ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Πρόσφατα αναζωπυρώθηκε η συζήτηση για την απόκτηση από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία περίπου δώδεκα ή δεκαοχτώ ή είκοσι μαχητικών αεροσκαφών F-35. Με αυτή την ευκαιρία άρχισε ξανά ένας καταιγισμός άρθρων και συνεντεύξεων στα καθεστωτικά κανάλια και ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης με μεγάλες αναλήθειες για το υπέρτατο τακτικό όπλο που υποτίθεται ότι ενσαρκώνει το συγκεκριμένο αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος.
Επεξηγηματικά η παραπάνω καμπάνια παραπληροφόρησης προσπαθεί να προωθήσει ότι το F-35 μπορεί να εισβάλει σε εχθρικό έδαφος χωρίς να γίνεται αντιληπτό, να καταστρέφει την εχθρική αεράμυνα και την πολεμική αεροπορία του εχθρού καθώς και να εξουδετερώνει στόχους στο έδαφος χωρίς να μπορεί να καταρριφθεί. Δυστυχώς αυτή η ρητορική δεν είναι αληθής, λόγω αρκετών τεχνικών στοιχείων και νόμων του ηλεκτρονικού πολέμου που απαγορεύουν την απόλυτη μη-ανίχνευση κάθε αεροσκάφους, ειδικότερα εάν αυτό έχει πλησιάσει ή ακόμη καλύτερα αν έχει διεισδύσει στην αντίπαλη αεράμυνα.
Ακόμη και αν αυτό το σενάριο ήταν τεχνικά εφικτό, θα ήταν εξαιρετικά ασύμφορο να σταλεί ένα μαχητικό αεροσκάφος ή μια μοίρα από αυτά για να καταστρέψει την εχθρική αεράμυνα ή στόχους εδάφους, μιας και υπάρχουν αρκετά άλλα πυραυλικά συστήματα μακρού βεληνεκούς και με μεγάλη ακρίβεια και συγκέντρωση πυρός που μπορούν να χρησιμοποιηθούν γι αυτό το σκοπό.
Επεξηγηματικά τα αεροσκάφη 5ης γενιάς, ή μαχητικά στέλθ (stealth fighters), είναι στρατιωτικές πλατφόρμες (φορείς οπλικών συστημάτων) όπου έχει δοθεί μεγάλη προσπάθεια για την μείωση κυρίως του ηλεκτρομαγνητικού ίχνους τους στα αντίπαλα ραντάρ. Αυτό συμβαίνει επειδή το ραντάρ είναι ο αισθητήρας με την μεγαλύτερη εμβέλεια ανάμεσα σε όλα τα άλλα συστήματα επιτήρησης, δηλαδή τα οπτικά, ακουστικά και ηλεκτροπτικά συστήματα.
Ο αρχικός σχεδιασμός καθώς και η κύρια ρότα του δόγματος του F-35, που έγινε το 2001, υποσχόταν κάτι πραγματικά ριζοσπαστικό για την εναέρια μάχη καθώς και για αποστολές κρούσης αέρος-εδάφους. Το F-35 θα ήταν ένα αεροσκάφος όπου οι ενεργές εκπομπές του (ραντάρ & τηλεπικοινωνίες) καθώς και η μη-ενεργή υπογραφή του (ανακλώμενες επιστροφές ακτινοβολίας από αντίπαλα ραντάρ) θα ήταν μη-ανιχνεύσιμες, με αποτέλεσμα την δυνατότητα του αεροσκάφους να έχει το πλεονέκτημα στο να μπορεί να δει πρώτο τις αντίπαλες αεράμυνες (ραντάρ εδάφους) και τα αντίπαλα μαχητικά αεροσκάφη και με αυτό τον τρόπο να μπορεί να εξαπολύσει πρώτο τα όπλα του με την μέγιστη έκπληξη προς τον εχθρό.
Ανεξάρτητα αν αυτή η δήλωση ειλικρινά είχε τότε πείσει το Κογκρέσο ότι θα δημιουργηθεί ένα πολύ καλό οπλικό σύστημα που θα είναι "αόρατο στις αντίπαλες απειλές και θα έχει το πλεονέκτημα της πρώτης επίθεσης", ή αν οι βουλευτές και γερουσιαστές είδαν την δημιουργία αρκετών θέσεων εργασίας στις περιφέρειες τους κατά το ελάχιστο που μπορεί να ειπωθεί δημόσια, το πρόγραμμα του F-35 εγκρίθηκε με κολοσσιαίο προϋπολογισμό. Βέβαια σε αυτό το σημείο ας μην ξεχνάμε ότι ενώ στον υπόλοιπο κόσμο οι αμυντικές βιομηχανίες είναι κρατικές και ελέγχουν το κόστος των οπλικών συστημάτων που κατασκευάζουν, οι αμυντικές βιομηχανίες στις ΗΠΑ είναι ιδιωτικές, άρα η κύρια προτεραιότητα τους είναι το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος.
Σήμερα οι ΗΠΑ έχουν δει τις περιορισμένες επιχειρησιακές δυνατότητες αυτού του αεροσκάφους μέσα από πολλές ασκήσεις καθώς και τα πολλά τεχνικά προβλήματα που παρουσιάζει σε διαχρονική βάση. Όμως αφού οι νόμοι της φυσικής και οι περιορισμοί της τεχνολογίας δεν μπορούν να ορίσουν το F-35 ως ένα "αόρατο υπερόπλο", αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν οι ΗΠΑ, μέσω πολιτικών πιέσεων, να προωθήσουν τις πωλήσεις του στην αγορά των συμμαχικών κρατών.
Αναλυτικά τα οφέλη των ΗΠΑ με την πίεση για την αγορά του F-35 από τις χώρες του ΝΑΤΟ είναι άκρως γεωπολιτικής φύσεως. Πρώτον ενισχύονται τα κέρδη των ιδιωτικών αμυντικών βιομηχανιών τους, ενώ παράλληλα οι ΗΠΑ δένουν τις χώρες που θα πάρουν το F-35 με υπέρογκα συμβόλαια συντήρησης αλλά και τύπο αεροσκάφους.
Χαρακτηριστικά για την Ελλάδα, βάσει δημοσιεύματος στο "Πρώτο Θέμα" της 29ης Μαΐου 2022, μόνο 20 αεροσκάφη F-35 με όλες τις αναγκαίες υποδομές αλλά χωρίς ούτε ένα πυραυλικό οπλικό σύστημα, θα κοστίσει το ποσό των 3,7 δισ. δολλαρίων.
Συμπερασματικά οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το F-35 ως γεωπολιτικό προϊόν, δηλαδή ως ένα κερδοφόρο παράγοντα για να μπορούν να παρεμβαίνουν στην χάραξη μιας ελεγχόμενης γεωστρατηγικής σύνθεσης αλλά και γεωοικονομικής δραστηριότητας ενός συμμαχικού κράτους.
Θεόδωρος Κωστής
"Απ’ όλους τους λαούς, οι Έλληνες ονειρεύτηκαν το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο" Βόλφγκανγκ Γκαίτε
Μοιραστείτε το στο Twitter !