Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ


MIDTERM ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ: ΘΕΜΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΟΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Στις 31 Μαρτίου 2017 τα Wikileaks του Τζούλιαν Άσσανζ (Julian Assange) έδωσαν στην δημοσιότητα την τρίτη έκδοση της σειράς Vault 7 με τίτλο "Marble". Το Marble είναι ένα λογισμικό της CIA (Central Intelligence Agency)
το οποίο χρησιμοποιείται για να παρεμποδίσει την ανακάλυψη μιας εμπλοκής αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών σε μια κυβερνοεπίθεση (anti-forensic tool).

Αναλυτικά ο σκοπός του Marble είναι να θολώνει, δηλαδή να σκεπάζει, εκείνα τα σημεία στα οποία υπάρχει κείμενο στα αγγλικά (text in english) σε ένα λογισμικό κυβερνοεπίθεσης το οποίο θα μπορούσε να προδώσει την πραγματική ταυτότητα του επιτιθέμενου χάκερ της CIA.

Επίσης το Marble προσθέτει σε εργαλεία κακόβουλου λογισμικού της CIA κείμενα σε γλώσσες διαφορετικές από την αγγλική όπου με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται η αίσθηση ότι μια κυβερνοεπίθεση σε ένα δίκτυο υπολογιστών ξεκίνησε από τη Ρωσία, την Κίνα ή την Ινδία επειδή στον κώδικα που χρησιμοποιήθηκε υπάρχουν εκφράσεις στις αντίστοιχες γλώσσες.

Όμως στην πραγματικότητα αυτή η κυβερνοεπίθεση μπορεί να έχει ξεκινήσει σε ένα γραφείο της CIA, στο Λάνγκλει της Βιρτζίνια των ΗΠΑ ή από οποιοδήποτε safehouse της "Agency" στον κόσμο.

Δηλαδή μια αντίστοιχη ενέργεια θα ήταν η αφαίρεση αμερικανικών λέξεων και εκφράσεων από ένα οπλικό σύστημα και η αντικατάσταση τους με τις αντίστοιχες στα ρωσικά, κινέζικα ή ινδικά πριν την προώθηση του σε κάποια ομάδα ιδιαίτερου σκοπού που να υποστηρίζεται από την CIA.

Βέβαια αυτή η τακτική μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως διπλή ενέργεια απόκρυψης της συμμετοχής της CIA σε μια κυβερνοεπίθεση. Δηλαδή το πρώτο βήμα είναι η αλλοίωση ενός κώδικα με στοιχεία ξένων γλωσσών, για παράδειγμα τα ρωσικά, για τον αποπροσανατολισμό της εκκίνησης της κυβερνοεπίθεσης από την CIA. Όμως το δεύτερο βήμα θα μπορούσε να είναι η επαναχρησιμοποίηση του Marble με άλλη γλώσσα διαφορετική από τα αγγλικά, ενισχύοντας την πεποίθηση στους ερευνητές κακόβουλου λογισμικού ή των υπευθύνων κρυπτανάλυσης μιας αντίπαλης υπηρεσίας μυστικών υπηρεσιών ότι η επίθεση ξεκίνησε πραγματικά εκτός της CIA.

Επιπροσθέτως το Marble περιέχει ένα εργαλείο επαναφοράς του μεταφρασμένου με την διαφορετική από τα αγγλικά γλώσσα κώδικα στην αρχική του μορφή, δηλαδή στα αγγλικά.

Η χρησιμότητα του εργαλείου Marble είναι ανεκτίμητη στον τομέα της "Μαύρης Προπαγάνδας". Η Μαύρη Προπαγάνδα συμβαίνει όταν πληροφορίες φέρονται να προέρχονται από μια πλευρά Α αλλά στην πραγματικότητα είναι ψευδείς ή συκοφαντικές και διοχετεύονται από την αντίθετη πλευρά Β. Η στρατηγική της μαύρης προπαγάνδας χρησιμοποιείται για να φέρει σε δύσκολη θέση, για να δυσφημίσει και να για να παραποιήσει την ιδιότητα της αντίπαλης πλευράς.

