ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Το αρχικό σχέδιο της Ρωσίας ήταν μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση που θα εξουδετέρωνε τον στρατό που από το 2014 είχε δημιουργηθεί από το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Αυτές οι παραστρατιωτικές αλλά και στρατιωτικές μονάδες της Ουκρανίας εδώ και οκτώ χρόνια βομβάρδιζαν και τρομοκρατούσαν την περιοχή του Ντονμπάς που η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι ρωσική. Επιπροσθέτως αυτές οι ουκρανικές δυνάμεις θα αποτελούσαν με αρκετή βεβαιότητα σε κάποια κατάλληλη μελλοντική στιγμή εφαλτήριο εισβολής στην Ρωσία.
Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας έχει λήξει με την ενσωμάτωση των περιοχών με σχεδόν αμιγή ρωσικό ή φιλορωσικό πληθυσμό, όπως για παράδειγμα οι έλληνες ομογενείς, στην νοτιοδυτική πρώην Ουκρανία, δηλαδή το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, την Ζαπορίζια και την Χερσώνα.
Είναι προφανές από τα γεγονότα ότι ο Ζελένσκι καθώς και αυτοί οι παράγοντες που τον καθοδηγούν δεν επιθυμούν να φέρουν την ειρήνη στην περιοχή μέσω κάποιων συνομιλιών ή συνεννοήσεων. Έτσι πριν από λίγες εβδομάδες η τροπή της στρατιωτικής παρέμβασης στην Ουκρανία έλαβε την μορφή του ολοκληρωτικού πολέμου, με προτεραιότητα επιθέσεων σε νευραλγικές υποδομές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Πάλι εξ’ αποδείξεως των συμβάντων, ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό όπλο για την πλήξη νευραλγικών υποδομών αλλά και στρατιωτικών τμημάτων και εγκαταστάσεων αποδείχθηκε το ιρανικό drone Shahed-136 ή η μετονομασία του από τον ρωσικό στρατό σε Geranium-2. Αναλυτικά οι ρωσικές αεροναυτικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει αρκετά τέτοια kamikazi drones με πιθανότερη διαδρομή από την Χερσώνα προς το Κίεβο. το Λβίβ και σε άλλες περιοχές που υπάρχουν στοιχεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που συνεισέφεραν οι κ.κ. Θεόδωρος Ξενάκης {thoje2003@gmail.com} και ο Γεώργιος Μανιάτης {@maniatis_kinik} το Shahed-2, που είναι μια πιο εξελιγμένη έκδοση του Shahed-1 ή Geranium-1,
έχει εμβέλεια από 1800Km έως 2500km, μέγιστη ταχύτητα στα 185Km/h με συνήθη τιμή στα 150Km/h, εκρηκτική γόμωση 50 κιλών ΤΝΤ και έχει ικανότητες loitering, δηλαδή μπορεί να περιφέρεται σε μια περιοχή ώσπου να δεχθεί κάποια ανανέωση συντεταγμένων στόχου από αισθητήρες που βρίσκονται σε άλλες πλατφόρμες, όπως το Orlan-10. Συγκεκριμένα πλακέτα τηλεπικοινωνιών με υποψία χρησιμοποίησης ολοκληρωμένου της Altera για επεξεργαστή βρέθηκε σε Shahed-136 ενώ νέες συντεταγμένες στόχου μπορούν να αποκτηθούν μέσω της χρήσης τριών Orlan-1, που αντίστοιχα χρησιμοποιούνται το καθένα για αναγνώριση, ηλεκτρονικό πόλεμο και διαβίβαση δεδομένων.
Βέβαια η τωρινή κύρια αποστολή των Geranium είναι η κρούση προκαθορισμένων στόχων είτε μόνο με τη χρήση
του συστήματος INS (Inertial Navigation System) που δεν μπορεί να δεχθεί παρεμβολές ή παραπλάνηση, είτε με την χρήση του GLONASS, δηλαδή της ρωσικής έκδοσης του GPS (Global Positioning System).
Περαιτέρω σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η υλική σύσταση αυτού του drone, μιας και αποδεικνύεται να είναι σχετικά αόρατο στα μάτια των συμβατικών συστημάτων ραντάρ, ενώ με μέση ταχύτητα τα 150Km/h κάνει αρκετές ώρες και εκατοντάδες χιλιόμετρα προς τον στόχο του. Ειδικότερα το drone είναι κατασκευασμένο από πλαστικά πολυμερή που δεν προσφέρουν σημαντική διατομή ραντάρ (radar cross section - rcs) αφού η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία τα διαπερνά και άρα δεν υπάρχει οπισθοσκέδαση.
Λογικό επόμενο των παραπάνω διαπιστώσεων είναι ότι τα περισσότερα συστήματα αεράμυνας, που είχαν σχεδιαστεί για γρήγορους στόχους με αρκετά μεγάλο rcs δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά για τα μικρά σε φυσικές διαστάσεις drones που επιπροσθέτως έχουν χαμηλή ταχύτητα και οπισθοσκέδαση. Στις πιο διαδεδομένες επιτυχίες την ουκρανικής αεράμυνας φιγουράρουν τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, όπως το Osa και ίσως κάποιο Pantsir που υπάρχει ισχυρισμός μόνο από ουκρανικές πηγές ότι καταλήφθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Σίγουρα η επιτυχημένη χρησιμοποίηση αυτών των drone σε τακτική σμήνωσης (swarming) αλλά και των άλλων πυραυλικών συστημάτων της Ρωσίας έχουν επιφέρει μεγάλες καταστροφές στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας και έχουν αποδείξει την αδυναμία της ουκρανικής αεράμυνας που είτε δεν περιλαμβάνει πολλά Pantsir, είτε είναι αρκετά υποστελεχωμένη από συστήματα αλλά και από το σχετικό δόγμα της πολυστρωματικής αντιμετώπισης απειλών (multilayered defence).
Θεωρητικά οι τρόποι ανίχνευσης ενός drone είναι οι εξής:
Συμπερασματικά η ανάλυση κόστους-ωφέλειας (cost-benefit analysis) της χρησιμοποίησης των Geranium drones είναι καταλυτικά υπέρ της χρήσης τους για την κρούση υποδομών με προκαθορισμένο σχέδιο πτήσης μέσω INS, δηλαδή που δεν επιδέχεται παρεμβολή ή παραπλάνηση. Παράλληλα η χρήση τέτοιων drone σε συνδυασμό με άλλα UCAV με δυνατότητες Intelligence Surveillance & Target Acquisition, όπως τα Oraln-10, καθιστά τα Shahed ως μέγιστη απειλή για οποιονδήποτε στόχο, είτε σταθερό είτε ευκαιρίας.
Στο πολιτικό πεδίο, σίγουρα η Ρωσία δεν ήθελε άμεσα να καταστρέψει τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας αλλά η εξέλιξη του πολέμου επέβαλε την μετατροπή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης σε ολοκληρωτικό πόλεμο. Άλλωστε και οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προσπαθήσει να πλήξουν πολιτικές υποδομές στην Χερσώνα, όπως το πυρηνικό εργοστάσιο στην Ζαπορίζια και το φράγμα στην Κάκοβκα.
Θεόδωρος Κωστής
"Απ’ όλους τους λαούς, οι Έλληνες ονειρεύτηκαν το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο" Βόλφγκανγκ Γκαίτε
Μοιραστείτε το στο Twitter !