τα δημοσιευμένα έγγραφα είναι η Εθνική Στρατηγική Άμυνας (National Defence Strategy), η Επαναξιολόγηση Πυρηνικής Στρατηγικής (Nuclear Posture Review) και η Ανασκόπηση Πυραυλικής Άμυνας (Missile Defence Review). Στα δημοσιευμένα έγγραφα γίνεται λόγος για μια «αποφασιστική δεκαετία» στην οποία οι ΗΠΑ θα «κερδίσουν» την σύγκρουση με την Ρωσία και την Κίνα. Τα έγγραφα ενίσχυσαν τις θεμελιώδεις αρχές της Εθνικής Στρατηγικής Άμυνας της κυβέρνησης Τραμπ για το 2018, σύμφωνα με την οποία «ο διακρατικός στρατηγικός ανταγωνισμός, όχι η τρομοκρατία, είναι πλέον το επίκεντρο της πολιτικής εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ». Παρουσιάζοντας την Εθνική Στρατηγική Άμυνας, ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin χαρακτήρισε την Κίνα «συνεχή πρόκληση» των ΗΠΑ, ενώ η Ρωσία αποτελεί «επικείμενη και οξεία απειλή». Ο Όστιν τόνισε ότι η Κίνα παραμένει ο μόνος αντίπαλος με «τόσο πρόθεση όσο και με αυξανόμενη δύναμη να μεταμορφώσει την διεθνή τάξη».

Στην Εθνική Στρατηγική Άμυνας η Κίνα περιγράφεται ως η «πιο ολοκληρωμένη και σοβαρή πρόκληση για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ». Σύμφωνα με την Nuclear Posture Review «στην δεκαετία του 2030, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, οι ΗΠΑ θα συγκρουσθούν με δύο μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις ως στρατηγικούς ανταγωνιστές και πιθανούς αντιπάλους». Το think tank «Atlantic Council» διευκρίνισε ότι ο όρος «σύγκρουση» πρέπει να νοηθεί ως «κινητική σύγκρουση», δηλαδή πόλεμος. Δηλαδή συμπεραίνεται ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ όχι μόνο προετοιμάζεται για πιθανή κινητική σύγκρουση, αλλά για μια ενεργό αντιπαράθεση με επίκεντρο την Κίνα και δευτερευόντως με την Ρωσία.

Στο έγγραφο Nuclear Posture Review υποστηρίζεται η άποψη ότι τα πυρηνικά όπλα είναι «θεμέλιο» της αμερικανικής στρατιωτικής στρατηγικής, αναγνωρίζεται ότι «τα πυρηνικά όπλα αποτελούν την βάση όλων των εθνικών αμυντικών προτεραιοτήτων και ότι κανένα στοιχείο της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος δεν μπορεί να αντικαταστήσει την μοναδική αποτρεπτική φύση των πυρηνικών όπλων. Αν και ο βασικός ρόλος των αμερικανικών πυρηνικών όπλων είναι να αποτρέπουν την πυρηνική επίθεση, με μια ευρύτερη έννοια χρησιμεύουν στην αποτροπή όλων των μορφών στρατηγικής επίθεσης, παρέχουν ασφάλεια σε συμμάχους και εταίρους και μας επιτρέπουν να επιτύχουμε τους στόχους του Προέδρου όταν η αποτροπή αποτυγχάνει».

Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ διατηρούν το δικαίωμα να απαντήσουν με πυρηνικά όπλα σε μια μη πυρηνική επίθεση, θολώνοντας τα όρια μεταξύ «συμβατικής» σύγκρουσης και πυρηνικού πολέμου. Τουτέστιν το έγγραφο Nuclear Posture Review ενισχύει τον πυρηνικό κίνδυνο με πολλούς τρόπους, καθώς ισχυρίζεται ότι η μόνη βιώσιμη απάντηση των ΗΠΑ είναι η διατήρηση πολλών επικίνδυνων πυρηνικών στρατηγικών του Ψυχρού Πολέμου και η απειλή να χρησιμοποιήσουν πρώτες τα πυρηνικά τους όπλα ανάλογα με τα πολεμικά σενάρια και τα συμφέροντα τους.

Εξ ίσου σημαντικό είναι ότι στην εισαγωγή της Στρατηγικής Εθνικής Άμυνας επισημαίνεται ότι ο αμερικανικός στρατός θα «επικεντρωθεί στην προστασία και την προώθηση σημαντικών εθνικών συμφερόντων των ΗΠΑ», που περιλαμβάνουν την «οικονομική ευημερία» των ΗΠΑ. Τούτο είναι μια σημαντική εξέλιξη σε σύγκριση με την Στρατηγική Εθνικής Άμυνας του Τραμπ το 2018, η οποία αναφερόταν αρνητικά στην χρήση στρατιωτικής δύναμης για την εξασφάλιση οικονομικών συμφερόντων, καθώς η τότε κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι αυτό το έκανε η Κίνα.

Χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των πυρηνικών δυνάμεων των ΗΠΑ, ναύαρχος Charles Richard, έχει προειδοποιήσει εντόνως ότι η χώρα του θα αντιμετωπίσει μια μεγάλη σύγκρουση με την Κίνα. «Ο τρέχων πόλεμος στην Ουκρανία», τόνισε ο αρχιστράτηγος των πυρηνικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε ομιλία του στις αρχές Νοεμβρίου, «είναι απλώς το προοίμιο μιας πολύ μακράς σύγκρουσης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Η μεγάλη σύγκρουση με την Κίνα θα έρθει.
Και δεν θα αργήσει να δοκιμαστούμε με τρόπους που δεν είχαμε δοκιμαστεί εδώ και πολύ καιρό. Η προετοιμασία για μια διαφαινόμενη σύγκρουση με την Κίνα απαιτεί επείγουσα επανεξέταση των τρεχουσών αμυντικών στρατηγικών και των δυνατοτήτων αποτροπής των ΗΠΑ. Πρέπει να αλλάξουμε γρήγορα και θεμελιωδώς τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την άμυνα αυτού του έθνους».

Η εκτίμηση του Richard υποδηλώνει ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει μόνο να ενισχύσουν την δική τους πυρηνική αποτρεπτική ικανότητα, αλλά και να προετοιμαστούν για συνεχείς απειλές από τους αντιπάλους τους για χρήση πυρηνικών όπλων σε μελλοντικές συγκρούσεις. Σύμφωνα με τον Richard ωστόσο, αυτό που ανησυχεί περισσότερο τις ΗΠΑ είναι ότι η Κίνα θα μπορούσε να αναπτύξει νέα στρατηγικά όπλα που θα μπορούσαν να αλλάξουν την παραδοσιακή αποτρεπτική σκέψη, συμπεριλαμβανομένων των υπερ-υπερηχητικών δυνατοτήτων μερικής τροχιάς και τορπίλες μεγάλης εμβέλειας με πυρηνική κεφαλή.

Το έγγραφο National Defence Strategy του Πενταγώνου το 2022 αντιπροσωπεύει ένα ακόμη πιο φανερό βήμα προς ένα δόγμα που βλέπει τον πόλεμο ως επιτρεπτό, ως μέσο διασφάλισης οικονομικών στόχων και καθιστά σαφές ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την οικονομική άνοδο της Κίνας ως υπαρξιακή απειλή στην οποία πρέπει να απαντήσουν με στρατιωτική δύναμη. Θεωρούν δε την υποταγή της Ρωσίας ως αποφασιστικό βήμα στην σύγκρουση με την Κίνα.

Στην πραγματικότητα, παρ΄ όλη την προπαγάνδα περί δημοκρατικών αξιών, ανοιχτής κοινωνίας και κυριαρχίας των κρατών (σλόγκαν που ηχούν σαν ακούσια σάτιρα), το αμυντικό δόγμα των ΗΠΑ μπορούμε να το συνοψίσουμε ως εξής:
Πρώτον, οι ΗΠΑ πρέπει να κερδίζουν σε κάθε πόλεμο που κάνουν και,
δεύτερον, αν δεν ισχύσει το πρώτο καταφεύγουν σε πυρηνικό πόλεμο.
Τουτέστιν, αυτό που υποτίθεται ότι θέλει να κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία, το ορίζουν οι ΗΠΑ ως στρατηγική στο δόγμα τους το 2022.

Η απάντηση των ΗΠΑ στο να υστερούν στην τεχνολογία υπερ-υπερηχητικών (hypersonic) πυραύλων και υπερηχητικών τορπιλών είναι να αντιμετωπίζουν την χρήση συμβατικών όπλων σαν πυρηνική χρήση. Και όχι μόνο όταν αυτή η χρήση γίνεται εναντίον των ιδίων, αλλά και όταν αυτή γίνεται σε «συμμάχους και εταίρους». Θυμίζουμε ότι ένα τόσο χαμηλό όριο αποτροπής δεν υπήρχε καθ' όλη την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Το 2022 οι ΗΠΑ ορίζουν ότι εφόσον οι ίδιες ή οι σύμμαχοι και εταίροι τους αντιμετωπίσουν συνθήκες που δεν τους αρέσουν, είναι έτοιμες να βάλουν φωτιά στον κόσμο για να προωθήσουν τα συμφέροντα τους. Ήτοι, εφόσον οι ΗΠΑ δεν μπορούν να κερδίσουν οικονομικά ή συμβατικά στρατιωτικά, χαράζουν μια στρατηγική που αντιδρά πυρηνικά πριν από μια πιθανή ήττα, με κόστος τον παγκόσμιο πυρηνικό όλεθρο.

Γ. Λιναρδής 


Μοιραστείτε το στο Twitter !


"Απ’ όλους τους λαούς, οι Έλληνες ονειρεύτηκαν το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο" Βόλφγκανγκ Γκαίτε


2022 copyright istos.net.gr