Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ


NEW YORK TIMES:
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΗΠΑ

Η συστημική εφημερίδα New York Times καλεί τον Μπάιντεν να δείξει στον Ζελένσκι τα όρια της στήριξης της δυτικής συμμαχίας, καθώς δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να παρασυρθούν σε έναν παρατεταμένο και δαπανηρό πόλεμο με την Ρωσία. Το κύριο άρθρο των New York Times που δημοσιεύτηκε στις 21 Μαΐου είναι αξιοσημείωτο, διότι παραδοσιακά αυτή η εφημερίδα από ιδρύσεως της το 1896 αντικατοπτρίζει τις απόψεις της αμερικανικής ελίτ.

Σε άρθρο της τον Μάρτιο 2022 η εφημερίδα υποστήριζε ότι: «η Ουκρανία αξίζει την στήριξη ενάντια στην απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας και οι ΗΠΑ πρέπει να οδηγήσουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ για να δείξουν στον Πούτιν ότι η Ατλαντική Συμμαχία είναι έτοιμη και ικανή να αντισταθεί στις ρεβιζιονιστικές φιλοδοξίες του».

Στο άρθρο της 21 Μαΐου η εφημερίδα εξακολουθεί να υποστηρίζει τον στόχο της στήριξης της Ουκρανίας, όμως προσθέτει ότι «δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να βυθιστεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με την Ρωσία, ακόμα και αν μια ειρήνη κατόπιν διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να απαιτήσει κάποιες σκληρές αποφάσεις από την Ουκρανία».
Για να το θέσουμε απλά: Η εφημερίδα καλεί με διπλωματικό τρόπο τον Μπάιντεν να μαζέψει τα λουριά του Ζελένσκι πριν είναι αργά.

Η εφημερίδα παραθέτει στο άρθρο την άποψη της Διευθύντριας της Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Avril Haines (Director of National Intelligence), η οποία πρόσφατα προειδοποίησε την Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων του Κογκρέσου ότι : «οι επόμενοι μήνες μπορεί να είναι ασταθείς, η σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα μπορούσε να λάβει μια πιο απρόβλεπτη και ενδεχομένως κλιμακούμενη κατεύθυνση».

Σε αυτό το πλαίσιο οι New York Times με το άρθρο τους θέτουν το ερώτημα στον Μπάιντεν: Που θα οδηγήσουν όλα αυτά; Ποια είναι η στρατηγική της Αμερικής στην Ουκρανία; (What Is America’s Strategy in Ukraine?).

Η εφημερίδα σημειώνει ότι γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα ορατοί οι στόχοι στην Ουκρανία:
«Προσπαθούν οι ΗΠΑ να βοηθήσουν τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης μέσω διευθέτησης που θα επιτρέπει μια κυρίαρχη Ουκρανία και κάποιου είδους σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας; Ή μήπως οι ΗΠΑ προσπαθούν τώρα να αποδυναμώσουν μόνιμα την Ρωσία; Έχει μετατοπιστεί ο στόχος της κυβέρνησης στην αποσταθεροποίηση του Πούτιν ή στην ανατροπή του; Σκοπεύουν οι ΗΠΑ να καταστήσουν τον Πούτιν υπόλογο για εγκλήματα πολέμου;».
(Διαβάστε επ’ αυτών των ερωτημάτων σχ. ανάλυση με τίτλο: Το ευρύτερο γεωπολιτικό και ιστορικό πλαίσιο της σύγκρουσης στην Ουκρανία).

Οι New York Times επισημαίνουν στην κυβέρνηση ότι εάν δεν απαντηθούν με σαφήνεια τα ερωτήματα που ετέθησαν στο editorial άρθρο τους, τότε ο Μπάιντεν «θέτει σε κίνδυνο την μακροπρόθεσμη ειρήνη και ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο» και ότι «τα δεινά της Ουκρανίας μπορεί να ταρακούνησαν τους Αμερικανούς, αλλά η υποστήριξη του πληθυσμού για έναν πόλεμο που λαμβάνει χώρα μακριά από τις ακτές των ΗΠΑ δεν θα διαρκέσει για πάντα».

Λ. Ιουστινιάνης 

Μοιραστείτε το στο Twitter !


"Απ’ όλους τους λαούς, οι Έλληνες ονειρεύτηκαν το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο" Βόλφγκανγκ Γκαίτε


2022 copyright istos.net.gr