ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Εντός ολίγου, οι βουλευτές των Τορις πρόκειται να επιλέξουν τον 5ο Πρωθυπουργό τους σε έξι χρόνια!
Η αναταραχή στην οποία βρίσκεται το Η.Β. είναι πασιφανής, η οικονομία παραπαίει και το πολιτικό κύρος της χώρας, είναι χαμηλότερο από εκείνη την παλιά βρετανική ιδιοφυή τηλεοπτική εκπομπή «Μάλιστα κ. Πρωθυπουργέ».
Οι Βρετανοί σε μια ένδειξη φλεγματισμού ή χιούμορ (ή πολιτικής αναισθησίας) πέρασαν τις τελευταίες ημέρες, να παρακολουθούν σε συνεχή ζωντανή μετάδοση το μαράζωμα ενός iceberg μαρουλιού μικρής αξίας, στο οποίο είχαν φορέσει περούκα, που είχε τοποθετήσει μπροστά στην κάμερα η εφημερίδα Daily Star, στοιχηματίζοντας ότι το μαρούλι θα ξεπεράσει σε ζωή την Πρωθυπουργό Truss. Και τελικά αποδείχθηκε πως: «Το μαρούλι ξεπέρασε τη Liz Truss».
Η Truss παραιτήθηκε τελικά την Πέμπτη, μόλις 44 ημέρες μετά τη δουλειά, καθιστώντας την πιο σύντομη πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σκληρή επίθεση εναντίον μιας γυναίκας Πρωθυπουργού; Εκ πρώτης όψεως έτσι φαίνεται. Όμως δεν υπάρχει κανείς που μπορεί στα σοβαρά να υποστηρίξει ότι η Truss έχει κάποιο ειδικό πολιτικό βάρος ώστε να σηκώσει στους ώμους της την ηγεσία ενός κράτους όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Ήταν ανέκαθεν ένα πολιτικό φυτό. Κρύφτηκε για χρόνια πίσω από δημόσιες σχέσεις και πολιτικές τούμπες, αλλά μια θέση ηγεσίας, ξεγυμνώνει τους καλύτερους πόσο μάλλον τους χειρότερους.
Ας θυμηθούμε ότι, ξεκίνησε την πολιτική καριέρα της το 1998 στην τοπική αυτοδιοίκηση σε μια μικρή εκλεγμένη θέση και μέχρι το 2009 προσπαθούσε να εκλεγεί βουλευτής χωρίς να τα καταφέρνει. Όταν το 2009 εξελέγη στο South West Norfolk, ο David Cameron ηγέτης τότε των συντηρητικών την συμπεριέλαβε στην περιβόητη «Α List» του κόμματος, δηλαδή μια λίστα με τα στελέχη που θα προωθηθούν. Αποδεικνύοντας έτσι, για μια ακόμη φορά, την «πολιτική ευφυία» του…
Ανέλαβε πολλά υπουργεία πριν την Πρωθυπουργία και έχει πράγματι υπουργική εμπειρία. Σε κανένα όμως δεν θεωρήθηκε επιτυχής και παντού δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα από την διοίκησή της.
Η Truss είναι απόδειξη πως, σε εποχές κρίσεως και ελλείψει ικανών, οι φελλοί (καμμιά φορά και τα μαρούλια) …επιπλέουν.
Στις 6 Σεπτεμβρίου 2022 λοιπόν, η Truss ανέλαβε τα ηνία στο Νο 10 της Downing Street και δεσμεύθηκε να «μετατρέψει τη Βρετανία σε ένα φιλόδοξο έθνος» (??) κι ότι μπορεί να σημαίνει αυτό…
Με την ανάληψη των καθηκόντων της, η Truss επέλεξε τον στενό της φίλο και γείτονα Kwasi Kwarteng ως κορυφαίο υπουργό Οικονομικών της και του ανέθεσε να αναμορφώσει το Υπουργείο Οικονομικών.
