ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
“Μεταξύ πανώλους και χολέρας”. Αυτή ήταν η απάντηση Γάλλου φίλου, όταν τον ρώτησα πώς βλέπει τις υποψηφιότητες της Μαρίν Λεπέν και του Ερίκ Ζεμούρ στις Προεδρικές εκλογές του Απριλίου στην Γαλλία.
Η Γαλλία ψηφίζει συντηρητικά τα τελευταία χρόνια, από τον “έλληνα” Σαρκοζί ως τον “φιλέλληνα” Μακρόν. Μόνο που αυτή η τελευταία “συντήρηση” είναι περισσότερο κατευθυνόμενη από τις γκιλοτίνες της Γαλλικής Επανάστασης παρά από το Πουατιέ. Ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση Μπερτράν, πρώην υπουργού, κατά δήλωσή του “δεξιότερα του Μακρόν”, μέλους της Μεγάλης Στοάς, που έχει καταφερθεί εναντίον της υιοθεσίας παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια, ο οποίος πλασάρεται μεταξύ της κ. Λεπέν και του κ. Ζεμούρ.
O πρώτος Αριστερός υποψήφιος είναι ο Ζαν Λικ Μελανσόν τον οποίον οι Ελληνες μπορεί να θυμούνται από την θυελλώδη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην Πρωθυπουργός είχε στηρίξει την υποψηφιότητα Μελανσόν έναντι αυτής του Μακρόν. Ο κ. Μελανσόν όμως καταφέρθηκε σφοδρά εναντίον του λέγοντας: “Ο Τσίπρας εξελέγη, υποσχόμενος ένα αριστερό ριζοσπαστικό πρόγραμμα και όταν του παρουσίασαν ένα απαράδεκτο μνημόνιο το έθεσε σε δημοψήφισμα, χωρίς να αποδεχθεί τελικά τη βούληση του λαού του. Πρόδωσε το λόγο του. Γιατί ξεπουλά τη δημόσια περιουσία και καταστρέφει τη χώρα του; Δεν θέλω να υπάρχει ούτε ένας Γάλλος πολίτης που να πιστεύει πως αν εγώ αναλάβω την εξουσία θα γίνω ένας ακόμη… Τσίπρας”. Ο κ. Μελανσόν έρχεται πρώτος μεν από τους Αριστερούς, πέμπτος δε σε σειρά προτιμήσεως των Γάλλων, σύμφωνα με τελευταία (24/11) δημοσκόπηση.
Ας δούμε όμως πού βαδίζει η Γαλλική ακροδεξιά και γιατί.
Η Μαρίν Λεπέν είναι για πολλούς γάλλους εθνικιστές, πατριώτες και ακροδεξιούς αναγκαίο κακό όσο και κόκκινο πανί. Της αναγνωρίζουν την πολιτική εμπειρία και την μαχητικότητά της στον δρόμο, δεν της συγχωρούν την ατυχή εμφάνισή της στην προεκλογική αντιπαράθεσή της με τον Μακρόν για τις εκλογές του 2017.
Είναι γνωστό ότι μερίδα Γάλλων πατριωτών είναι δυσαρεστημένοι από την “αποδαιμονοποίηση” του Εθνικού Μετώπου την οποία προώθησε η κ. Λεπέν, απομακρύνοντας τον ιδρυτή του κόμματος και πατέρα της (ο οποίος της έδωσε τα κλειδιά υπερσκελίζοντας τον ευφυή όσο και δημοφιλή Μπρούνο Μεγκρέ στον οποίον καταλογίστηκε και το ότι είναι νυμφευμένος με ρωσοεβραία η οποία πάντως πολιτεύθηκε επιτυχώς με το Εθνικό Μέτωπο), και μετονομάζοντάς το σε Εθνική Συσπείρωση. Το νέο όνομα δεν θα στενοχώρησε και πολύ τους γνώστες της γαλλικής πολιτικής ιστορίας, αφού κλείνει το μάτι στην “Εθνική Λαϊκή Συσπείρωση”, ένα βραχύβιο κόμμα το οποίο μεταξύ 1941-1944 συγκέντρωσε από φιλοσόφους της Δεξιάς ως Αριστερούς πασιφιστές, από τον Ντοριό ως τον Ζορές.
Η τακτική της Λεπέν έδωσε ώθηση στα ποσοστά του κόμματος, απενοχοποιώντας για πολλούς την συμμετοχή σε αυτό, και προσελκύοντας νέα στελέχη. Ενα από τα παλιά, διαγραμμένα της στελέχη, ο Υβάν Μπενεντέτι, έχει ήδη εκδηλώσει την επιθυμία να είναι υποψήφιος, με το πάθος που τον χαρακτηρίζει, αλλά μάλλον για την -αξιέπαινη- “τιμή των όπλων”.
Ακόμη και οι σκληροί αντιλεπενικοί, πάντως, δεν αρνούνται ότι παρά τις διαφωνίες τους, πάντοτε στηρίζουν εκλογικά την κ. Λεπέν, και πράγματι την στήριξαν στον δεύτερο γύρο των προηγούμενων εκλογών, ώστε να καταγράφεται η διαφωνία τους με το κρατούν σύστημα.
