Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ Η ΔΥΣΗ ΜΕΣΩ ΜΙΑΣ «ΕΓΧΡΩΜΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ»
ΝΑ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΙΡΑΝ;


Τις τελευταίες ημέρες εξ αιτίας του θανάτου μιας 22χρονης γυναίκας, της Mahsa Amini, έχουν πυροδοτηθεί διαδηλώσεις στο Ιράν, οι οποίες συνεχίζονται για δέκατη συνεχόμενη ημέρα. Η Mahsa συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα από την αστυνομία ηθών για φερόμενη παραβίαση του λεγόμενου νόμου περί Χιτζάμπ (κάλυμμα κεφαλής). Αμέσως μετά την σύλληψη της, λέγεται ότι έπεσε σε κώμα και αργότερα πέθανε. Οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς. Ο θάνατος δημοσιοποιήθηκε από συγγενή της νεαρής γυναίκας στις 16 Σεπτεμβρίου. Ήδη την επόμενη μέρα υπήρξαν οι πρώτες δημόσιες διαμαρτυρίες κατά του νόμου Χιτζάμπ και της υποτιθέμενης αυθαιρεσίας της αστυνομίας ηθών.

Μετά από δύο ημέρες σχετικά ειρηνικών συγκεντρώσεων και διαμαρτυριών, μέλη ριζοσπαστικών ομάδων που υποστηρίζονται πιθανότατα από το εξωτερικό αναμείχθηκαν με τους διαδηλωτές και άρχισαν να σκίζουν και να καταστρέφουν τα επίσημα σύμβολα του Ιράν, να πυρπολούν οχήματα, να επιτίθενται σε αστυνομικά τμήματα και να αποκλείουν δρόμους για την κυκλοφορία.

Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, κουρδικές πολιτοφυλακές και μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων εμπλέκονται στις εξεγέρσεις και επιθέσεις εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων. Οι ριζοσπαστικές ομάδες σύμφωνα με την Τεχεράνη υποστηρίζονται από την σουνιτική Σαουδική Αραβία καθώς και από μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από τις ΗΠΑ. Δυτικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι αρκετές δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις, «ανεξάρτητες» δε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενημερώνουν το δυτικό κοινό ότι τέσσερις Κούρδοι σκοτώθηκαν και 75 τραυματίστηκαν μόνο στο ιρανικό Κουρδιστάν τις τελευταίες ημέρες.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η υψηλή ένταση των δυτικών καθεστωτικών μέσων ενημέρωσης εξ αρχής για την υπόθεση της νεκρής γυναίκας και τις ταραχές που ακολούθησαν. Ως παράδειγμα, το τελευταίο δεκαήμερο στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης υπήρξαν δεκάδες δημοσιεύσεις και συνεχή ρεπορτάζ στα δελτία ειδήσεων, μάλιστα τα πρώτα ρεπορτάζ έγιναν λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστός ο θάνατος της Mahsa Amini. Οι ηγέτες του Ιράν περιόρισαν την πρόσβαση στο διαδίκτυο σε ορισμένες περιοχές της χώρας για να καταπολεμήσουν την διάδοση προκλητικών φωτογραφιών και βίντεο και μπλόκαραν το Instagram, μέσω του οποίου συντονίστηκε η εξέγερση.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Προσπαθεί η Δύση μέσω μιας ελεγχόμενης «έγχρωμης επανάστασης» να αποσταθεροποιήσει το Ιράν και να το εξουδετερώσει ως γεωπολιτικό παράγοντα, επειδή η Τεχεράνη έχει γίνει σημαντικός εταίρος της Μόσχας;

Είναι δεδομένο ότι το Ιράν έχει ιδιαίτερη σημασία στους ρωσικούς γεωπολιτικούς υπολογισμούς, ως εκ τούτου είναι «λογικό» οι ΗΠΑ να θέλουν να αποσταθεροποιήσουν ένα βασικό εταίρο της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της Ρωσίας. Το Ιράν θα μπορούσε να πέσει θύμα ενός ελεγχόμενου από τις ΗΠΑ πραξικοπήματος, κάτι που έχει συμβεί το 1953 εναντίον του μη αρεστού στην Δύση, λόγω εθνικοποίησης του ιρανικού πετρελαίου, πρωθυπουργού του Ιράν Μοχάμεντ Μοσαντέκ.

