ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Η επίθεση εναντίον Ελληνορθόδοξης εκκλησίας στην Συρία πέρασε στα γρήγορα των καθεστωτικών και παρακαθεστωτικών ιστοσελίδων και στα «ψιλά γράμματα» και εφημερίδων.
Δυστυχώς για την Ελληνορθοδοξία δεν επρόκειτο για χώρο λατρείας άλλης Αβρααμικής θρησκείας σε χώρα της Δύσεως. Τότε, άπαντες θα διαμαρτύρονταν μετ’ επιτάσεως, και ένα κυνήγι μαγισσών θα είχε εξαπολυθεί επί, κυρίως, δικαίων, διότι οι άδικοι γνωρίζουν να καλύπτονται ενώ οι δίκαιοι είναι κατά κανόνα αφελείς.
Ατυχείς, λοιπόν, για ακόμη ένα λόγο, οι νεκροί και oi τραυματίες από την επίθεση.
Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας βρίσκεται κοντά στην Χάμα, στην κεντρική Συρία, και υπέστη επίθεση την
Κυριακή 24 Ιουλίου κατά την διάρκεια των εγκαινίων της. Ο προσωρινός απολογισμός δείχνει δύο νεκρούς
(ένας επιβεβαιωμένος, ο νεαρός Hisham Elias) και δώδεκα τραυματίες, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH) επιβεβαίωσε τo γεγονός, υποστηρίζοντας ότι
θα μπορούσε να πρόκειται για οβίδα ή επίθεση με drone από αντάρτικες φατρίες οι οποίες βρίσκονται σε γειτονικές περιοχές. Η έκρηξη σημειώθηκε δεκαπέντε μέτρα μακριά από τις οικογένειες και τους αρχιεπισκόπους της Χάμα, Νικολά Μπααλμπάκι, και της Χομς, Ζωρζ Αμπού Ζαχέμ. Στην εκδήλωση, σύμφωνα με πληροφορίες, παρόντες ήσαν και ο ανταποκριτής του OPEN Θανάσης Αυγερινός και ο στρατιωτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης, καλεσμένος του Πατριαρχείου Αντιοχείας.
Ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Αντιοχείας, Ιωάννης, καταδίκασε «την τρομοκρατική ενέργεια η οποία διαπράχθηκε στο Squelbiyeh, και αποδίδεται σε ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες».
Σχεδόν η μισή επαρχία Ιντλίμπ, καθώς και τμήματα των επαρχιών του Χαλεπίου, της Χάμα και της Λατάκια, ελέγχονται από την Hayat Tahrir al-Cham, το συριακό πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Στην περιοχή βρίσκονται ομάδες ανταρτών οι οποίες υποστηρίζονται σε διάφορους βαθμούς από την Τουρκία, και άλλοι σχηματισμοί τζιχαντιστών, όπως ο Houras al-Din.
Το ποιος είναι ο λόγος αυτής της, όχι μόνο απάνθρωπης, αλλά και ανίερης πράξης, δείχνει η ιστορία της εκκλησίας και η ημερομηνία των αιματοβαμμένων θυρανοιξίων της.
Η νέα Αγία Σοφία άρχισε να κτίζεται το 2020 και η ανέγερσή της ολοκληρώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ δύο ετών, με χρηματοδότηση από τις δημοτικές αρχές της Σουκεϊλαμίγια.
Τι έγινε, όμως, στις 24 Ιουλίου 2020; Για όσους έχουν κοντή μνήμη, ήταν τότε που η τουρκική κυβέρνηση μετέτρεψε την Αγιασοφιά στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί. Τότε οι Σύριοι (όχι οι Έλληνες, όχι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όχι παραθρησκευτικές οργανώσεις, όχι εφοπλιστές, ούτε σούπερ πατριώτες, αλλά οι Σύριοι, επαναλαμβάνουμε προς εμπέδωση), έδωσαν όρκο να χτίσουν ένα αντίγραφο της Αγιασοφιάς. Η εκκλησία ανεγέρθηκε ως Ελληνορθόδοξος ναός με την σύμφωνη γνώμη της συριακής κυβέρνησης και την υποστήριξη ρωσικών πολιτικών και στρατιωτικών προσωπικοτήτων.