Το παράδοξο Ζεμούρ
Ολα ήταν περίπου προβλέψιμα, μέχρι που εμφανίστηκε το φαινόμενο Ερίκ Ζεμούρ. Γνωστός ως δημοσιογράφος, πολιτικός σχολιαστής και συγγραφέας, ο αλγερινής καταγωγής και ιουδαϊκού θρησκεύματος, δεύτερης γενιάς γάλλος, υπήρξε ένθερμος απολογητής των ιδεών του κόμματος Λεπέν και λάβρος ρήτορας εναντίον του φιλελευθερισμού, της παράνομης μετανάστευσης και της εξάπλωσης του πολιτικού Ισλάμ. Η πόλωση που προωθούν η Αριστερά και η Λιμπεραλιστική Δεξιά, απέναντι στην παραδοσιακή Δεξιά, φοβούμενες ότι το μονοπώλιό τους στην συγκεκριμένη θρησκευτική ομάδα απειλείται, τον έκανε αυτομάτως εχθρό, έναν παράδοξο υποψήφιο της μισαλλόδοξης ακροδεξιάς κατά το κυρίαρχο μηντιακό σύστημα. Εάν το έκανε από πατριωτισμό, ο μικρόσωμος Γαλλοαλγερινός μάλλον διαθέτει μπόλικο θάρρος. Εάν όχι, θα επιβεβαιώσει τους αντιπάλους του. Αλλά έως τότε ίσως να είναι ήδη Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
H πιθανότητα συμμετοχής του στις εκλογές προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, την απομάκρυνσή του από τον τηλεοπτικό σταθμό στον οποίο εργαζόταν, και την απόρριψή του από τον εκδοτικό οίκο ο οποίος επί χρόνια εξέδιδε τα βιβλία του.
Προκάλεσε επίσης την ανησυχία στο στρατόπεδο Λεπέν, διότι καλός μπορεί να είναι ως εύστροφος σχολιαστής και στήριγμα των θέσεων της ακροδεξιάς, αλλά όχι και πολιτικός. Το ότι είναι “ενσωματωμένος” και υπερήφανος γάλλος, όπως περιγράφει στο πρόσφατο βιβλίο του “Γαλλικό Περπωμένο”, με γνώση και σεβασμό για τον Ελληνορωμαϊκό πολιτισμό και την Χριστιανική Ευρώπη, δεν εμποδίζει πολλούς εθνικιστές να τον αποκαλούν “Βέρβερο”, κάνοντας λοgοπαίγνιο με το “βάρβαρος” και με την βορειοαφρικανική του καταγωγή.
Εκείνο που απασχολεί επίσης τους παρατηρητές των εκλογών, είναι ότι στον περίγυρό του έχουν σιγά-σιγά βρεθεί άτομα τα οποία αφήνουν αίφνης τις θέσεις τους σε γνωστό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, το οποίο φέρεται να υποστήριξε και την εκ του μηδενός υποψηφιότητα Μακρόν, προκειμένου να στηρίξουν την προεκλογική εκστρατεία του.
Μετά την άκομψη και διόλου ψύχραιμη απάντησή του, όταν εν μέσω αποδοκιμασιών από συγκεντρωμένους Αριστερούς, κατά την αποχώρησή του από την Μασαλία όπου περιόδευσε, απάντησε δια σκιμαλισμού σε διαδηλώτρια που πλησίασε το αυτοκίνητό του, ανταποδίδοντάς της την χειρονομία, οι γάλλοι ακροδεξιοί αισθάνονται ότι στο πρόσωπό του το επίπεδο της προεκλογικής εκστρατείας αλλά και του πολιτικού τους χώρου, πέφτει πολύ χαμηλά. Γι’ αυτό ίσως, παρότι προηγείτο της Λεπέν, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η κ. Λεπέν προηγείται και πάλι.
Βέβαια, το επίπεδο της ακροδεξιάς έχει πέσει πολύ εδώ και αρκετά χρόνια, αν έχει κανείς στον νου του την ακροδεξιά του Μωράς, του Μπαρντές ή του Μπραζιγιάκ, και μιας πλειάδας δυναμικών Ευρωπαίων που μπορούσαν με την ίδια ικανότητα να αντιπαρατεθούν πνευματικά και να στηρίξουν τις θέσεις τους πολιτικά, όσο και να αγωνιστούν στον δρόμο με την ίδια συγκρότηση και άχρι θανάτου παληκαριά.
Ο Ζεμούρ στηρίζεται από μια μερίδα της ακροδεξιάς η οποία είναι πραγματίστρια. Βλέπει την πληθυσμιακή πορεία της χώρας η οποία είναι μη αναστρέψιμη, παρά την ρητορική πολλών στοχαστών και πολιτευτών περί “επαναμετανάστευσης” δηλαδή επιστροφής των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, αντιλαμβάνεται την εκλογική οροφή στην οποία έχει περιέλθει το όνομα Λεπέν (ο πατήρ Λεπέν υπήρξε κι αυτός υποψήφιος στις Προεδρικές εκλογές το 1974), ταυτίζεται με τις σκληρές θέσεις του Ζεμούρ εναντίον της εξάπλωσης του πολιτικού Ισλάμ, έχει επίγνωση των καταιγιστικών διεθνών συνθηκών που διαμορφώνονται και πιστεύει στην ανάγκη ανάσχεσής τους.