Ο Kwarteng απέλυσε αμέσως τον πιο ανώτερο δημόσιο υπάλληλο στο υπουργείο. Έτσι θεώρησε ότι οι ξεπερασμένες, ορθόδοξες ιδιότητες όπως η «εμπειρία», η «αξιοπιστία» και ο «οικονομικός αλφαβητισμός» εξαλείφθηκαν την κατάλληλη στιγμή … εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Η Truss παρουσίασε έναν μίνι προϋπολογισμό κάνοντας περικοπές σε «κουρασμένες επενδύσεις». Οι οποίες όμως δεν φάνηκε να αντιδρούν τόσο…κουρασμένα. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές γεμάτες με αριστερούς που μισούν τον συντηρητισμό και όλα όσα αντιπροσωπεύει - απέτυχαν να κατανοήσουν την «ιδιοφυΐα» του μίνι προϋπολογισμού της Truss, ενώ η απείθαρχη λίρα, κατέρρευσε στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Το κόστος δανεισμού του Ηνωμένου Βασιλείου εκτινάχθηκε στα ύψη και τα βρετανικά συνταξιοδοτικά ταμεία βρέθηκαν στο χείλος της κατάρρευσης. Χρειάστηκε μια άνευ προηγουμένου έκτακτη αγορά ομολόγων «για να σταματήσουν την πτώση». Το ΔΝΤ είδε ευκαιρία και χτύπησε το Η.Β. παρεμβαίνοντας και λέγοντας ότι τα σχέδια του Kwarteng θα «αυξήσουν πιθανώς την ανισότητα» και προτρέποντας την κυβέρνηση να «επαναξιολογήσει» τα φορολογικά της μέτρα, που ομολογουμένως ήταν χαλαρά.
Στις 3 Οκτωβρίου στο συνέδριο των Τορις, αντί να παρουσιαστεί ένας θρίαμβος για την νέα αρχηγό, όπως συνήθως γίνεται, υπήρξε μεγάλη γκρίνια και έριδες κυρίως για τον μίνι προϋπολογισμό της κυβέρνησης.
Τις επόμενες ημέρες η Truss αναγκάστηκε σχεδόν να εγκαταλείψει το οικονομικό της πρόγραμμα. Μετά από εβδομάδες οικονομικής αναταραχής, ο Kwarteng απολύθηκε.
Η Truss σε μια επική τούμπα, πέταξε τη μακροχρόνια δέσμευσή της να μειώσει τους φόρους στις μεγάλες επιχειρήσεις, παραδεχόμενη σε μια οκτάλεπτη συνέντευξη Τύπου ότι είχε προχωρήσει «πιο μακριά και πιο γρήγορα από ό, τι περίμεναν οι αγορές». Το κόμμα πλέον έχει χάσει την εμπιστοσύνη στην Πρωθυπουργό.
Μην μπερδεύεστε με την Ελλάδα. Σε άλλες χώρες, όταν ο πολιτικός ηγέτης άλλα υπόσχεται και άλλα κάνει, υπάρχει περίπτωση να χάσει την στήριξη…
Στις 14 Οκτωβρίου, ο νέος υπουργός οικονομικών Jeremy Hunt τον οποίο είχε διορίσει με την ελπίδα να ηρεμήσει το κόμμα, χτύπησε ανεπανόρθωτα την κυβερνητική πολιτική όταν σε συνέντευξή του στην τηλεόραση δήλωσε ότι "καμία από τις δεσμεύσεις του (μίνι) προϋπολογισμού, δεν πρόκειται να επιτευχθεί." Ακόμη και το σχέδιο ενεργειακής υποστήριξης, ένα από τα λίγα εναπομείναντα θετικά της πρωθυπουργίας της, επρόκειτο να μειωθεί σημαντικά.
Μερικές ακόμη αψιμαχίες έμειναν για να παραδοθεί η Truss. Κάποιες δυσκολίες στην πληρωμή συντάξεων, ένας ανώτερος βοηθός που τέθηκε σε διαθεσιμότητα και η απόλυση του υπουργού Εσωτερικών.
Η Truss στις 21 Οκτωβρίου πλήρως ανίσχυρη, αναγκάσθηκε σε παραίτηση.
Και κάπως έτσι, ένα μαρούλι με περούκα, άντεξε περισσότερο από ένα πολιτικό φυτό.
Κρίτων
Στην πολιτική ζωή πρέπει να είσαι επιθετικός. Όταν κάποιος αμύνεται, έχει ήδη χάσει. Φρανσουά Μιττεράν
Μοιραστείτε το στο Twitter !