Η εκκλησία ανεγέρθηκε με την δεδηλωμένη πρόθεση να αναπαραχθεί, σε μειωμένες διαστάσεις, προφανώς,
το αρχιτεκτονικό ύφος του ναού της Του Θεού Σοφίας.
Η συριακή Ελληνορθόδοξη εκκλησία είχε παρουσιαστεί από πηγές που συνδέονται με την κυβέρνηση της Δαμασκού ως ένα είδος ρωσοσυριακής απάντησης στην τουρκική απόφαση να ανοίξει ξανά η Αγία Σοφία στην ισλαμική λατρεία.
Πριν από τον πόλεμο στην Συρία, η πόλη κατοικούνταν από περίπου 20.000 Ορθόδοξους Χριστιανούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η θεμελίωση με την τοποθέτηση του πρώτου λίθου της εκκλησίας έγινε παρουσία μελών της Ρωσικής Δούμας (του Ρωσικό Κοινοβουλίου) και με την έγκριση των ιεραρχιών του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αντιοχείας (έχει έδρα την Δαμασκό).
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ανέγερση της εκκλησίας κατέστη δυνατή χάρις στην άμεση επιχειρησιακή συμβολή του ρωσικού στρατού που στάθμευε στην Ρωσική βάση κοντά στην Λατάκια, καθώς και παραστρατιωτικών ομάδων οι οποίες μάχονται στο πλευρό του στρατού της Δαμασκού εναντίον των τζιχαντιστών πολιτοφυλάκων του Ισλαμικού Κράτους (Daesh) ή Jabhat al Nusra.
Τα ΜΜΕ της Συρίας και του Λιβάνου είχαν μεταδώσει εκείνη την εποχή τις δηλώσεις του Ρώσου βουλευτή
Vitaly Milonov, γνωστού στην χώρα του για τις εκστρατείες του με στόχο την αποκατάσταση της ονομασίας της Κωνσταντινούπολης στα επίσημα ρωσικά κείμενα αντί του «Ιστανμπούλ».
Η επίθεση αποδίδεται στην Hayat Tahrir al-Sham (HTS) οργάνωση η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα.
Το ενδιαφέρον είναι ότι, λίγες ημέρες πρωτύτερα, στις 19 Ιουλίου, ο διοικητής του HTS Abu Mohammad al-Julani επισκέφθηκε αξιωματούχους από την χριστιανική κοινότητα στα χωριά Qunayah και Yacoubiyah του Ιντλίμπ. Ομοίως, ο Al-Julani επισκέφτηκε την κοινότητα των Δρούζων στο Jabal al-Summaq έναν μήνα νωρίτερα. Τι ζήτησε και σε τι δεν συμφώνησαν, άραγε, οι Χριστιανοί πρόκριτοι;
Σύμφωνα με έρευνα του Wilson Center, το HTS έκανε πρόσφατα προσπάθεια να αλλάξει το όνομά του, κόβοντας τους δεσμούς του με την Αλ Κάιντα και υιοθετώντας μια νέα ιδεολογία που περιορίζεται στην Συρία και επικεντρώνεται στον πόλεμο εναντίον του Συριακού Αραβικού Στρατού. Αφού αποστάτησε από το Ισλαμικό Κράτος στην Συρία και το Ιράκ (ISIS) το 2012, ο Αλ Τζουλάνι ίδρυσε το Μέτωπο Αλ Νούσρα προτού επανέλθει στο HTS στις 28 Ιανουαρίου 2017.
Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι η ομάδα του έχει την υποστήριξη της Τουρκίας.
ΜΕΛΙΤΙΝΗ ΔΟΝΤΑ
Στην πολιτική ζωή πρέπει να είσαι επιθετικός. Όταν κάποιος αμύνεται, έχει ήδη χάσει. Φρανσουά Μιττεράν
Μοιραστείτε το στο Twitter !