Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΗ ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

«Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων πρόκειται να βεβηλωθεί. Τα σχέδια για την ανακαίνισή του μοιάζουν με μια πολιτικώς ορθή Ντίσνεϋλαντ». Με αυτά τα λόγια, ο έγκυρος βρετανικός Τelegraph ανακοίνωσε στους αναγνώστες του τα σχέδια «ακύρωσης» του εμβληματικού ναού.

Σχέδια «ακύρωσης» του ευρωπαϊκού πολιτισμού έχουν διαπιστωθεί στην πράξη σε πολλές περιπτώσεις στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, ιδιαιτέρως μετά την ήττα του προέδρου Τραμπ.
Όμως, η Παναγία των Παρισίων δεν είναι «απλά ένα ακόμη μνημείο» αλλά σημείο μιας παρουσίας εννιά αιώνων ιστορίας ενός από τα μεγαλύτερα και πολυπληθέστερα μέλη της ευρωπαϊκής ομοεθνίας.

Η μυστηριώδης πυρκαγιά της 15ης Απριλίου 2019, η οποία κατέστρεψε ένα μέρος του καθεδρικού ναού όπου εστέφθησαν βασιλείς και αυτοκράτορες, έδωσε το περιθώριο ή και την ευκαιρία για την «ακύρωση» ενός σημαντικότατου κομματιού της παραδόσεως του Γαλλικού έθνους.

Για το αριστούργημα αυτό του γοτθικού ρυθμού, χτισμένο στην Ιλ ντε λα Σιτέ, νησίδα επί του ποταμού Σηκουάνα, η πολιτική ορθότητα έχει φθάσει στα όρια της προσβολής και της τρέλλας, με τις πιθανότητες να περιλαμβάνουν ακόμη και την εγκατάσταση μιναρέ.

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές, τα εξομολογητήρια, οι Άγιες Τράπεζες και τα γλυπτά θα αντικατασταθούν με μοντέρνες τοιχογραφίες και νέα ηχητικά και φωτεινά εφέ, για να δημιουργήσουν “συναισθηματικές καταστάσεις”.

Θα υπάρχουν θεματικά παρεκκλήσια, με έμφαση στην Αφρική και στην Ασία, ενώ αποσπάσματα από την Βίβλο θα προβάλλονται στους τοίχους σε διάφορες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των Μανταρίν κινεζικών, ώστε οι επισκέπτες να αισθάνονται οικεία, ακόμη και αν δεν καταλαβαίνουν την θρησκευτική ή ιστορική αξία του χώρου.
Η εξάπλωση της καπιταλ-κομμουνιστικής κινεζικής επιρροής ξεπερνά πλέον εμφανώς τα μαζικά παραγόμενα προϊόντα και τα εργαστήρια μελέτης ιών, και από εξαγωγέας γίνεται καταληψίας της ευρωπαϊκής ιστορίας και επιβήτορας της κυρίαρχης θρησκείας της Ευρώπης.

Σε πλήρη εναρμόνιση με την Ατζέντα 2030 και την Μεγάλη Επανεκκίνηση, θα δοθεί επιπλέον έντονη περιβαλλοντική έμφαση. Ταυτόχρονα η Ευρώπη, η Αμερική και η Ωκεανία οπισθοχωρούν ή και διαγράφονται, αν και είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό Χριστιανικές χώρες, ενώ η Αφρική και η Ασία καταλαμβάνουν το δημιουργηθέν κενό.

Επιπλέον, χάρις στην πυρκαγιά, η Παναγία των Παρισίων έγινε ο μεγάλος χώρος πολιτιστικού παιχνιδιού της «Μακρονίας» όπως αποκαλούν γαλλικοί κύκλοι την διακυβέρνηση Μακρόν, μετά την ανανέωση, το 2017, της κατάστασης έκτακτης ανάγκης η οποία είχε επιβληθεί το 2015 μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, και η οποία προβλεπόταν να λήξει το 2020, αλλά ανανεώθηκε τον Οκτώβριο του 2020 με αφορμή την υγειονομική κρίση.

Στα επίμαχα μέτρα περιορισμού των ελευθεριών περιλαμβάνεται το ότι οι αρχές θα εξακολουθήσουν να μπορούν να πραγματοποιούν προληπτικούς ελέγχους σε οικείες και να περιορίζουν την ελευθερία της κίνησης ατόμων τα οποία θα θεωρούν ύποπτα κινδύνου για την κοινωνία. Η πρόβλεψη αυτή επιδέχεται διασταλτική ερμηνεία για τον προληπτικό εγκλεισμό ή τιμωρία ανθρώπων οι οποίοι θα ενοχλούν την εξουσία, χωρίς να έχουν προβεί σε αξιόποινες πράξεις.

Άλλοι πρόεδροι έφτιαξαν μεγάλα αρχιτεκτονικά έργα, προσβλητικά της αρχιτεκτονικής της γαλλικής πρωτεύουσας, όπως το Κέντρο Πομπιντού και η βιβλιοθήκη, αλλά και με κρυφά μηνύματα, ακόμη και προσπαθώντας να υπερκεράσουν μνημεία πολιτισμού, όπως η γυάλινη πυραμίδα το Λούβρο.

Η Νοτρ Νταμ είναι, όμως, όχι μόνο πολιτιστικός αλλά και, κυρίως, θρησκευτικός χώρος, του οποίου η νομιμοποιητική ισχύς ως προς την εξουσία, είναι ασύγκριτη με οποιοδήποτε από τα άλλα οικοδομήματα με τα οποία άφησαν το σημάδι τους προηγούμενοι Γάλλοι πρόεδροι.  

Μοιραστείτε το στο Twitter !


Στην πολιτική ζωή πρέπει να είσαι επιθετικός. Όταν κάποιος αμύνεται, έχει ήδη χάσει. Φρανσουά Μιττεράν


2021 copyright istos.net.gr