Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΑΙΣΘΗΤΗ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ BERIEV B-200
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΦΩΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Οι επιλογές της κυβέρνησης σχετικά με τις αντιρωσικές κυρώσεις έχουν το τίμημα τους. Φέτος λείπει από τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης το ρωσικό αμφίβιο αεροσκάφος BERIEV B-200, το οποίο πριν ένα χρόνο είχε αποδειχθεί καθοριστικό στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Αναδημοσιεύουμε ακολούθως ανάρτηση μας από αρχές Αυγούστου 2021.

BERIEV B-200: Ο ΕΠΙΔΟΞΟΣ ΓΗΤΕΥΤΗΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

Οι καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών στα ελληνικά δάση έφεραν στο προσκήνιο τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης και τον καθοριστικό ρόλο που έχουν αυτά στο πλευρό των πυροσβεστικών υπηρεσιών.
Το ρωσικό αμφίβιο αεριωθούμενο αεροσκάφος Beriev B-200 στις πρόσφατες δασικές πυρκαγιές απέδειξε την αποτελεσματικότητα του στην αντιπυρική μάχη, καθώς είναι το μοναδικό παγκοσμίως αμφίβιο αεροσκάφος που έχει την δυνατότητα να μεταφέρει 12 τόνους ύδατος.

Το Beriev B-200, που προωθείται από δυο στροβιλοκινητήρες διπλής ροής (turbofan), κατασκευάζεται από την ρωσική εταιρία Berieva Aviatsionnyi Kompaniya και είναι αποτέλεσμα ενός συνεργατικού προγράμματος των εταιριών Beriev Aircraft, Airbus και EADS-Irkut Seaplane. Η παρθενική πτήση του αεροσκάφους έγινε το 1998 και το πρώτο αεροσκάφος παραγωγής πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση τον Ιούνιο του 2003. Το αεροσκάφος μπορεί να εκτελεί διάφορες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της πυρόσβεσης, της έρευνας και διάσωσης, της θαλάσσιας περιπολίας, της μεταφοράς φορτίων και επιβατών.

Η άτρακτος του Beriev είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να παρέχει σταθερότητα στο νερό και κατασκευασμένη από κράμα αλουμινίου με αντιδιαβρωτική προστασία. Το αεροσκάφος έχει χαρακτηριστικά πτήσης παρόμοια με τα συμβατικά αεροσκάφη, όσον αφορά τον μηχανισμό προσγείωσης είναι εξοπλισμένο με δυο υδραυλικές αναδιπλούμενες μονάδες προσγείωσης. Κάθε μονάδα έχει δυο τροχούς εκτός από το σύστημα διεύθυνσης νερού, οι δε σταθεροποιητές που είναι τοποθετημένοι στα φτερά παρέχουν σταθερότητα στο νερό. Οι δυο turbofans του αεροσκάφους παράγουν συνολικά ισχύ εξόδου 147,2 kN (73,6 έκαστος), πρόκειται για την υψηλότερη απόδοση σε ζεστές συνθήκες έναντι κινητήρων παρόμοιων αεροσκαφών πυρόσβεσης.

Τα Beriev μπορούν να πετάξουν με μέγιστη ταχύτητα 710 χλμ/ώρα, με εμβέλεια 3.300 χλμ και ανώτατο όριο εξυπηρέτησης τα 8.000 μέτρα. Το μέγιστο βάρος απογείωσης στον διάδρομο είναι 41 τόνοι, στο νερό είναι 37,9 τόνοι. Η ταχύτητα υδρολίσθησης κατά την διάρκεια συλλογής του νερού είναι 160-190 χλμ/ώρα, με μέγιστο ύψος κυμάτων τα 1,2 μέτρα. Για την πλήρωση των δεξαμενών με 12 τόνους νερού απαιτείται υδρολίσθηση περίπου 15 δευτερολέπτων.

Το Beriev B-200 είναι ένα «state of the art» αεροσκάφος πυρόσβεσης, μπορεί να σταματήσει και να περιορίσει την εξάπλωση μεγάλων δασικών πυρκαγιών, πρόκειται περί ενός υπερόπλου, ενός «γίγαντα» της κατάσβεσης που πρέπει να διαθέτει στο οπλοστάσιο της κάθε χώρα που κινδυνεύει από καταστροφικές πυρκαγιές.

Λ. Ιουστινιάνης        

Μοιραστείτε το στο Twitter !


Στην πολιτική ζωή πρέπει να είσαι επιθετικός. Όταν κάποιος αμύνεται, έχει ήδη χάσει. Φρανσουά Μιττεράν


2021 copyright istos.net.gr