Κύρια τακτική της μαύρης προπαγάνδας είναι η "Κυκλική Αναφορά - Circular Reporting" ή αλλιώς οριζόμενη και ως "Λανθασμένη Επιβεβαίωση - False Confirmation". Σε αυτή την τακτική μια πληροφορία φαίνεται να αναφέρεται ή να επιβεβαιώνεται από πολλαπλές ανεξάρτητες πηγές, ενώ στην πραγματικότητα η πηγή της συγκεκριμένης πληροφορίας είναι μοναδική. Επίσης το περιεχόμενο της πληροφορίας είναι υποκειμενικά κατασκευασμένο έτσι να ωφελεί μόνο την αρχική μοναδική πηγή, για παράδειγμα μπορεί να περιέχει ψευδοπληροφόρηση ή μισές αλήθειες.

Μετά τις αποκαλύψεις των WikiLeaks το 2017 για το εργαλείο Marble, που είναι ακριβώς κατασκευασμένο έτσι ώστε να θολώνει μια ανάμιξη της CIA, η υπόθεση της παρέμβασης της ρωσικής κυβέρνησης στις εκλογές του 2016 υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε αρχίσει και φαινόταν αρκετά αβάσιμη και έωλη.

Υπενθυμίζουμε ότι η κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ είχε τότε επισήμως φθάσει στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία είχε επέμβει ενεργά στις εκλογές του 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για την ακρίβεια το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Office of the Director of National Intelligence - DNI), που εκπροσωπεί 17 υπο-υπηρεσίες πληροφοριών και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Department of Homeland Security - DHS) από κοινού είχαν δηλώσει ότι είναι πεπεισμένες ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είχαν παραβιάσει το πληροφοριακό σύστημα της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος (Democratic National Committee - DNC).

Πεπεισμένο εμφανιζόταν να είναι και το FBI (Federal Bureau of Investigation) αλλά η NSA (National Security Agency) τότε, που είναι και η πιο εξουσιοδοτημένη υπηρεσία για την εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ, δεν είχε εκδώσει μια τελεσίδικη απάντηση σε αυτό το θέμα.

Πάντως, όπως είχε τότε αναφέρει και το ειδησεογραφικό πόρταλ Russia Today, στις 31 Μαρτίου 2017 σύμφωνα και με πρώην διοικητή της NSA οι σχετικές αποδείξεις για την υπόθεση ρωσικής παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές στερούνταν κρίσιμων αποδεικτικών ενδείξεων και στοιχείων.

Με επιστροφή στα σημερινά γεγονότα, στις 8 Νοεμβρίου 2002, θα διεξαχθούν οι ενδιάμεσες εκλογές (midterm elections) στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή οι γενικές εκλογές που διενεργούνται κοντά στο μέσο της τετραετούς θητείας μιας προεδρίας.

Συγκεκριμένα αυτές οι τωρινές εκλογές θεωρούνται πολύ σημαντικές επειδή θα δείξουν αν οι αμερικάνοι πολίτες επικροτούν την εκτόξευση της ακρίβειας και την αυξημένη πιθανότητα διεξαγωγής πυρηνικού πολέμου από το Δημοκρατικό Κόμμα του Πρόεδρου Τζο Μπάιντεν με τη δικαιολογία του πολέμου στην Ουκρανία ή καταδικάζουν αυτή την πολύ άσχημη τροπή των ΗΠΑ στις διεθνείς σχέσεις με τη Ρωσία και επιθυμούν την εκλογή ενός ρεπουμπλικανικού Κογκρέσου που να μπορεί να ελέγχει την σημερινή δημοκρατική Προεδρία.

Πάλι όπως το 2016, έτσι και σήμερα υπάρχουν αρκετά δημοσιεύματα από αμερικάνικα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με την πιθανότητα παρέμβασης της Ρωσίας στις midterm εκλογές για το Κογκρέσο. Για παράδειγμα σύμφωνα με το CNN (Ιούνιος 17, 2022), αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) ανησυχούν για το πώς θα μπορούσε η Ρωσία να εκμεταλλευτεί προς όφελος της τις εκλογές του midterm μέσω κυβερνοεπιθέσεων (cyber attacks).

