ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Οι υπηρεσίες τύπου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, μέχρι σήμερα, βγάζουν συνεχώς επικριτικά δελτία τύπου για την Ρωσσία, ανακοινώνουν μέτρα και ειδήσεις (οι περισσότερες εκ των οποίων ελέγχονται πολύ σοβαρά ως ψευδείς) και γενικά αποτελούν την αιχμή του δόρατος μιας αντί-ρωσσικής και ξεκάθαρα φίλο-ουκρανικής πολιτικής, σε σημείο να ανακοινώνεται ακόμη και η πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. κλπ.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού στον Λευκό Οίκο, με τον Πρόεδρο Biden να ζητά αλλαγή εξουσίας στην Ρωσσία, αντικατάσταση του Προέδρου Putin και εμπλοκή αμερικανικών ή έστω Νατοϊκών στρατευμάτων στον πόλεμο με εισβολή στην Ουκρανία. Πάντως, σε σχετικές ερωτήσεις μετά τις δηλώσεις αυτές, αναδιπλώθηκε και μάσησε τα λόγια του.
Συνεπώς ενώ θα περίμενε κανείς σε μια κοινή σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών και του Προέδρου Biden να υπάρξουν συγκεκριμένα και σκληρά μέτρα στη βάση των προαναφερθέντων δηλώσεων και ανακοινώσεων, όμως τελικά, δεν πρέπει να εκπλαγούμε από το ότι η εν λόγω σύνοδος δεν έφερε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και μάλλον καλύτερα να μην είχε λάβει χώρα αφού τώρα η διστακτικότητα και η απροθυμία για να εφαρμοσθούν οι λεόντειες δηλώσεις είναι πλέον σαφής, σε όλους μας και φυσικά και στον Πρόεδρο Putin.
Παρά λοιπόν τις σκληρές και θορυβώδεις δηλώσεις, για την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, χθες η υπηρεσία Think Tank του Ευρωκοινοβουλίου, με ανακοίνωσή της προς επιλεγμένους αποδέκτες, προσγείωσε άπαντες στην πραγματικότητα.
Στην ανακοίνωση αποτυπώνονται τα κύρια αποτελέσματα της συνάντησης ως πολύ φτωχά, αφού περιορίσθηκαν στη δημιουργία ενός Καταπιστευματικού Ταμείου Αλληλεγγύης για την Ουκρανία και σ’ ένα εθελοντικό σύστημα κοινής αγοράς αερίου για την ΕΕ, στην ίδια λογική εκείνου που εφαρμόζεται για τα εμβόλια κατά του covid.
Επίσης στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχουν βήματα ή αποφάσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και ότι δεν υπήρξε κοινό έδαφος για την αντιμετώπιση των πολύ αυξημένων τιμών ενέργειας.
Ακόμη, δεν αποφασίστηκαν επιπλέον κυρώσεις κατά της Ρωσσίας παρότι ακούστηκαν κάποιες τέτοιες φωνές από ηγέτες χωρών μελών.
Καταγράφηκε, η ανάγκη μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της Ε.Ε. σε ενέργεια όπως επίσης και για άλλους σημαντικούς τομείς όπως υγεία, τρόφιμα και πρώτες ύλες.
Συμπερασματικά:
Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ, αφού με τις κινήσεις τους στην Ουκρανία, προκάλεσαν την επιθετικότητα της Ρωσσίας, μετά βιάστηκαν να υψώσουν τους τόνους, να λάβουν οικονομικά μέτρα, εξωθώντας τελικά την Ρωσσία να αποσυνδέσει τις πωλήσεις Φυσικού Αερίου και πετρελαίου από το δολλάριο (την ακολουθούν σιγά σιγά κι άλλες χώρες όπως Ινδία και Κίνα), να επιβάλλουν μια αντί-ρωσσική υστερία η οποία οδήγησε ακόμη και σε εκδίωξη ρώσσων φοιτητών από δυτικά πανεπιστήμια και τέλος, σε στρατιωτικό επίπεδο χρησιμοποίησαν κάθε κατασκοπευτικό δορυφόρο που είχαν στην διάθεσή τους για να βοηθήσουν την Ουκρανία.
Μετά από αυτά όμως, οι αντιδράσεις φαίνονται να βαλτώνουν. Περιορίζονται στην χειραγώγηση των ΜΜΕ σε ειδήσεις αμφιβόλου ακρίβειας και σε ρητορικές κορώνες εναντίον της Ρωσσίας γενικότερα.
Όμως σε πολιτικό επίπεδο ή σε στρατιωτικό, δεν φαίνονται πρόθυμοι να κλιμακώσουν την κατάσταση.
Αυτό είναι και το σίγουρο αποτέλεσμα της Συνόδου που αναφέραμε, η σύγκλιση της οποίας είναι σοβαρό τακτικό λάθος αφού πια, με τον πλέον επίσημο τρόπο φανερώνει στην αντίπαλη πλευρά, τις διαθέσεις της Νατοϊκής συμμαχίας, ανοίγοντας τα χαρτιά της.
Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει όμως αυτή η ανεπάρκεια, είτε σε ουσιαστικό είτε σε επικοινωνιακό επίπεδο των Νατοϊκών.
Είναι οι ίδιοι ηγέτες που, επιπόλαια προκάλεσαν την Ρωσσία παίζοντας απάνθρωπα παιχνίδια εναντίον των ρωσσώφωνων πληθυσμών στην Ουκρανία, περίεργα παιχνίδια επενδύσεων σε βιολογικά χημικά όπλα και σκανδαλίζοντας την επιθυμία της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και περισσότερα ξένα κεφάλαια, με αντάλλαγμα την αντί-ρωσσική πολιτική της.
Είναι οι ίδιοι ηγέτες που, χρησιμοποιούν τον Ουκρανικό λαό σαν Ιφιγένεια για τις Νατοϊκές χίμαιρες τους.
Και τελικά είναι οι ίδιοι ηγέτες που,
χάνουν τα λόγια τους λόγω καλπάζουσας άνοιας στην περίπτωση Biden,
αδυνατούν να συντάξουν μια πολιτική φράση, λόγω καλπάζουσας πολιτικής ασχετοσύνης στην περίπτωση Kamala Harris,
είναι αναιμικοί λόγω υπαλληλικής εξαρτήσεως στην περίπτωση Metsola,
αδιάφοροι λόγω έλλειψης σθένους και οράματος στην περίπτωση Von der Leyen και
εθνικά μοιραίοι, λόγω τιτάνιας πολιτικής ανικανότητας επιπέδου βιβλίου Guinness στην περίπτωση Μητσοτάκη.
Η «Δύση» διακρίνεται πολύ κουρασμένη από το ηθικό ξεχείλωμα και την καταναλωτική θρησκεία…
Στην πολιτική ζωή πρέπει να είσαι επιθετικός. Όταν κάποιος αμύνεται, έχει ήδη χάσει. Φρανσουά Μιττεράν
Μοιραστείτε το στο Twitter !