Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Η ΑΣΚΗΣΗ VOSTOK 2022 ΕΜΒΑΘΥΝΕΙ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ ΡΩΣΙΑΣ-ΚΙΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΗΠΑ

Η αμερικανική εξωτερική πολιτική στην Ασία που φέρει τον γενικό τίτλο «Pivot to Asia», οι θαλάσσιες διεκδικήσεις της Κίνας στην Νοτιοανατολική Ασία εναντίον του Βιετνάμ, της Ταϊβάν και της Ιαπωνίας, η κατάρρευση των σχέσεων της Ρωσίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ λόγω του Ουκρανικού ζητήματος και η στροφή της προς την Ασία, έχουν δημιουργήσει το τελευταίο διάστημα ένα σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον που ώθησε όχι μόνο στην αναθέρμανση των σχέσεων Ρωσίας-Κίνας, αλλά στην στρατηγική τους ευθυγράμμιση.

Η Ρωσία μαζί με την Κίνα πραγματοποίησαν μεταξύ 1ης και 7ης Σεπτεμβρίου τις στρατιωτικές ασκήσεις Vostok 2022 στην Ανατολική Ασία, στις ασκήσεις συμμετείχαν άλλες 12 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ινδία.
Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου αναπτύσσεται ραγδαία, καθώς οι ΗΠΑ βαθαίνουν προκλητικά τον πόλεμο δια αντιπροσώπων εναντίον της Ρωσίας στην Ουκρανία και πυροδοτούν συνεχώς εντάσεις με την Κίνα για την Ταϊβάν.

Οι χώρες που συμμετείχαν στις πολεμικούς ασκήσεις εκτός από τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία, ήταν η Μογγολία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, το Τατζικιστάν, το Λάος, η Νικαράγουα, η Συρία και η Αλγερία. Οι στρατιωτικές ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν σε επτά τοποθεσίες στη ρωσική Άπω Ανατολή και στην Θάλασσα της Ιαπωνίας, με την συμμετοχή περίπου 50.000 στρατιωτών, 5.000 οπλικών συστημάτων, 140 αεροσκαφών και 60 πολεμικών πλοίων, εποπτεύθηκαν δε από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας, στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ.

Ο πόλεμος δια αντιπροσώπων των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας και οι προκλήσεις της Ουάσιγκτον κατά της Κίνας για την Ταϊβάν ωθούν την Μόσχα και το Πεκίνο προς μια de facto στρατιωτική ευθυγράμμιση-συμμαχία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ινδία συμμετείχε για πρώτη φορά σε κοινή άσκηση Ρωσίας-Κίνας, αν και το Νέο Δελχί είναι μέρος του τετραμερούς διαλόγου για την ασφάλεια υπό την ηγεσία των ΗΠΑ (The Quad Alliance), μαζί με την Ιαπωνία και την Αυστραλία, μια οιονεί στρατιωτική συμμαχία που στοχεύει στην Κίνα. Θυμίζουμε ότι η Ινδία δεν έχει συνταχθεί με τις ΗΠΑ στην καταγγελία της Ρωσίας για την Ουκρανία, καθώς συνεργάζεται στενά με την Ρωσία για ενεργειακούς πόρους και για προμήθειες όπλων.

Το Vostok 2022 πραγματοποιήθηκε εν μέσω απότομης κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ τόσο με την Ρωσία όσο και με την Κίνα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει στην Ουκρανία περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα και άλλα κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης επιπλέον 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 24 Αυγούστου. Η Ουάσιγκτον σε μια απέλπιδα προσπάθεια παρέχει στο Κίεβο τα εργαλεία για να αναγκάσει την Ρωσία να επεκτείνει την σύγκρουση που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επέκτασης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ μέχρι των συνόρων της Ρωσίας.

Επιπλέον στις 2 Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε πωλήσεις οπλικών συστημάτων ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν, στα όπλα περιλαμβάνονται 60 αντιπλοϊκοί πύραυλοι Harpoon, 100 πύραυλοι αέρος-αέρος SideWinder και υποστήριξη διοικητικής μέριμνας για συστήματα ραντάρ. Είναι η έκτη και μεγαλύτερη παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού στο νησί υπό τον Μπάιντεν, η κυβέρνηση του οποίου, ακολουθώντας τα βήματα της προηγούμενης κυβέρνησης Τραμπ, επιδιώκει να αμφισβητήσει την πολιτική της «Μίας Κίνας» που είχαν διαπραγματευτεί οι Νίξον-Κίσινγκερ με τον Μάο Τσε Τουνγκ. Αυτή η ατζέντα αμφισβήτησης περιλαμβάνει εξαιρετικά προκλητικές επισκέψεις στην Ταϊβάν από Αμερικανούς αξιωματούχους, όπως αυτή τον περασμένο μήνα από την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, καθώς και την αποστολή πολεμικών πλοίων στις λεγόμενες ασκήσεις «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» στο Στενό της Ταϊβάν.

