Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

NATO ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ Ή ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ 
απόσπασμα 1

[...] Η ιστοριογραφία απεικονίζει την ίδρυση του ΝΑΤΟ το 1949 ως αντίδραση στην ενίσχυση της Σοβιετικής Ένωσης και το βαπτίζει «αμυντική συμμαχία». Άμυνα δηλαδή σε μια επιθετική Σοβιετική Ένωση, η οποία εκείνη την εποχή αναβαθμίζεται και απειλεί να αυξήσει την σφαίρα επιρροής της ιδεολογίας της.

Αυτή την Σοβιετική Ένωση εκκαλείτο να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ ως ένοπλη «ειρηνευτική συμμαχία».

Μετά από 70 χρόνια από την ίδρυση του, σήμερα το ΝΑΤΟ αντιπροσωπεύει πολλούς πολέμους, πυρηνικά όπλα που μπορούν να εκτροχιάσουν τον πλανήτη, αλλά το σημαντικότερο αντιπροσωπεύει έναν ιμπεριαλιστικό προσανατολισμό που εξυπηρετεί τον καπιταλισμό και τα συμφέροντα της Νέας Παγκόσμιας Τάξης.

Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε ως μια αμυντική-στρατιωτική συμμαχία για να προστατεύσει τα κράτη-μέλη του από τον κομμουνιστικό επεκτατισμό. Ο στόχος του ΝΑΤΟ ήταν η θωράκιση της Δυτικής Ευρώπης από μια κομμουνιστική στρατιωτική εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης και του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Παρ’ ότι η Σοβιετική Ένωση και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας εναντίον των οποίων δημιουργήθηκε η Βορειοατλαντική Συμμαχία αυτοδιαλύθηκαν το 1990,

η αυτοδιάλυση αυτή κατά παράδοξο τρόπο οδήγησε στην διεύρυνση της Συμμαχίας και στην εγκόλπωση ενός παγκόσμιου και καθαρά επιθετικού ρόλου.

Η ιμπεριαλιστική-αποσταθεροποιητική μετεξέλιξη του ΝΑΤΟ ξεκίνησε με την εγκληματική επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας και συνεχίστηκε με την αιματηρή και δολοφονική κατοχή του Αφγανιστάν και του Ιράκ, με την επίθεση κατά της Λιβύης και την διάλυση αυτής της χώρας, καθώς και με τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες κατά της νόμιμης κυβέρνησης της Συρίας, ενώ είχαν μεσολαβήσει τα πραξικοπήματα της Συμμαχίας στην Ουκρανία και την Γεωργία με τα γνωστά αποτελέσματα.

Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ο στόχος της συμμαχίας στην οποία προΐστανται οι ΗΠΑ ήταν πάντα η ιμπεριαλιστική κυριαρχία στον πλανήτη στο πλαίσιο της Νέας Παγκόσμιας Τάξης, μια ιμπεριαλιστική κυριαρχία που συμπεριλαμβάνει την αποσταθεροποίηση της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν για να ελεγχθούν οι φυσικοί πόροι της Ευρασίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο μεταίχμιο της διάλυσης του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπους
(πατήρ) είχε συμφωνήσει με τον τότε πρόεδρο της Σοβιετικής Ένωσης Γκορμπατσόφ την μη επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολική Ευρώπη, τουτέστιν να μην συμπεριλάβει η Συμμαχία ως νέα μέλη τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης και πρώην χώρες μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας
.

Η συμφωνία Μπους-Γκορμπατσόφ δεν τηρήθηκε ποτέ και σήμερα μόνο η Λευκορωσία και η Ουκρανία δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, η τελευταία κατόπιν σφοδρής αντίδρασης των ρωσόφωνων αυτής της χώρας, παρ’ ότι το πραξικόπημα του ΝΑΤΟ είχε ως στόχο την ένταξη στην Βορειοατλαντική Συμμαχία (και στην ΕΕ).

Το ΝΑΤΟ διατείνεται σήμερα ότι προστατεύει παγκοσμίως την «ειρήνη» και την «δημοκρατία».
Στην πραγματικότητα όμως προστατεύει τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον, καθώς και του διεθνούς πολιτικού κατεστημένου. Έτσι η συμμαχία αυτή αντί να είναι αμυντική εξελίχθηκε σε μια μετωπική ιμπεριαλιστική και αποσταθεροποιητική οργάνωση. Το ΝΑΤΟ στο πέρασμα των δυο τελευταίων δεκαετιών έχει αποδείξει ότι ουδόλως είναι φύλακας της «ειρήνης» και της «δημοκρατίας», αλλά η εμπροσθοφυλακή του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού.

Το σημερινό ΝΑΤΟ είναι μια πολιτική οργάνωση η οποία στο όνομα της δήθεν παγκόσμιας ασφάλειας διενεργεί επιθετικούς πολέμους και επεμβάσεις εκτός ορίων της συμμαχίας, με στόχο την εξασφάλιση των συμφερόντων του αμερικανικού καπιταλισμού και των κατά τόπους (περιστασιακών) συνεταίρων του. Το ΝΑΤΟ σήμερα είναι η καλύτερη αμερικανική «επένδυση» μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε αυτό το πλαίσιο ανακαλύπτει υποθετικούς αντιπάλους και υποτιθέμενες πηγές παγκόσμιας ανασφάλειας, ούτως ώστε να δικαιολογεί στρατιωτικές επεμβάσεις σε διάφορες περιοχές και χώρες του πλανήτη.

Το σημερινό ΝΑΤΟ έχει μετατραπεί σε μια οργάνωση ελέγχου της εθνικής και λαϊκής βούλησης, όπως επίσης και σε μια οργάνωση ελέγχου και διευκόλυνσης των λαθρομεταναστευτικών ροών.

Στην παρούσα περίοδο καθώς η ηγεμονία των ΗΠΑ τίθεται όλο και περισσότερο υπό αμφισβήτηση από την οικονομική κρίση, από αναδυόμενες περιφερειακές δυνάμεις και από μεγάλες δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα, τελικά τίθεται υπό αμφισβήτηση και το μέλλον του ΝΑΤΟ.

Προφανώς η Συμμαχία εξακολουθεί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κατεστημένου των ΗΠΑ και των συμμάχων του ως μέσο επιδίωξης ιμπεριαλιστικών-τοκογλυφικών συμφερόντων. Όμως στο διάβα του χρόνου γίνεται όλο και περισσότερο παλαίστρα εσωτερικών αντιθέσεων μεταξύ των μεγάλων νατοϊκών χωρών, ενώ η διεύρυνση της Συμμαχίας δημιουργεί αντίρροπες τάσεις από την Ρωσία, η οποία διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια πολυπολική τάξη. 

---
Απόσπασμα από το βιβλίο του Γ.Λιναρδή: "NATO ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ Ή ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ"
έκδοση 2019 από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο 

Μοιραστείτε το στο Twitter !


"Απ’ όλους τους λαούς, οι Έλληνες ονειρεύτηκαν το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο" Βόλφγκανγκ Γκαίτε


2022 copyright istos.net.gr