Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ


Η ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ


Η Le Pen, τεκμηριώνει ότι το κόμμα της δεν είναι μόνο προεκλογικό. Χρησιμοποιεί την κοινοβουλευτική της δύναμη για να κάνει την κυβέρνηση Borne να χάσει τον ύπνο της και τον Πρόεδρο Macron να ιδρώνει.

Ο Macron και η Πρωθυπουργός Borne, πήραν μια πικρή γεύση των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει η ατζέντα τους, στις δυο προτάσεις μομφής που έλαβαν μέρος στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση αργά την Δευτέρα.

Η γαλλική κοινοβουλευτική πολιτική αυτή την εβδομάδα μετατράπηκε σε ένα παράδοξο παιχνίδι πόκερ με μπλόφες στο οποίο, οι κερδισμένοι έχασαν και αυτοί που έχασαν κέρδισαν…

Η συνδυασμένη καταψήφιση της Borne από τους Λεπενιστές και την αριστερά, κλυδώνισαν σοβαρά την κυβέρνηση, κι ας μην την έριξαν. Η κυβέρνηση Borne επιβίωσε χάρις τις 50 ψήφους από το μπλοκ των κεντροδεξιών 62 βουλευτών που ανήκουν ή έχουν συμμαχήσει με το «Les Républicains» και οι οποίοι είχαν δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξουν πρόταση μομφής. Η απροσδόκητη κοινή ψηφοφορία μπορεί όμως, να σηματοδοτήσει σοβαρά προβλήματα στο μέλλον.

Η Borne ξέφυγε την δύσκολη στιγμή, αλλά έφτασε 50 ψήφους από το να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το αξίωμά της - μια πολύ μικρότερη διαφορά από το αναμενόμενο. Και τις πήρε από ένα μπλοκ που δεν ελέγχει και του οποίου κάποιοι βουλευτές είναι ορκισμένοι εχθροί του Macron.

Τις προηγούμενες ημέρες η Le Pen μπλοφάρισε την Εθνοσυνέλευση και τα ΜΜΕ και στην ψηφοφορία την τελευταία στιγμή, άλλαξε τις 89 ψήφους του κόμματός της για να υποστηρίξει την πρόταση μομφής που κατέθεσε η αριστερά, σπέρνοντας πανικό στα κυβερνητικά έδρανα.

Η Le Pen είναι πλέον σε θέση να ισχυριστεί ότι είναι ρεαλιστική και σκληρή αντίπαλος του Μακρονισμού, πρόθυμη να ψηφίσει με τους εχθρούς της, για να ρίξει την κυβέρνηση και να διακινδυνεύσει πρόωρες εκλογές.

Το κεντροδεξιό μπλοκ μπορεί επίσης να θεωρηθεί «νικητής» αλλά ενός είδους άβολης νίκης, αφού προς το παρόν, κρατούν την ισορροπία δυνάμεων στην κατακερματισμένη Συνέλευση, αλλά όντας και οι ίδιοι κατακερματισμένοι. Κάποιοι τείνουν να στηρίξουν την κυβέρνηση. Άλλοι απεχθάνονται τον Macron και την πολιτική του, κατηγορώντας τον για την κατάρρευση του κάποτε κυρίαρχου κόμματός τους.

Η στρατηγική της Le Pen να αλλάξει θέση και να στηρίξει την αριστερή πρόταση μομφής είχε στόχο να φέρει σε δύσκολη θέση τους κεντροδεξιούς «Les Républicains». Μετά την ψηφοφορία, τους παρομοίασε με «στρείδια» - δηλαδή, ανίκανους να απομακρυνθούν (από τον Macron) και ώριμα για συγκομιδή. «Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι οι Républicains είναι σύμμαχοι του Macron» είπε.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας υποδηλώνουν ότι Macron και Borne θα δυσκολευτούν να προωθήσουν ριζοσπαστικές νομοθεσίες, όπως η ανακοινωμένη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος - μια βασική προεκλογική υπόσχεση του Macron.

Στο μεταξύ για να εξασφαλίσουν κυβερνητικά προγράμματα δαπανών και την ψήφιση του προϋπολογισμού (ελάχιστο απαιτούμενο για την όποια κυβέρνηση) χρησιμοποιούν ξανά και ξανά τις ίδιες ειδικές διατάξεις - όπως επιτρέπει το σύνταγμα. Όμως μπορούν να κάνουν χρήση των έκτακτων εξουσιών τους σύμφωνα με το άρθρο 49.3 του Συντάγματος μόνο μία φορά το χρόνο για μη χρηματοοικονομική νομοθεσία.

Ο ξεκάθαρος τακτικός «νικητής» της βραδιάς ήταν η Le Pen. Στην αριστερά ακούστηκαν πολλές φωνές που διεκδίκησαν την νίκη για το δικό τους στρατόπεδο. Όμως η μπλόφα της Le Pen τους εξέθεσε αφού με την δική της ψήφο παραλίγο η αριστερή πρόταση μομφής να ρίξει την κυβέρνηση. Και τους εξέθεσε σφοδρώς, αφού πριν από λίγες εβδομάδες, αριστεροί βουλευτές αρνήθηκαν να προσέλθουν σε μια κοινοβουλευτική ομάδα ποδοσφαίρου επειδή είχε Λεπενιστές παίκτες αλλά το βράδυ της Δευτέρας, βρέθηκαν ξαφνικά να παρατάσσονται στον ίδιο πολιτικό στίβο με την Le Pen.

Η ψηφοφορία της Δευτέρας είναι μεν ανακουφιστική για Macron και Borne, αλλά είναι επίσης μια σαφής αναγγελία κοινοβουλευτικής κακοκαιρίας. Ο πολιτικός ανταρτοπόλεμος που εξαπέλυσε η Le Pen είναι ορθός και φαίνεται να πετυχαίνει. Μια συνεχής σειρά οριακών κυβερνητικών επικρατήσεων με διαδικασίες έκτακτης ανάγκης και προτάσεις εμπιστοσύνης είναι ένας αμφίβολος τρόπος επιβίωσης μιας κυβέρνησης, ειδικά στην σημερινή Γαλλία, που αντιμετωπίζει ισχυρές κοινωνικές διαταραχές και κινητοποιήσεις.

Η κυβέρνηση Macron και Borne επιβίωσε. Μένει να δούμε αν θα καταφέρει να κυβερνήσει.

Κρίτων


Μοιραστείτε το στο Twitter !


Στην πολιτική ζωή πρέπει να είσαι επιθετικός. Όταν κάποιος αμύνεται, έχει ήδη χάσει. Φρανσουά Μιττεράν


2021 copyright istos.net.gr