ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Στην Προεδρεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρίσκεται από τις 18 Ιανουαρίου 2022, η Ρομπέρτα Μέτσολα. Η νέα Πρόεδρος κατάγεται από την Μάλτα, είναι ευρωβουλευτής από το 2013 και υπάγεται στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Η εκλογή τής -ήδη αντιπροέδρου- κας Μέτσολα, επισπεύσθηκε από τον θάνατο του απερχόμενου Προέδρου, Νταβίντ Σασσόλι, ο οποίος απεβίωσε λίγες μέρες πριν, στις 11 Ιανουαρίου. Ο συμπαθής Σοσιαλδημοκράτης θα αντικαθίστατο εντός των ημερών, βάσει της συμφωνίας του 2019 μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Κεντρο-φιλελεύθεροι) και των Σοσιαλδημοκρατών.
Τέσσερεις από τους πέντε εκλεγμένους Αντιπροέδρους είναι γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωβουλευτού του ΚΙΝΑΛ Εύας Καϊλή εκ μέρους των Σοσιαλδημοκρατών.
Η κυρία Μέτσολα είναι η 17η Πρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και μόλις η τρίτη γυναίκα που κατέλαβε την υψηλή αυτή θέση, μετά την Νικόλ Φοντέν (1999-2002) και την εμβληματική, ειδικά για τις αναπαραγωγικές συνήθειες των Ευρωπαίων γυναικών, Σιμόν Βέιλ (1979-1982).
Μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, συμπληρώνει μια γυναικεία τριάδα στην κορυφή των Ευρωπαϊκών θεσμών.
Η νέα Πρόεδρος, με τις 458 ψήφους τις οποίες έλαβε, κέρδισε τρεις άλλους υποψηφίους για την θέση: δύο ακόμα Ευρωβουλευτίνες, από την Αριστερή πτέρυγα, την Ισπανίδα Σίρα Ρίγκο από την Ριζοσπαστική Αριστερά, η οποία έλαβε 101 ψήφους, την Σουηδή Αλίς Μπαχ Κούνκε από τους Πράσινους, η οποία έλαβε 57 ψήφους, καθώς και τον Πολωνό Κοσμά Ζλοτόφσκι από τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (με την υποστήριξη της ομάδας Ταυτότητα και Δημοκρατία των Λεπέν-Σαλβίνι) ο οποίος αποσύρθηκε πριν από την ψηφοφορία, καθιστώντας την Μέτσολα την μοναδική υποψήφια από το Κέντρο και προς τα δεξιά.
Δεν είναι όμως τόσο απλό όσο φαίνεται.
Η εκλογή της κας Μέτσολα είναι στην πραγματικότητα προϊόν παρασκηνιακής συμφωνίας η οποία οριστικοποιήθηκε την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου μεταξύ των ηγετών από τις τρεις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες, τους Σοσιαλδημοκράτες, την δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα μετά το ΕΛΚ, οι οποίοι συμφώνησαν να την στηρίξουν με αντάλλαγμα την δέσμευση σε επίπεδο πολιτικών προτεραιοτήτων με το ΕΛΚ και το φιλελεύθερο «Ανανέωση-Ευρώπη». Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα διασφάλισε επίσης 5 από τις 14 θέσεις αντιπροέδρων του Κοινοβουλίου, καθώς και τον επικεφαλής της Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών (μια σημαντική θέση την οποία παραδοσιακά κατείχε το ΕΛΚ) που έχει το έργο του συντονισμού των εργασιών στις Επιτροπές του Κοινοβουλίου.
Χτίζοντας συντηρητικό προφίλ
Σε μιαν Ευρώπη η οποία στρέφεται σε ολοένα περισσότερο συντηρητικές αντιλήψεις εξουσίας, όπως η θεία βουλήσει υπακοή στο κράτος δικαίου, όποιους νόμους και αν θεσπίζει αυτό, η Μαλτέζα πρώην δικηγόρος και νυν Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει προβάλλει ένα ιδιαίτερα προσφιλές προφίλ.
Στα 43 της χρόνια, είναι αρκετά νέα για να κατέχει ένα υψηλό αξίωμα, αλλά όχι τόσο ώριμη ώστε να παραπέμπει στην Αγγελα Μέρκελ στο τέλος της σταδιοδρομίας της, την οποίαν πάντως αποχαιρέτησε με το αποκαλυπτικό για τον ατσάλινο χαρακτήρα της σχόλιο «Kυβέρνησε».
Η κυρία Μέτσολα ενσαρκώνει το προφίλ που θα ήθελαν να έχουν οι ευρωπαίες συντηρητικές γυναίκες : Έχει σπουδάσει Νομικά, έχει μια υψηλού προφίλ εργασία αλλά και έναν επιτυχημένο γάμο με τον Φινλανδό σύζυγό της, με τον οποίο γνωρίστηκαν ως μέλη του φοιτητικού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώνοντας έτσι τον Νότο με τον Βορά, είναι πιστή Καθολική και μητέρα τεσσάρων αγοριών. Συχνά εμφανίζεται στα ΜΚΔ να μαγειρεύει παραδοσιακές συνταγές, να παίζει με τα παιδιά και τον σκύλο της, και όλα αυτά ενώ είναι κομψή και περιποιημένη. Τι άλλο να ζητήσει ο Συντηρητικός; Ίσως κάτι ακόμη.