Η Ουάσιγκτον επέκρινε υποκριτικά την Μόσχα και το Πεκίνο για τις ασκήσεις Vostok 2022, με το Πεντάγωνο να δηλώνει: «Σίγουρα είναι δικαίωμα όλων των στρατών και όλων των εθνών που έχουν στρατούς να διεξάγουν ασκήσεις. Είναι σίγουρα κάτι που θα παρακολουθούμε, δεδομένης της φύσης αυτών των εθνών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, της αστάθειας που επιδιώκουν να προκαλέσουν σε διάφορες περιοχές του κόσμου».

Θυμίζουμε σε σχέση με αυτή την δήλωση ότι τα τελευταία 30 χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει εγκληματικές εισβολές και βομβαρδισμούς σε χώρες όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν, ενώ η πολιτική τους «Αραβική Άνοιξη» μετέτρεψε την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική σε ερείπια.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, η Ρωσία και η Κίνα είναι αυτές που αποσταθεροποιούν διάφορες περιοχές του κόσμου. Κατά συνέπεια, οι δύο τελευταίοι δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις μέσα και γύρω από τα εδάφη τους, ενώ οι ΗΠΑ μπορούν να διεξάγουν πολεμικά παίγνια στην Ασία, Αφρική και Μέση Ανατολή, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ ωθώντας με τις ενέργειες τους τις δυο παγκόσμιες δυνάμεις Ρωσία και Κίνα να τις ανταγωνιστούν, διέπραξαν μια τεράστια γκάφα στην εξωτερική και αμυντική τους πολιτική. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές η πορεία αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με τις δυο υπερδυνάμεις της Ευρασίας είναι ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος και η «στοίχιση» του ενός εναντίον των άλλων δυο θα στοιχίσει ακριβά στις ΗΠΑ. Ακόμη και η Κίνα που έως πρόσφατα η επίσημη εξωτερική της πολιτική έφερε τον τίτλο «αδέσμευτη», τώρα πλέον υποστηρίζει ανοικτά μια ολοκληρωμένη στρατηγική συμμαχία με την Ρωσία, προβάλλοντας ότι ο κόσμος πρέπει να μετατοπισθεί από την μονοπολικότητα στην πολυπολικότητα.

Οι συνθήκες μιας ευρύτερης στρατηγικής συμμαχίας Ρωσίας-Κίνας είναι εξαιρετικά ώριμες, καθώς η μεταξύ των γεωπολιτική αλληλεπίδραση έχει ιστορία εκατοντάδων ετών, πολύ πριν οι ΗΠΑ εμφανιστούν στον παγκόσμιο χάρτη. Η λογική προσέγγιση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Ουάσιγκτον, αυτή η ιμπεριαλιστική μήτρα του χάους, δεν θα μπορέσει να αποτρέψει μια ολοκληρωμένη συμμαχία των δυο υπερδυνάμεων της Ευρασίας, καθώς δεν θέλει να διακινδυνεύσει μια στρατιωτική σύγκρουση με την Ρωσία ή με την Κίνα. Μπορεί να παίζει με την φωτιά, αλλά δεν θέλει να βάλει φωτιά, γνωρίζοντας πολύ καλά την αδυναμία των ΗΠΑ που θα γίνονταν εμφανής σε περίπτωση στρατιωτικής αντιπαράθεσης.

Αναμφισβήτητα υπάρχουν κέντρα στις ΗΠΑ που θεωρούν πως η στρατηγική ευθυγράμμιση Ρωσίας-Κίνας είναι άμεση απειλή για την παγκόσμια κυριαρχία που οραματίζονται και ότι αυτή η απειλή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με πόλεμο πριν είναι πολύ αργά.
Όμως σε τελική ανάλυση, εκείνοι που το έβαλαν στα πόδια στο Αφγανιστάν, διωγμένοι από ένα τσούρμο Ταλιμπάν με παλιομοδίτικα όπλα, θα μπορούσαν να αντισταθούν στο στρατηγικό μπλοκ Ρωσίας-Κίνας;

Γ. Λιναρδής

 

Μοιραστείτε το στο Twitter !


"Απ’ όλους τους λαούς, οι Έλληνες ονειρεύτηκαν το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο" Βόλφγκανγκ Γκαίτε


2022 copyright istos.net.gr