Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Η ΠΟΛΩΝΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ 

Μερικές δεκάδες άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας έχουν πυροδοτήσει πολιτική κρίση στην Πολωνία, η οποία θα μπορούσε να αποβεί υπέρ του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).
Οι «μετανάστες» έχουν κολλήσει στην ενδιάμεση περιοχή τις τελευταίες δύο εβδομάδες καθώς οι Πολωνοί συνοριοφύλακες δεν τους αφήνουν να μπουν στην χώρα αλλά και οι Λευκορώσοι στρατιώτες δεν τους επιτρέπουν να υποχωρήσουν.

«Οι άνθρωποι αυτοί, που λένε ότι θέλουν άσυλο στην Πολωνία, αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της Λευκορωσικής κυβέρνησης να μεταφέρει πληθυσμούς από τη Μέση Ανατολή και να τους στείλει πέρα από τα σύνορά της, σαν τρόπο άσκησης πίεσης στην Ε.Ε. Αποτελεί προσπάθεια δημιουργίας πανευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης από το καθεστώς του [Λευκορώσου ηγέτη] Alexander Lukashenko»,
δήλωσε την Τρίτη ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki μετά την επίσκεψή του στα σύνορα.

Στην Πολωνία, υπάρχει επίσης αυξανόμενη ανησυχία ότι οποιαδήποτε αδύναμη αντίδραση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη κρίση χάρη σε ένα πιθανό κύμα ανθρώπων που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη των Ταλιμπάν.

Πάντως το θέαμα των «μεταναστών» που έχουν κολλήσει σε ένα χωράφι εκτεθειμένο στη βροχή με λίγο φαγητό, νερό και χωρίς πρόσβαση σε τουαλέτες δημιουργεί μια πολιτική καταιγίδα στην Πολωνία.

Για το κυβερνών PiS, είναι μια καλή ευκαιρία να επιδείξει τα διαπιστευτήρια νόμου και τάξης και τη σκληρότητά του για την παράνομη μετανάστευση — μια ηχώ της στάσης του κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2015, όταν ο ηγέτης του κόμματος Jarosław Kaczyński εδραίωσε την υποστήριξη προς το κόμμα του προειδοποιώντας για τα «παράσιτα και τα πρωτόζωα» που μετέφεραν Σύριοι πρόσφυγες.
Η εν λόγω κατάσταση έρχεται σε μια πολιτική στιγμή που το PiS γενικά, χαλαρώνει στις δημοσκοπήσεις και αγωνίζεται να διατηρήσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου, αυξάνοντας τις πιθανότητες πρόωρων εκλογών.

"Δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να μπουν στην Πολωνία",
δήλωσε ο Maciej Wąsik, υφυπουργός Εσωτερικών, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν "επικίνδυνο".

Η κυβέρνηση ενίσχυσε την παρουσία της συνοριοφυλακής στέλνοντας 900 στρατιώτες στην περιοχή, και ο Πρωθυπουργός Morawiecki ανέφερε ότι ο αριθμός στρατιωτών στα σύνορα θα αυξηθεί ακόμα περαιτέρω. Έχει επίσης κατασκευάσει συρματόπλεγμα μήκους 150 χιλιομέτρων και σχεδιάζει να υψώσει τοίχο ύψους 2,5 μέτρων, κάτι που βάζει την αντιπολίτευση σε δίλημμα.

Ο Donald Tusk, που προσφάτως έγινε αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος Civic Platform (πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), και είχε δηλώσει πως «γυρίζω στην πολιτική για να σβήσω το PiS», αφού αποτελεί αγκάθι αντίστασης στις προκλητικές πολιτικές της Ε.Ε. στις οποίες η Πολωνία ανθίσταται, φροντίζει να είναι πολύ προσεκτικός σε δηλώσεις του και επικρίνει το PiS χωρίς να ζητά όμως ανοιχτά σύνορα, αφού γνωρίζει ότι ο Πολωνικός λαός δεν τα θέλει.
"Τα πολωνικά σύνορα πρέπει να είναι σφιχτά και καλά προστατευμένα. Όποιος το αμφισβητεί δεν καταλαβαίνει τι είναι το κράτος. Η προστασία δεν αντικατοπτρίζεται στην αντί-ανθρωπιστική προπαγάνδα, αλλά στην αποτελεσματική δράση. Σύμφωνα με το PiS, τα πολωνικά σύνορα διασχίστηκαν από αριθμό ρεκόρ παράνομων μεταναστών",
ανέφερε στο Twitter.

