Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΟΙ ΟΥΓΓΡΟΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΔΗΓΙΑ
ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΦΟΡΟ

Το Ουγγρικό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα κατά μιας προγραμματισμένης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη θέσπιση ενός παγκόσμιου ελάχιστου φόρου για τις μεγάλες εταιρείες.

Αυτή είναι η πρώτη ανοικτή επίσημη ενέργεια της Ε.Ε. για την επιβολή κοινής παγκόσμιας φορολογίας. Μια κίνηση που τα «παγκόσμια υπόγεια» προσπαθούν να επιβάλλουν με πρόφαση-δικαιολογία την «Ουκρανική κρίση».

Το ψήφισμα, το οποίο υιοθετήθηκε με 118 ψήφους υπέρ, 32 κατά και 6 αποχές, δηλαδή ουσιαστικά με ισχυρότατη πλειοψηφία, αναφέρει πως «το Ουγγρικό Κοινοβούλιο αντιτάσσεται στην οδηγία εν όψει του πληθωρισμού και της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Στο σκεπτικό του, το Κοινοβούλιο ανέφερε ότι η οδηγία θα αποτελέσει προπομπό παγκόσμιων κανονισμών, ενώ σχετική έρευνα (που γίνεται) για τέτοια θέματα καθυστερεί και δεν έχει δώσει πορίσματα. Επίσης το ψήφισμα αναφέρεται σε δυσλειτουργίες σχετικά με εγχώριους συμπληρωματικούς φόρους και την αναγνώρισή τους στο εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέας Ταλάι σημείωσε ότι η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, θα απαιτήσει από τις πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε κράτη μέλη, όπου ο εταιρικός φόρος είναι κάτω από το 15 τοις εκατό να πληρώσουν τη διαφορά στις πατρίδες τους. Ένα μέτρο που μόνο κέρδος δεν θα φέρει στις χώρες κράτη μέλη της Ε.Ε.

Ο Ταλάι σημείωσε πως κεντρικός στόχος είναι να σταματήσουν τις επιχειρήσεις από το να μετεγκατασταθούν σε χώρες που προσφέρουν χαμηλότερους φόρους. Διευκρίνισε ότι ο φόρος προτάθηκε αρχικά στον ΟΟΣΑ και στόχευε μόνο σε πολυεθνικές εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες εκείνη την εποχή πλήρωναν "ένα κλάσμα" των φόρων άλλων εταιρειών.

Το μέτρο θα εξαλείψει τον φορολογικό ανταγωνισμό και θα περιορίσει την ανάπτυξη χωρών όπως η Ουγγαρία, ανέφερε, αφού ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής στην Ουγγαρία είναι 9 τοις εκατό.

Πίσω από τις όποιες χρηματοοικονομικές διαφωνίες του Ουγγρικού κράτους, οι οποίες φαίνονται λογικές, ένας τέτοιος φόρος, θα ενισχύσει την αρνητική επίδραση της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, το αφήγημα της οποίας, έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα με αποκορύφωση το Ουκρανικό ζήτημα και τις κυρώσεις στην Ρωσία.

Οι οπαδοί της προώθησης μιας τέτοιας (καταστροφικής) παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, αντί να διδαχθούν από τα λάθη τους, κάνουν μια κίνηση κλιμάκωσης, ξεκάθαρα αδιαφορώντας για την ευημερία των Ευρωπαϊκών λαών.

Ευτυχώς που υπάρχει και η Ουγγαρία…

Κρίτων 

Μοιραστείτε το στο Twitter !


Στην πολιτική ζωή πρέπει να είσαι επιθετικός. Όταν κάποιος αμύνεται, έχει ήδη χάσει. Φρανσουά Μιττεράν


2021 copyright istos.net.gr