Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ


ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ: ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΗΣ PEGA

Μια αποκαλυπτική συνέντευξη τύπου έλαβε χώραν την Τρίτη 8 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες. Η γλώσσα την οποίαν χρησιμοποίησε σε αυτήν, η Ολλανδή εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA (Εξεταστική Επιτροπή για την διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σοφία Ιν Τ' Βελντ, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ενδεικτική της σοβαρότητας του ζητήματος των παρακολουθήσεων των πολιτών.

Η κυρία Ιν Τ' Βελντ. απεκάλεσε τα μέσα ηλεκτρονικής κατασκοπίας «αναπόσπαστα στοιχεία ενός συστήματος σχεδιασμένου να ελέγχει και να καταπιέζει τους πολίτες», όχι τυχαία αλλά μεθοδικά εγκατεστημένα.

Όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ διαθέτουν τέτοια συστήματα ακόμα και αν δεν το αποδέχονται επισήμως, σύμφωνα με τις δηλώσεις της εισηγήτριας.

Η Κύπρος και η Βουλγαρία είναι εστίες εξαγωγών.
Το Λουξεμβούργο είναι εκεί όπου οι έμποροι κάνουν τις οικονομικές τους συναλλαγές.
Η Ιρλανδία προσφέρει ελκυστικές δημοσιονομικές συνθήκες.

Η Μάλτα φαίνεται να είναι ένα άνετο σπίτι για αφεντικά των κατασκοπευτικών συστημάτων που διαθέτουν «χρυσά διαβατήρια» και εταιρείες-σφραγίδες.
Η Ιταλία, η Γαλλία και η Αυστρία στεγάζουν πολύ σημαντικούς κατασκευαστές και πωλητές.
Η Τσεχία είναι η οικοδέσποινα μιας μεγάλης ετήσιας έκθεσης υλικού παρακολούθησης .
Η Ολλανδία, η Γερμανία και το Βέλγιο παραδέχθηκαν λίγο ως πολύ ότι οι Αστυνομικές δυνάμεις τους χρησιμοποιούν τέτοια συστήματα. Η Ολλανδία βρίσκεται σε συνομιλίες να αποκτήσει μετά το Pegasus και το Predator.
Όλες οι χώρες χρησιμοποιούν τον μανδύα της εθνικής ασφάλειας, συνέχισε, προκειμένου να δημιουργήσουν «μια περιοχή ανομίας».

«Η επιτήρηση των ανθρώπων θα πρέπει να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας», είπε, την χαρακτήρισε «επίθεση κατά της δημοκρατίας» και κατήγγειλε ότι γίνονται προσπάθειες από κυβερνήσεις να επιβληθεί στην Επιτροπή «ομερτά».

Επέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο απάντησε στην Επιτροπή μετά από πέντε μήνες ότι «δεν αισθάνεται ότι είναι υπόλογο σε κανένα».

Αποκάλεσε τις σκέψεις για την δημιουργία κανονισμού λειτουργίας «αστείο». Πρότεινε άμεσο μορατόριουμ στην χρήση των συστημάτων αυτών, την διερεύνηση όλων των κατηγοριών από την Γιουροπόλ, την ανάκληση των αδειών εξαγωγής αυτών των συστημάτων, και την δημιουργία πλαισίου για την υπεύθυνη χρήση τους.

Χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ένωση «ανώριμη ως δημοκρατία» κάνοντας παραλληλισμούς με την ευρωπαϊκή ρητορική για την δημοκρατία όπως πχ στην Βραζιλία, και υποστήριξε ότι η Ευρώπη είναι «ανίκανη να υπερασπιστεί την Δημοκρατία και την Ελευθερία».

Ειδικότερα για την Ελλάδα ανέφερε ότι έγιναν χειρισμοί ώστε να εξαφανισθούν στοιχεία, και είπε ότι είναι στην ευχέρεια του Πρωθυπουργού της Ελλάδος να δώσει τα στοιχεία στην Επιτροπή. Η παρακολούθηση 33 ατόμων δεν διαψεύδεται, αλλά υποστηρίζεται ότι εξωτερικοί παράγοντες την διενεργούσαν, επιχείρημα το οποίο δεν είναι εύλογο, είπε. Εξήγησε ότι τα συστήματα αυτά πωλούνται σχεδόν μόνον σε κυβερνήσεις καθώς θα έπρεπε κανείς να είναι πολύ πολύ πλούσιος, δισεκατομμυριούχος για να τα προμηθευθεί . Η λίστα είναι πραγματική, συνέχισε, και το ερώτημα είναι ποιος θα είχε τους λόγους, τα κίνητρα, τα μέσα και την ευκαιρία να κατασκοπεύει τα άτομα αυτά.

Χαρακτήρισε την λίστα «πολιτική» και τα άτομα υπό «επίσημη παρακολούθηση».

Οι ευθείες κατηγορίες της Εισηγήτριας της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα πρέπει να κινητοποιήσουν το δημοκρατικό αίσθημα κάθε Έλληνα και ευρωπαίου πολίτη ο οποίος διαθέτει ακόμη συναίσθηση της αξίας του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Εάν οι ευρωπαϊκές χώρες και οι πολίτες τους θέλουν πράγματι να βάλουν φρένο στην διολίσθηση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής προς ένα αυταρχικό καθεστώς παγκόσμιας κλίμακας κατασκοπίας εναντίον των ίδιων των πολιτών, το πιο άμεσο και επείγον είναι, όπως είπε η κυρία Ιν Τ' Βελντ, να ζητήσουν εξηγήσεις από τις ίδιες τις κυβερνήσεις τους, ενθυμούμενοι ότι οι κυβερνήσεις είναι υπόλογες και υπάρχουν για να υπηρετούν τους πολίτες και όχι το αντίστροφο.

Τα τελικά στοιχεία της Επιτροπής αναμένεται να δημοσιοποιηθούν μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου του 2023.
Θα εισακουστεί;  

Παν. Διδασκάλου

Μοιραστείτε το στο Twitter !


Στην πολιτική ζωή πρέπει να είσαι επιθετικός. Όταν κάποιος αμύνεται, έχει ήδη χάσει. Φρανσουά Μιττεράν


2021 copyright istos.net.gr