Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ


ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΥΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΝΤΑΡΙΑ ΝΤΟΥΓΚΙΝΑ

Στις 20 Αυγούστου 2022 ανατινάχθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο που οδηγούσε η Ντάρια Ντούγκινα, κόρη του Αλεξάντερ Ντούγκιν και στενού συνεργάτη του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η Ντούγκινα ήταν ακτιβίστρια υπέρ της ρωσικής οπτικής των γεγονότων και ήταν συχνά καλεσμένη στα προγράμματα ειδήσεων της ρωσικής τηλεόρασης.

Οι αρχικές εικασίες ήταν ότι ο κύριος στόχος ήταν ο Ντούγκιν, μιας είχε επιλέξει την τελευταία στιγμή να αλλάξει το αυτοκίνητο που θα χρησιμοποιούσε για την αποχώρηση του από το λογοτεχνικό και μουσικό φεστιβάλ «Παράδοση» του Μουσείου Πούσκιν.

Στις επόμενες μέρες από πολλούς αναλυτές, αλλά και από το ίδιο το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών, εκφράστηκε η άποψη ότι η Ντάρια Ντούγκινα ήταν ο κύριος στόχος της δολοφονικής επίθεσης, μιας και σχεδόν όλες οι παγιδεύσεις αυτοκινήτων, ιδιαίτερα από μυστικές υπηρεσίες, γίνονται με τηλεχειριζόμενους εκρηκτικούς μηχανισμούς και όχι με ωρολογιακούς έτσι ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η στιγμή της πυροδότησης.

Για την ακρίβεια ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε τη δολοφονία της ρωσίδας δημοσιογράφου και υποστηρίκτριας της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας ως ένα βάρβαρο έγκλημα για το οποίο δεν θα υπάρξει συγχώρεση και έλεος. Παράλληλα η FSB έδωσε στην δημοσιότητα το όνομα της Natalia Vovk ως ένοχη της δολοφονίας της Ντούγκινα χαρακτηρίζοντας τη ως τρομοκράτη σε εντεταλμένη αποστολή των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών.

Αναλυτικά η FSB διέθεσε στην δημοσιότητα βίντεο με τις κινήσεις της Vovk από την στιγμή που έφτασε μαζί με την κόρη της στην Ρωσία (23 Ιουλίου 2022), την ενοικίαση διαμερίσματος στην Μόσχα στην ίδια πολυκατοικία που διέμενε η Ντούγκινα καθώς και μετά την επίθεση, όπου η Vovk κατέφυγε στην Εσθονία. Επιπροσθέτως η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε στο TASS ότι τα δυτικά κανάλια επικοινωνιών και δημιουργίας πολιτικής αγνοούν, παραμένουν σιωπηλά και προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα. Άρα η γενική εκτίμηση είναι ότι η Δύση επιχειρεί να απεμπλακεί ή καλύτερα να μην επιδιώξει την τιμωρία της δολοφόνου της Ντάρια Ντούγκινα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα, η δολοφονία της Ντούγκινα εκτιμάται ότι ήταν μια μυστική επιχείρηση
(covert ή secret operation) των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών. Επεξηγητικά μια μυστική επιχείρηση είναι μια μυστική αποστολή ή εκστρατεία που διεξάγεται από κάποιον στρατιωτικό ή κυβερνητικό οργανισμό που επιθυμεί την συγκάλυψη της εμπλοκής του ενώ τα αποτελέσματα γίνονται γνωστά είτε λόγω των εμφανών αποτελεσμάτων (δημόσια δολοφονία ή σαμποτάζ υποδομών) είτε και λόγω σκόπιμης αποκάλυψης τους.

Πληροφοριακά υπάρχουν τεσσάρων ειδών τέτοιων επιχειρήσεων, οι εμφανείς ή φανερές (overt ops),
οι μυστικές (covert ops ή secret ops), οι απόκρυφες (clandestine ops) και οι σκοτεινές (black ops).

Φανερή (Overt)
Το αποτέλεσμα είναι άμεσα φανερό.
Παραδείγματα είναι η σύναψη πολιτικών συμμαχιών, η λήψη οικονομικών μέτρων (κυρώσεις, οικονομικός πόλεμος) και η λευκή προπαγάνδα. Σε στρατιωτικό πλαίσιο φανερή επιχείρηση ήταν η δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί με οπλισμένο μη-επανδρωμένο αερόχημα (UAV) των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και άμεση παραδοχή της ευθύνης των ΗΠΑ από τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Μυστική (Covert,Secret)
Σε περίπτωση υποψίας ή ακόμη και αποδείξεως για την πραγματική ταυτότητα του εντολέα υπάρχει πρόβλεψη για εύλογη άρνηση ευθύνης (plausible deniability). Δεν υπάρχει προσπάθεια απόκρυψης ή συγκάλυψης του αποτελέσματος που μπορεί να είναι φανερό είτε λόγω των αποτελεσμάτων είτε λόγω εσκεμμένης αποκάλυψης.
Παραδείγματα είναι η επιχείρηση της CIA στο Ιράν το 1953 και στον Κόλπο των Χοίρων το 1961 στην Κούβα.
Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται και οι πορτοκαλί επαναστάσεις ή putsch και η αυτομόληση πρακτόρων.
Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτει η δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα.