Την ιδιαίτερα αταλάντευτη θέση της σχετικά με το θέμα τον αμβλώσεων, η οποία την κατέστησε ορατή στο Ευρωκοινοβούλιο και συμπαθή στα δεξιότερα κόμματα, των οποίων τον υποψήφιο «κατάπιε», όπως είδαμε, η υποψηφιότητά της. Να σημειωθεί ότι η Μάλτα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία οι αμβλώσεις είναι ακόμη παράνομες. Η Μέτσολα καθώς και όλοι οι Μαλτέζοι Ευρωβουλευτές, είτε ψηφίζουν κατά, είτε απέχουν από ψηφίσματα τα οποία υποστηρίζουν το «δικαίωμα στην άμβλωση» ως Ανθρώπινο Δικαίωμα.
Η ίδια πάντως, διαβεβαίωσε ότι εάν εκλεγεί, «θα είναι καθήκον της να εκπροσωπεί την θέση του Κοινοβουλίου», συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, ενώ και έχει στηρίξει την μετεγκατάσταση μεταναστών ζητώντας την συμμετοχή όλων των χωρών της Ε.Ε. στην υποδοχή τους. Η νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεσμεύτηκε την Τρίτη μετά την εκλογή της, να προωθήσει τις αποφάσεις που έλαβαν οι Ευρωβουλευτές, ακόμη κι αν αντιβαίνουν στις δικές της πεποιθήσεις.
Επιπλέον η κα Μέτσολα έχει χτίσει ένα προφίλ νομικού κατά της διαφθοράς, καθώς έχει εστιάσει στο να διαλευκανθεί η υπόθεση της δολοφονίας της Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίτζια το 2017.
Η στάση της Γαλλίας
Το νέο έτος ξεκίνησε με την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό Γαλλική προεδρεία (εδώ αναλυτικά). Οι Μακρονιστές δεν βλέπουν με καλό μάτι την εκλογή της νέας προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όχι επειδή είναι ριζοσπάστις. Όπως είδαμε, είναι παιδί του ΕΛΚ και έχει περάσει ολόκληρη την καριέρα της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Είναι Ευρωβουλευτίνα από το 2013, αναγνωρίζεται ως ειδική στην ευρωπαϊκή διπλωματία και στο Δίκαιο, ιδιαίτερα στον τομέα της μετανάστευσης. Το μόνο μειονέκτημα στα μάτια της πολιτικής τάξης, είναι το ότι έχει εκφραστεί κατά των αμβλώσεων, και αυτό, έστω και ως ρητορική δεν γίνεται αποδεκτό. Όμως, τα θέματα που σχετίζονται με τις αμβλώσεις, δεν εμπίπτουν πρακτικά στην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα, τον περασμένο Δεκέμβριο, πριν αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Εμμανουέλ Μακρόν ήταν διφορούμενος: «Είναι στο χέρι των βουλευτών να επιλέξουν τον πρόεδρό τους ή την πρόεδρό τους. Ελπίζω να το κάνουν με πνεύμα συνέπειας και πίστης στους αγώνες που είναι δικοί τους». Ο υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Κλεμάν Μπων, ήταν πολύ πιο άμεσος στην έκφραση της Μακρονικής πολιτικής. Ο Γάλλος υπουργός, ο οποίος θα ήθελε το «δικαίωμα στην άμβλωση» να αποτελεί κριτήριο για την ένταξη στην Ε.Ε., δήλωσε «ντροπιασμένος από την συμβολική της εκλογής [της Ρομπέρτα Μέτσολα]». Για τους Μακρονιστές, η Ε.Ε. θα πρέπει να αποκτήσει πλήρως τα προνόμια των κρατών-μελών, παρά τις διατάξεις οι οποίες διασφαλίζουν την κυριαρχία τους. Όσο για την Αριστερά, πολλοί βουλευτές είχαν δηλώσει ότι δεν θα ψήφιζαν την Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία θεωρείται, γι’ αυτούς, το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς.
Βέβαια η Μέτσολα απέχει πολύ από την ακροδεξιά και από την αντιδραστική εικόνα για την οποία κατηγορείται, αφού, αν και αντιτάχθηκε σε όλα τα ψηφίσματα του ευρωκοινοβουλίου όσον αφορά τις αμβλώσεις, δεν είναι διχαστική και δεν διαφωνεί σε κανένα άλλο ζήτημα. Υπερασπίζεται το κράτος δικαίου, την μετανάστευση και την εκπροσώπηση των εθνικών και σεξουαλικών μειονοτήτων. Για κάποιους, η εκλογή της αποτελεί προσβολή στην μνήμη της Σιμόν Βέιλ. Με λίγα λόγια, η Γαλλική προεδρεία θα επιδιώξει μια ομοσπονδιακή Ευρώπη με οποιοδήποτε τίμημα.
ΜΕΛΙΤΙΝΗ ΔΟΝΤΑ
Στην πολιτική ζωή πρέπει να είσαι επιθετικός. Όταν κάποιος αμύνεται, έχει ήδη χάσει. Φρανσουά Μιττεράν
Μοιραστείτε το στο Twitter !