Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ


ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΛΕΠΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΟ ΚΑΙ ΒΡΟΝΤΑΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ

Αυτό που συνέβει στις Γαλλικές εκλογές για την Εθνοσυνέλευση, δεν έχει προηγούμενο στα τελευταία 65 χρόνια!

Ο φρέσκο-εκλεγμένος Πρόεδρος Μακρόν όχι μόνον δεν κατάφερε να έχει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση αλλά υπολείπεται γι’ αυτό, σαράντα τέσσερις έδρες !

Μόνο ο Μιτερράν, είχε καταφέρει στο παρελθόν να κυβερνήσει επί πενταετία χωρίς πλειοψηφία, αλλά αφενός του έλλειπαν δέκα τέσσερις έδρες κι αφετέρου, ο Μακρόν δεν είναι βεβαίως ο Μιτερράν…

Το πρώτο αποτέλεσμα των εκλογών είναι η αποτυχία του Μακρόν. Το δεύτερο η κατάληψη της θέσεως της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως από την Αριστερά του Μελανσόν και το τρίτο ο τουλάχιστον πενταπλασιασμός της δυνάμεως της Λεπέν ! Όπως αντιλαμβάνεστε, το ισχυρότερο πολιτικό συμπέρασμα των εκλογών είναι αυτό.

Η πτώση του Μακρόν συνδυάζεται με την άνοδο του Μελανσόν, άρα δεν είναι εκεί το ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα. Αντίθετα η άνοδος της Λεπέν, είναι -θα λέγαμε με μια δόση υπερβολής- σχεδόν αχαρτογράφητη. Το κλίμα, όπως παρουσιαζόταν από τα ΜΜΕ, ήταν μάλλον υποτονικό για την Λεπέν. Κι όμως. Οι Γάλλοι πατριώτες, φαίνεται πως ξεπέρασαν τα διλλήματα των Προεδρικών εκλογών και κατάλαβαν πως είναι εθνικό συμφέρον να στηριχθεί ο ισχυρότερος του χώρου. Τι κατάφεραν στις Προεδρικές με τις εσωτερικές αντιπαλότητες;
Να χάσουν την σοβαρότερη ευκαιρία για την εξουσία, εξοστρακίζοντας τους κεντροαριστερούς δαίμονες.

Στις εκλογές για την Εθνοσυνέλευση λοιπόν, φαίνεται ότι αποφάσισαν να ψηφίσουν πιο ώριμα. Η εκρηκτική άνοδος του «Εθνικού Συναγερμού» της Μαρί Λεπέν, την δικαιώνει για τις επιλογές της. Είναι αδιαμφησβήτητα ο πραγματικός νικητής των εκλογών, όσο κι αν τα ΜΜΕ κατά τον συνήθη τρόπο τους, προσπαθούν να μην δίνουν ιδιαίτερη σημασία. Σκεφθείτε το ανάποδο, αν δηλαδή ο Μακρόν ή ο Μελανσόν είχαν πενταπλασιάσει τις δυνάμεις τους, τι τσουνάμι διθυράμβων και αφιερωμάτων θα κατέκλυζε την ειδησεογραφία. Ο Εθνικός Συναγερμός, έχει μια τεράστια ευκαιρία, με την αντιπολίτευσή του, να χρησιμοποιήσει τις ογδόντα εννέα έδρες του, σαν πολιορκητικό κριό, για την άλωση της εξουσίας στην Γαλλία. Τα ψέματα τελείωσαν και για την Λεπέν αλλά και για τους επικριτές της. Στα επόμενα χρόνια θα κριθούν όλα, για την ανάσταση της Πατριωτικής πολιτικής στην Γαλλία.

Ενδιαφέρον έχουν οι υστερικές κραυγές του Ευρωπαϊκού τύπου, που προσπαθούν να δικαιολογήσουν την κατάσταση στην Γαλλία. Ξαφνικά ο εκλεκτός τους, δημοκράτης Μακρόν, «πλήρωσε ότι κυβερνούσε με αλαζονεία» όπως γράφουν οι Financial Times. Επίσης ανακάλυψαν τις αιτίες στο κύμα ακρίβειας, ή στην συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, ή ακόμη και στο ότι ο Μακρόν, λανθασμένα, επέλεξε να μην κάνει «σοβαρή προεκλογική καμπάνια» θεωρώντας ότι η Προεδρική νίκη θα έφερνε και νίκη στην Εθνοσυνέλευση. Τίποτε βέβαια από όλα αυτά δεν είχαν προβάλλει στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές. Καμία αλαζονεία δεν είχαν εντοπίσει και ο Μακρόν πλασαριζόταν περίπου ως η μόνη οικονομική ελπίδα της Γαλλίας…

Αυτή την στιγμή στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ο συνασπισμός του Μακρόν έχει 245 έδρες (38,6%), ο αριστερός συνασπισμός 131 έδρες (31,6%), ο Εθνικός Συναγερμός 89 έδρες (17,3%) και οι Ρεπουμπλικάνοι 61 έδρες (7%).

Θεωρητικά, ο Μακρόν μπορεί να κυβερνήσει με την στήριξη των Ρεπουμπλικανών, όμως θα είναι δύσκολο να τον στηρίξουν και μάλιστα σε βάθος χρόνου. Ο Κριστιάν Ζακόμπ ηγέτης των Ρεπουμπλικανών, έχει ήδη δηλώσει ότι το κόμμα του θα παραμείνει στην αντιπολίτευση. Επίσης είναι γνωστό πως εντός των τειχών, οι Ρεπουμπλικάνοι χωρίζονται σε συμπαθούντες αλλά και σε εχθρούς του Μακρόν. Πρόσφατα δια στόματος Μακρόν ακούσαμε πως «πολλοί αρχηγοί έχουν αποκλείσει τον σχηματισμό Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας»…

Η ουσία του θέματος είναι πως αυτή την στιγμή στην Γαλλία διακυβεύεται το μέλλον ολόκληρου του Ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος. Όποιες αντιρρήσεις κι αν έχει κάποιος, για το στυλ του κόμματος της Λεπέν, δεν μπορεί να αρνηθεί ότι με επιμονή και σθένος, μάχεται την φιλελεύθερη λαίλαπα και τις πολιτικές στήριξης της λαθρομετανάστευσης και διάλυσης της οικογενείας.

Μια ανατροπή αυτού του συστήματος, δεν είναι βεβαίως ακόμη εφικτή, αλλά τα σύννεφα από τον αναβρασμό της λάβας του ηφαιστείου Λεπέν, είναι πλέον ορατά και μένει να δούμε αν το ηφαίστειο θα εκραγεί.

Κρίτωνας 

Μοιραστείτε το στο Twitter !


"Απ’ όλους τους λαούς, οι Έλληνες ονειρεύτηκαν το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο" Βόλφγκανγκ Γκαίτε


2022 copyright istos.net.gr