Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ
ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΥ ΓΚΕΡΧΑΡΝΤ ΣΡΕΝΤΕΡ

Σε μια κίνηση έλλειψης ψυχραιμίας και αμφιβόλων αποτελεσμάτων, το ΕΚ βάζει στο στόχαστρο τον πρώην Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, λόγω των επαγγελματικών σχέσεων του με την Ρωσία.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνέταξαν σχέδιο ψηφίσματος το οποίο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τοποθετήσει τον πρώην Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ στον κατάλογο των προσώπων στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Σρέντερ, Σοσιαλδημοκράτης, ο οποίος ενθάρρυνε στενότερους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του στην εξουσία, μεταξύ 1998 και 2005. Αφού πίεσε για νέους αγωγούς φυσικού αερίου ως Καγκελάριος, αποχώρησε από την πολιτική και σύντομα ανέλαβε εκτελεστικές θέσεις σε ρωσικές εταιρείες ενέργειας, ξεκινώντας από τον Nord Stream το 2005 και αργότερα έγινε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Rosneft. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται να αναλάβει κορυφαία θέση στον κρατικό ενεργειακό κολοσσό της Ρωσίας Gazprom.

Πριν από την έναρξη της εισβολής, ο Σρέντερ επέκρινε ανοιχτά την πολιτική της Γερμανίας έναντι της Ρωσίας και του Προέδρου της, Βλαντιμίρ Πούτιν, καταδικάζοντας και ρίχνοντας το βάρος της ευθύνης στο ΝΑΤΟ και τις δυτικές χώρες. Κατά την έναρξη της εισβολής, ο Σρέντερ κατηγόρησε και τις δύο πλευρές ότι "κάνουν λάθη" και ανέφερε ότι η χρήση στρατιωτικών μέσων ήταν αδικαιολόγητη.

Κι άλλοι πρώην αρχηγοί κυβερνήσεων έχουν παράλληλη πορεία όπως, ο πρώην Αυστριακός Καγκελάριος Κρίστιαν Κερν (αποχώρησε από τη θέση του στο συμβούλιο του κρατικού σιδηροδρομικού φορέα RZD) ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι (παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Ρωσικής Delimobil), και ο πρώην Πρωθυπουργός της Φινλανδίας Έσκο Άχο (αποχώρησε από τη θέση του στη Sberbank).

Στο προσχέδιο ψήφισμα που παρουσιάστηκε την Πέμπτη, το ΕΚ θα προτρέψει "να επεκτείνει τον κατάλογο ατόμων που αποτελούν στόχο κυρώσεων της ΕΕ στα Ευρωπαϊκά μέλη των διοικητικών συμβουλίων μεγάλων Ρωσικών επιχειρήσεων και σε πολιτικούς που εξακολουθούν να λαμβάνουν Ρωσικά χρήματα".

Το ψήφισμα σημειώνει ότι αρκετοί πρώην πολιτικοί έχουν ήδη παραιτηθεί από τις θέσεις τους σε ρωσικές επιχειρήσεις "απαιτεί σθεναρά από άλλους, όπως η Κάριν Κνάισλ και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, να κάνουν το ίδιο".
Η Kneissl είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, η οποία έλαβε διεθνή φήμη μετά την πρόσκληση του Πούτιν στο γάμο της στη Γκαλίτζ, όπου οι δυο τους φωτογραφήθηκαν να χορεύουν κατά τη διάρκεια των εορτασμών. Η Kneissl βρίσκεται επί του παρόντος στο διοικητικό συμβούλιο της Rosneft.

Ο νομοθέτης του ΕΛΚ Μάρκους Φέμπερ, ένας από τους συντάκτες του ψηφίσματος, δήλωσε στο Reuters ότι το έγγραφο αποτελεί πρόσκληση προς τον Σρέντερ να μην αναλάβει τη θέση της Gazprom, καθώς ο κολοσσός φυσικού αερίου ετοιμάζεται να επισημοποιήσει το νέο του συμβούλιο την Παρασκευή. "Υπηρετώντας σε κορυφαίες θέσεις εταιρειών που συνδέονται με το Κρεμλίνο, ο πρώην Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ συνεργάζεται εκ των υστέρων στενά με τη Ρωσία", προειδοποίησε ο Φέμπερ.

Ανεξαρτήτως ποιος έχει το δίκιο με το μέρος του στην σύγκρουση Δύσης Ρωσίας, δεν μπορεί κάποιος να μην μεταφράζει την πίεση προς «πρόσωπα», σαν μιαν ηττοπαθή στάση από πλευράς ΕΚ.
Δεν μπορεί να μην γελά ειρωνικά, με εκείνους που έχουν καταδικάσει με τα μελανότερα χρώματα την Μακαρθική δίωξη των κομμουνιστών από το Χόλυγουντ, οι οποίοι όμως σήμερα διώκουν τις επαγγελματικές σχέσεις προσώπων με μια χώρα.

Όταν δε τα πρόσωπα αυτά είναι πρώην ηγέτες κρατών μελών της ΕΕ, τότε η τρέχουσα διοίκηση φαίνεται ελλιπής και εκδικητική, αλλά πιθανότατα και φοβική, απέναντι σε όσους μπορεί να γνωρίζουν περισσότερα από τους απλούς πολίτες…


Κρίτων
 

Μοιραστείτε το στο Twitter !


Στην πολιτική ζωή πρέπει να είσαι επιθετικός. Όταν κάποιος αμύνεται, έχει ήδη χάσει. Φρανσουά Μιττεράν


2021 copyright istos.net.gr