Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΙΡΑΝ: Το υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει το ψήφισμα του Human Rights Campaign-HRC για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως απαράδεκτο και παράνομο

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζάντε δήλωσε ότι η σύνταξη του ψηφίσματος από τη Βρετανία και άλλες δυτικές κυβερνήσεις και η επανάληψη αβάσιμων ισχυρισμών βασίζονται σε λανθασμένες και κακόβουλες πληροφορίες. Είπε ότι είναι μέρος των προσπαθειών των δυτικών κυβερνήσεων να συνεχίσουν το Ιρανο-φοβικό τους σχέδιο και τη δυσφήμηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο Χατιμπζάντε ανέφερε ότι οι χώρες αυτές που έχουν μακρά ιστορία παραβιάσεων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και πωλήσεις όπλων σε δεσποτικά και κατοχικά καθεστώτα, έχουν μετατρέψει το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε εργαλείο για να ικανοποιήσουν την πολιτική απληστία τους και να επιτύχουν τους πολιτικούς τους στόχους.

Πρόσθεσε ότι τέτοιες ανήθικες και αδικαιολόγητες κινήσεις όχι μόνο θα αποτύχουν να συμβάλουν στη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σεβασμού τους σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά προκαλούν επίσης αρνητικά στερεότυπα και πολιτικές συκοφαντίες εναντίον των εθνών και έχουν προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην πραγματική έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Χατιμπζάντε πρόσθεσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν καταδικάζει απερίφραστα την κίνηση της βρετανικής κυβέρνησης και άλλων συνεργατών αυτού του ψηφίσματος, η οποία αποτελεί κατάφωρο παράδειγμα κατάχρησης των υψηλών εννοιών και αξιών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με σκοπό φανατικούς πολιτικούς στόχους και θεωρεί ότι στερείται νομικής αξίας και αποτελέσματος.

Δήλωσε ότι οι πρόσφατες εκθέσεις δείχνουν πως ο εισηγητής ενεργεί σύμφωνα με τους Βρετανούς, Σιωνιστές και Αμερικανούς συντάκτες του ψηφίσματος και έχει μετατρέψει τους μηχανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ σε εργαλείο για την επίτευξη των αποτρόπαιων και παράνομων στόχων των προαναφερθεισών καθεστώτων.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι αυτό που συνέβη στα ψηφίσματα του HRC τα τελευταία χρόνια είναι πρακτικά μονομερής συκοφαντία κατά του Ιράν από τους συντάκτες.

Ο Χατιμπζάντε ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις που παραβιάζουν οι ίδιες τα δικαιώματα άλλων εθνών έχουν χάσει το ηθικό έδαφος για να κρίνουν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια χώρα και ότι πρέπει να θεωρηθούν υπόλογες για τα εγκλήματά τους και τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πρόσθεσε ότι όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα το Ιράν, η ανάθεση ειδικού εισηγητή ανθρωπίνων δικαιωμάτων για μια χώρα όπως το Ιράν είναι βασικά αδικαιολόγητη και μη εποικοδομητική.

Σημείωσε ότι το Ιράν είναι μια χώρα που έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών της και της διεθνούς κοινότητας παρά τις καταπιεστικές πιέσεις από την οικονομική τρομοκρατία των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι το Ιράν είναι μια θρησκευτική δημοκρατία που έχει λάβει μέτρα για την προώθηση και τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο εντός των ορίων των θρησκευτικών της υποχρεώσεων και του συντάγματος και των κοινών νόμων και ότι το Ιράν θεωρεί τον εαυτό του υποχρεωμένο στην πράξη να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Χατιμπζάντε επανέλαβε ότι όσοι συνέταξαν αυτό το ψήφισμα πρέπει πρώτα να καταδικάσουν τις ενέργειες των ΗΠΑ σύμφωνα με την οικονομική τρομοκρατία και την κίνησή τους να εντείνουν τις μονομερείς, καταπιεστικές κυρώσεις και τις καταστροφικές επιπτώσεις τους στην πρόσβαση των Ιρανών σε βασικές ανάγκες όπως ιατρικό εξοπλισμό και αντικείμενα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID. Ο εκπρόσωπος του Ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι τέτοιες προσπάθειες για αλλαγή της θέσης του κατηγορουμένου και του ενάγοντος δεν θα αποφέρουν αποτελέσματα για όσους συνέταξαν το ψήφισμα κατά του Ιράν.

Φαίνεται ότι η πολιτική, γεωπολιτική αδυναμία της Δύσης του ΝΑΤΟικού συμπλέγματος στην Ουκρανία, έχει και παράπλευρες ζημίες για τους «δημοκράτες συμμάχους» αφού οι μηχανισμοί και τα κέντρα πιέσεών τους, αρχίζουν να αμφισβητούνται ανοικτά σε κάθε μέχρι σήμερα χώρα-στόχο τους.

Maryam Kamyab
 

Μοιραστείτε το στο Twitter !


Στην πολιτική ζωή πρέπει να είσαι επιθετικός. Όταν κάποιος αμύνεται, έχει ήδη χάσει. Φρανσουά Μιττεράν


2021 copyright istos.net.gr