Πάντως άλλοι πολιτικοί ήταν λιγότερο προσεκτικοί.
Ο Władysław Frasyniuk, διάσημος αντιφρονών της κομμουνιστικής εποχής και πρώην πολιτικός της αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε τα στρατεύματα στα σύνορα "σκουπίδια" σε τηλεοπτική συνέντευξη.
"Αυτοί οι στρατιώτες δεν υπηρετούν το πολωνικό κράτος, αλλά φτύνουν όλες τις αξίες για τις οποίες πιθανότατα πολέμησαν οι γονείς και οι παππούδες τους", ανέφερε.
Ο υπουργός Άμυνας Mariusz Błaszczak δήλωσε ότι θα ασκήσει ποινικές διώξεις εναντίον του Frasyniuk για προσβολή του στρατού, ενώ άλλοι πολιτικοί του κυβερνώντος κόμματος έχουν εκφράσει πατριωτική οργή για τα λόγια του.

Η αριστερά στην Πολωνία, είναι φυσικά υπέρ των παράνομων μεταναστών.
"Είναι τρομακτικό. Ντρέπομαι που στα πολωνικά σύνορα υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια και δεν μπορεί ούτε γιατρός να τους δώσει αυτή τη βοήθεια",
δήλωσε η Gabriela Morawska-Stanecka, αντιπρόεδρος της Πολωνικής Γερουσίας με το κόμμα της Αριστεράς, η οποία ήρθε στα σύνορα αλλά δεν της επετράπη να προσεγγίσει τους πρόσφυγες.

Ο Błaszczak κατήγγειλε επίσης τις προσπάθειες δύο βουλευτών της Civic Platform να παραδώσουν τρόφιμα στην ομάδα.
"Οι μέθοδοι κάποιων πολιτικών της συνολικής αντιπολίτευσης κλιμακώνουν τις εντάσεις. Οι επισκέψεις τους στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας δίνουν το παράδειγμα σε όσους επιτίθενται στην κυβέρνηση. Αυτό είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια της Πολωνίας" ανέφερε.

Η Πολωνία αρνείται να δεχτεί οποιεσδήποτε αιτήσεις ασύλου. Την προηγούμενη εβδομάδα, το υπουργείο Εσωτερικών άλλαξε τους κανόνες, επιτρέποντας στους συνοριοφύλακες να συλλαμβάνουν ανθρώπους που διασχίζουν παράνομα τα σύνορα και να τους στέλνουν πίσω στη Λευκορωσία. Η Λιθουανία επίσης, έχει υιοθετήσει παρόμοιες μεθόδους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μας εξέπληξε όταν την Τρίτη τόνισε ότι, απορρίπτει κατηγορηματικά τις προσπάθειες να εργαλειοποιούνται άνθρωποι για πολιτικούς σκοπούς.
"Δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία προσπάθεια των τρίτων χωρών να υποκινήσουν ... παράτυπης μετανάστευσης προς την Ε.Ε.»
Εκπρόσωπος δήλωσε ότι απαιτείται «ομαλή» διαχείριση των συνόρων και «πλήρης σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μεταναστών».

Επίσης ο Charles Michel, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά από συνεδρίαση της G7 για την κατάσταση στο Αφγανιστάν δήλωσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τις μεταναστευτικές ροές υπό έλεγχο και τα σύνορα της ΕΕ προστατευμένα»

Το συμπέρασμα είναι πως, όταν υπάρχουν κυβερνήσεις που δεν φοβούνται να γίνουν «κακά παιδιά» στις απαιτήσεις της Ε.Ε. όπως είναι η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, τότε τα σύνορα μπορούν να φυλάσσονται και οι πολιτικές μπορούν να διαμορφώνονται και να μετακινούνται. Αναμένουμε τις εξελίξεις στο ζήτημα.

Κρίτων 

Μοιραστείτε το στο Twitter !


Στην πολιτική ζωή πρέπει να είσαι επιθετικός. Όταν κάποιος αμύνεται, έχει ήδη χάσει. Φρανσουά Μιττεράν


2021 copyright istos.net.gr