Θυμίζουμε ότι στο Ιράν υπάρχουν πάντα συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας ηθών και των απλών πολιτών εξ αιτίας του νόμου περί Χιτζάμπ. Μερικές φορές πολίτες καταλήγουν τραυματισμένοι ή ακόμα και νεκροί, αλλά ως τώρα δεν έχει συμβεί ποτέ εξέγερση ή ανοιχτή αντιπαράθεση με το καθεστώς. Αν και δεν έχει εισέτι προσδιοριστεί και τεκμηριωθεί το τι ακριβώς συνέβη στην άτυχη Mahsa, το γεγονός ότι η υπόθεση της χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα, καθώς και η ταυτόχρονη υιοθέτηση του θέματος από δυτικά καθεστωτικά μέσα και τους αντιπάλους της ιρανικής κυβέρνησης, δείχνει προφανώς σχεδιασμένες ενέργειες για την αποσταθεροποίηση του Ιράν.

Σημειώνουμε ότι οι ενέργειες των ταραχοποιών συντονίστηκαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του διαδικτύου. Οι διαδηλωτές έκαναν διαδικτυακή αναφορά από τον τόπο του συμβάντος και έδειξαν την «αλήθεια» που χρειάζεται η δυτική προπαγάνδα για τις «φρικαλεότητες» των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας. Την ίδια στιγμή, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης διέδωσαν φήμες για τον θάνατο του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προκειμένου να προκαλέσουν πανικό στις αρχές και τους υποστηρικτές του σημερινού καθεστώτος του Ιράν. Υπογραμμίζουμε παράλληλα ότι οι ταραχές επικεντρώνονται κυρίως στο βορειοδυτικό Ιράν, όπου ζουν εθνοτικές μειονότητες όπως οι Κούρδοι και οι Αζέροι. Σε αυτές τις περιοχές διαδηλωτές ύψωσαν σημαίες του «ανεξάρτητου Κουρδιστάν» και του Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο, οι υποκινητές μιας «έγχρωμης επανάστασης» μάλλον απέτυχαν να αποτελέσουν πραγματική απειλή για την ιρανική κυβέρνηση. Το κλείσιμο του διαδικτύου και η ενεργός συμμετοχή των δυνάμεων ασφαλείας βοήθησαν τις αρχές να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο.

Δεν πρέπει επίσης να διαλανθάνει της προσοχής μας ότι οι ταραχές σημειώθηκαν αμέσως μετά την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης για την μόνιμη συμμετοχή του Ιράν στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO), στις 16 Σεπτεμβρίου στην Σύνοδο Κορυφής του SCO στην Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν. Η SCO θεωρείται ως αντίβαρο σε οργανισμούς που κυριαρχούνται από τη Δύση, όπως το ΝΑΤΟ και η G7.

Ως εκ τούτου, μπορούμε να εικάσουμε σχεδόν με βεβαιότητα ότι ο ατυχής θάνατος της Mahsa Amini εντάχθηκε σε ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης του Ιράν από αυτούς που έχουν το know how για παρόμοια σχέδια, όπως στην Ουκρανία το 2014 με την «έγχρωμη επανάσταση» της πλατείας Μαϊντάν και πληθώρα άλλων τέτοιων «επαναστάσεων» στην Λατινική Αμερική, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή.

Λ. Ιουστινιάνης 

Μοιραστείτε το στο Twitter !


"Απ’ όλους τους λαούς, οι Έλληνες ονειρεύτηκαν το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο" Βόλφγκανγκ Γκαίτε


2022 copyright istos.net.gr