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται και το πιθανό σενάριο μιας ρωσικής κυβερνοεπίθεσης. Αναλυτικά το CNN αναφέρει ότι ένας πιθανός τρόπος θα ήταν η παραβίαση ενός τοπικού συστήματος εγγραφής ψηφοφόρων μιας κομητείας (county) με ιδιαίτερη μέριμνα των ρώσων χάκερ να εντοπιστούν τα ίχνη τους με μεγάλο βαθμό βεβαιότητας.

Στη συνέχεια οι χάκερ θα ανέβαζαν πληροφορίες και θα αναλάμβαναν με υπερηφάνεια την ευθύνη της κυβερνοεπίθεσης στο ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας των ΗΠΑ αντί να αφήσουν να κατηγορηθούν άλλοι χάκερ ή αν αποποιηθούν την ευθύνη. Στη συνέχεια, θα γινόταν ενίσχυση αυτού του πληροφοριακού πολέμου (information warfare) και από άλλες δυνάμεις που θα υποστηρίζονταν από το Κρεμλίνο με ιδανικό στόχο να προκαλέσουν οργισμένες αντιδράσεις στους αμερικανούς ψηφοφόρους.

Αν αυτό το σενάριο από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες μοιάζει με μαύρη προπαγάνδα είναι γιατί πραγματικά εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία.


Ειδικότερα για τα συμφέροντα της Ελλάδας, είναι σημαντικό να μην εκλεγεί στην Γερουσία των ΗΠΑ ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Mehmet Oz που για να κρατήσει και την τουρκική υπηκοότητα του είχε μεταβεί στην Τουρκία και είχε υπηρετήσει στον τούρκικο στρατό. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ekathimerini.com (15 Σεπτεμβρίου 2022) ο Mehmet έχει αρκετές διασυνδέσεις στην Τουρκία, όπως οικονομικές συναλλαγές με την τουρκική κυβέρνηση, με λόμπυ που υποστηρίζουν τις τουρκικές θέσεις όπως την αναβάθμιση των τουρκικών F16, με το ισλαμιστικό διευθυντήριο Diyanet (Directorate of Religious Affairs) και γενικότερα θερμές σχέσεις με πολλούς πολιτικούς που υποστηρίζουν τον Ερντογάν και την τωρινή επεκτατική εξωτερική πολιτική της Άγκυρας.


Συμπερασματικά η εισαγωγή των ηλεκτρονικών καλπών στη διεξαγωγή των αμερικανικών εκλογών εμπεριέχει θέματα κυβερνοασφάλειας που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν ένα εκλογικό αποτέλεσμα. Οι δυνατότητες αυτές δίνονται από εξειδικευμένα λογισμικά που μπορούν να επέμβουν στα αποτελέσματα και να τα αλλάξουν κατά βούληση. Μερικά από αυτά τα καλύτερα λογισμικά έχουν αναπτυχθεί σε εργαστήρια μυστικών υπηρεσιών, όπως το Marble της CIA. Η εισαγωγή της ηλεκτρονικής τεχνολογίας στο εκλογικό σύστημα ενεργοποιεί την δυνατότητα εκδήλωσης γεγονότων μαύρης προπαγάνδας.

Τελικώς επειδή ακριβώς αυτά τα προγράμματα μπορούν να επέμβουν στην εκλογική διαδικασία για την διακυβέρνηση μιας χώρας υπάρχουν τεράστια συμφέροντα που θα ήθελαν να επηρεάζουν αυτά τα αποτελέσματα προς δικό τους πλεονέκτημα.

Θεόδωρος Κωστής 

Μοιραστείτε το στο Twitter !


Στην πολιτική ζωή πρέπει να είσαι επιθετικός. Όταν κάποιος αμύνεται, έχει ήδη χάσει. Φρανσουά Μιττεράν


2021 copyright istos.net.gr