Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΟΥΓΓΡΟ ΠΟΥΤΙΝ»

Ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν πέτυχε την τέταρτη εκλογική του νίκη στη σειρά, μια τεράστια νίκη που δίνει στο κόμμα του Fidesz υπερ-πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Το Fidesz έλαβε το 53% των ψήφων, αυτό σημαίνει ότι καταλαμβάνει τις 153 από τις 199 κοινοβουλευτικές έδρες. Ως εκ τούτου, ο Ορμπάν μπορεί να κυβερνήσει με πλειοψηφία δυο τρίτων και να προχωρήσει σε εκτεταμένες αλλαγές του Συντάγματος σύμφωνα με την εθνοκεντρική, πατριωτική πολιτική που πρεσβεύει.

Οι ψηφοφόροι στις εκλογές της Κυριακής επικύρωσαν την φιλοδοξία του Ορμπάν για στενούς δεσμούς της Βουδαπέστης με την Μόσχα, το εκλογικό πρόγραμμα της εξακομματικής αντιπολιτευόμενης συμμαχίας του Πίτερ Μάρκι-Ζάι, η οποία είχε σημαντικότατη οικονομική στήριξη από το Ίδρυμα «Open Democracy» του περιβόητου Τζορτζ Σόρος και που υποσχόταν να επιδιορθώσει τους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν βρήκε ανταπόκριση στην μεγάλη πλειοψηφία του ουγγρικού λαού.

Η άνετη νίκη του Ορμπάν σίγουρα θα τον ενθαρρύνει στην κυβερνητική του ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική, μη αποδοχή των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας και ανατροπή της ευρωπαϊκής πολιτικής για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και λεσβιών. Το εκλογικό πρόγραμμα του κόμματος του Ούγγρου ηγέτη κέρδισε την εύνοια των ηλικιωμένων και των φτωχότερων ψηφοφόρων στις αγροτικές περιοχές που ενστερνίζονται τις παραδοσιακές χριστιανικές αξίες, καθώς και αυτών που επωφελούνται από πλήθος φορολογικών ελαφρύνσεων και ανώτατων ορίων τιμών για τα καύσιμα και ορισμένα τρόφιμα που επέβαλε ο Ορμπάν.

Στην ομιλία του για την εκλογική νίκη το βράδυ της Κυριακής, ο Ορμπάν κήρυξε τον πόλεμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Κερδίσαμε μια τόσο μεγάλη νίκη που μπορείτε να τη δείτε από το φεγγάρι και σίγουρα είναι ορατή από τις Βρυξέλλες. Όλος ο κόσμος είδε απόψε στην Βουδαπέστη ότι η χριστιανοδημοκρατική πολιτική, η συντηρητική αστική πολιτική και η πατριωτική πολιτική έχουν κερδίσει. Λέμε στην Ευρώπη ότι αυτό δεν είναι παρελθόν, αλλά μέλλον». Στην ομιλία του αναφέρθηκε επίσης στις μόνιμες συγκρούσεις με την ΕΕ: «Τεράστια διεθνή κέντρα εξουσίας έχουν τοποθετηθεί εναντίον μας, μεταξύ των πολυάριθμων εχθρών της εθνικιστικής μας πολιτικής συγκαταλέγονται η διεθνής αριστερά, οι Βρυξέλλες, τα διεθνή ΜΜΕ, ο Τζορτζ Σόρος και ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι».

Τι σημαίνει η νίκη του Ορμπάν για την πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ;

Στην εξωτερική πολιτική θα μπορούσε να σημαίνει εντατικοποίηση των αντιπαραθέσεων Ουγγαρίας-ΕΕ, καθώς ο Ορμπάν έχει σφυρηλατήσει στενή σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, έχουν συναντηθεί 12 φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Οι δύο ηγέτες διαχειρίζονται και υποστηρίζουν εθνοκεντρικές, πατριωτικές πολιτικές, κάτι που είναι καρφί στο μάτι της ΕΕ, και δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση σκοτεινών διεθνών κέντρων εξουσίας. Χαρακτηριστική είναι η προ ημερών δήλωση του Ούγγρου υπουργού Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο: «Είμαι περήφανος που παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις, μπορέσαμε να διατηρήσουμε την συνεργασία μας με την Μόσχα με βάση την αμοιβαία εμπιστοσύνη και σύμφωνα με τα εθνικά μας συμφέροντα».

Η τέταρτη θητεία του Ορμπάν ενδέχεται επίσης να αποτελέσει αίνιγμα για το ΝΑΤΟ, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με την στάση της Ουγγαρίας στην στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία και το κατά πόσο αποτελεί αξιόπιστο συμμαχικό εταίρο. Ο Ούγγρος ηγέτης ήδη έχει εμποδίσει τις κυρώσεις και τις στρατιωτικές αντιδράσεις στην επίθεση, αρνούμενος να επιτρέψει την διέλευση στρατιωτικής βοήθειας από ουγγρικά εδάφη, εξοργίζοντας την Συμμαχία και τον Ζελένσκι, ο οποίος τον έχει χαρακτηρίσει μοναδικό Ευρωπαίο υποστηρικτή του Πούτιν.

Η εκλογική νίκη του Ορμπάν σίγουρα θα γίνει δεκτή με χαρά στην Μόσχα και στο Πεκίνο, οι εκλογές σε μια χώρα περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων αποκτούν παγκόσμια σημασία, καθώς ο Ούγγρος ηγέτης είναι διεθνής εκπρόσωπος μιας ιδεολογίας που αποκαλείται «εθνικιστική-πατριωτική», πολλοί τον παρουσιάζουν ως πρότυπο λόγω του ισχυρού εθνικισμού του, της σκληρής γραμμής του για τους λαθρομετανάστες και του εναγκαλισμού του με τις παραδοσιακές αξίες της φυλής και της πατρίδας.

Λ. Ιουστινιάνης
 

Μοιραστείτε το στο Twitter !


Στην πολιτική ζωή πρέπει να είσαι επιθετικός. Όταν κάποιος αμύνεται, έχει ήδη χάσει. Φρανσουά Μιττεράν


2021 copyright istos.net.gr