Απόκρυφη (Clandestine) 
Η διεξαγωγή της επιχείρησης δεν θα πρέπει να γίνεται αισθητή στο κοινό και ειδικότερα στην αντίπαλη αντικατασκοπεία. Το αποτέλεσμα είναι κρυφό.
Παραδείγματα είναι η στρατολόγηση ξένων πρακτόρων, η υπεξαίρεση τεχνικών εγγράφων (πιθανή ισραηλινή κατασκοπεία στα Mirage μέσω Alfred Frauenknecht) και η συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών μέσω μη-εξουσιοδοτημένης αναγνώρισης (Sensitive Site Exploitation (SSE)

Σκοτεινή (Black)
Η διεξαγωγή της επιχείρησης δεν θα πρέπει να γίνεται αισθητή στο κοινό και ειδικότερα στην αντίπαλη αντικατασκοπεία.
Υπάρχει σημαντικός βαθμός εξαπάτησης στην προσπάθεια να αποκρύπτεται ποια οντότητα βρίσκεται πίσω από την επιχείρηση ή να φαίνεται ότι κάποια άλλη οντότητα είναι υπεύθυνη.
Το αποτέλεσμα είναι κρυφό. Είναι σημαντικό ότι σε όλη την διάρκεια της επιχείρησης υπάρχει αρκετή παραπλάνηση για την απόκρυψη της ταυτότητας του εντολέα ή προσπάθεια εμφάνισης κάποιου τρίτου ως υπεύθυνου για την αντίστοιχη καταδικαστέα πράξη που προσπαθεί να επιτύχει η σκοτεινή εκστρατεία.
Παραδείγματα είναι μια επιχείρηση ψευδούς σημαίας (False Flag) δηλαδή μια πράξη που διαπράττεται με σκοπό να συγκαλύψει την πραγματική πηγή ευθύνης και να την αποδώσει σε κάποια άλλη οντότητα. Σε περίπτωση σύλληψης των συμμετεχόντων πρακτόρων, ο πραγματικός εντολέας αποποιείται κάθε σχέση μαζί τους, άρα χαρακτηριστικό παράδειγμα σκοτεινών επιχειρήσεων είναι η τηλεοπτική σειρά Mission Impossible (IMF).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του pronews.gr στις 22 Αυγούστου 2022, δηλαδή μόνο δύο μέρες μετά την αποτρόπαια δολοφονία της Ντούγκινα, εμφανίστηκε κάποιος "Εθνικός Ρεπουμπλικανικός Στρατός της Ρωσίας" που ανέλαβε την ευθύνη για την εγκληματική πράξη. Αυτή ακριβώς είναι μια προσπάθεια για την δημιουργία αμφιβολιών για την εμπλοκή των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, δηλαδή έγερση αμφιβολιών για την πραγματική ταυτότητα του εντολέα, καθώς και πρόβλεψη για την στοιχειοθέτηση προϋποθέσεων για εύλογη άρνηση ευθύνης (plausible deniability). Επιπροσθέτως στις 28 Αυγούστου 2022 υπήρξαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι η Βόβκ βρέθηκε νεκρή στην Αυστρία, όμως αυτή η ενέργεια εκτιμάται ότι είναι μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού για οποιαδήποτε δύναμη προσπαθεί να την συλλάβει. Συγκεκριμένα αυτή η πληροφορία αναμένεται να επιβεβαιωθεί με λίγες πιθανότητες ή να καταρριφτεί με περισσότερες πιθανότητες τις αμέσως επόμενες μέρες.

Σε συζητήσεις του έγκριτου λογαριασμού πολιτικών και στρατιωτικών αναλύσεων Moon of Alabama @moonofA γίνεται εκτίμηση ότι αυτή η επίθεση είχε σκοπό να ερεθίσει την κοινή γνώμη στην Ρωσία για να ωθηθεί η ρωσική κυβέρνηση σε ένα πιο εκτεταμένο ή ακόμη και ολοκληρωτικό πόλεμο προς τη Δύση. Όμως η ρωσική διπλωματία έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να παραμείνει ψύχραιμη (γεγονότα σχετικά με τον πόλεμο στη Συρία, πχ δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ, κατάρριψη Su24) και να ανταποδώσει όποτε εκτιμά ότι είναι η πιο σωστή στιγμή και με τον κατάλληλο και πολλές φορές πλήρως ασύμμετρο τρόπο.

Συμπερασματικά η έμπειρη ρωσική διπλωματία δεν θα απαντήσει άμεσα σε αυτή την δολοφονία αλλά η Ρωσία θα συνεχίσει να έχει την προσοχή της στη διεξαγωγή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης για την απαλοιφή της απειλής της Δύσης και του ΝΑΤΟ από τα εδάφη της σημερινής Ουκρανίας.

Θεόδωρος Κωστής  

Μοιραστείτε το στο Twitter !


"Αν κάποιος μάθει καλά Ελληνικά, μπορεί να βρει σχεδόν ολόκληρη την ποίηση στον Όμηρο" Ezra Pound


2022 copyright istos.net.gr