Οι σαραντάρηδες
Οι καιροί αλλάζουν, και μια νέα γενιά εθνικιστών, με χρόνο εργασίας στην πραγματική ζωή, πολύ πιο καταρτισμένων και επικοινωνιακά ικανών, έρχεται στο προσκήνιο, και όχι μόνο στην Γαλλία.
Ο χαρισματικός Τομ βαν Γκρίκεν, στο γειτονικό Βέλγιο, παρέλαβε ένα παραπαίον, περιθωριοποιημένο κόμμα και το έφθασε σε δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας.
Βέβαια, για να χαράξει κανείς πορεία, και να έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα, δεν πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις.
Το κόμμα του Βαν Γκρίκεν δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση παρότι εκλήθη από τον Βέλγο βασιλιά για πρώτη φορά, αφού τα υπόλοιπα κόμματα πλην ενός, διατηρούν το “υγειονομικό κορδόνι” ώστε να μην βρεθεί στην διακυβέρνηση της χώρας το “μολυσμένο” πατριωτικό κόμμα. (Ενας ακόμη λόγος είναι ότι το κόμμα προβάλλει διασπαστικές θέσεις, λιγότερες από το παρελθόν αλλά αρκετά ισχυρές ώστε να ανατρέψουν την ισχύουσα υπέρ των γαλλόφωνων βαλλόνων, σχέση, γεγονός που δίνει στο κόμμα υψηλά ποσοστά στην Φλάνδρα, αλλά το ανάγκασε να δοκιμάσει την επέκταση στην γαλλόφωνη Βαλλονία, με αδιάφορα προς το παρόν, αποτελέσματα). Η μαλακότερη προσέγγιση του Βαν Γκρίκεν και το προσωπικό του χάρισμα έδωσαν στο κόμμα σαφή ώθηση με ανοδικές τάσεις (ξεπέρασε το 18% και είναι ιδιαιτέρως δημοφιλές μεταξύ των νέων) αλλά η πολεμική εναντίον του συνεχίζεται. Μάλιστα, μόλις πριν από δέκα μέρες μια βουλευτής του Σοσιαλιστικού κόμματος ανακοίνωσε ότι αναζητά συμμάχους ώστε να διακοπεί η κρατική επιχορήγηση προς το κόμμα.
Μια παρόμοια υπενθύμιση του “στίγματος” που συστηματικά τοποθετεί το πολιτικό κατεστημένο στους πατριώτες και στους εθνικιστές, έλαβε μόλις χθες ο Ευρωβουλευτής της Εθνικής Συσπείρωσης και αντιπρόεδρος της ομάδας Ταυτότητα και Δημοκρατία στο Ευρωκοινοβούλιο, Νικολά Μπέ.
Ο σαραντατριάχρονος πιστός Καθολικός και πατέρας τριών παιδιών, “θα αποτελέσει αντικείμενο νομικής διαδικασίας για πρόκληση φυλετικού μίσους” επειδή κατήγγειλε την κατασκευή τζαμιού 5000 τ.μ. με μιναρέ ύψους 45 μέτρων στην πόλη Εβρέ.
Σε βίντεο διάρκειας 44 δευτερολέπτων που γυρίστηκε μπροστά από το εργοτάξιο του τζαμιού και δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης τον περασμένο Μάιο, ο Γάλλος Ευρωβουλευτής ανέφερε:
«Είναι τα τοπία της Νορμανδίας μας που σήμερα έχουν παραμορφωθεί, και το πολιτικό Ισλάμ που εξαπλώνεται παντού στη Γαλλία, ακόμη και εδώ στη Νορμανδία. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την ολίσθηση” δήλωνε τότε ο Μπε, με αφορμή την κατασκευή του γιγαντιαίου μιναρέ, συνδυάζοντάς τον με τον πριν από μερικούς μήνες αποκεφαλισμό του δάσκαλου Σαμιέλ Πατί ο οποίος καταγόταν από την πόλη Εβρέ, από ένα 18χρονο, Τσετσενικής καταγωγής Ισλαμιστή.
Για αυτήν την δήλωση και τις αναφορές του σε “εγκληματικότητα και τρομοκρατία”, έπειτα από παρέμβαση της Αριστερής αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι αιτήθηκε από τον Υπουργό Διακιοσύνης την άρση της βουλευτικής του ασυλίας.
Από την Αθήνα στην οποία βρισκόταν για το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Μετανάστευση (από την Ελλάδα συμμετείχε ο Φαήλος Κρανιδιώτης) και με φόντο την Ακρόπολη “από εδώ, τον Παρθενώνα, το κάστρο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού” όπως είπε, ο Γάλλος Ευρωβουλευτής υπογράμμισε πως “Η Ευρώπη υπήρχε πριν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, και είναι οι ρίζες της Ελληνικές, Ρωμαϊκές και Χριστιανικές. Η ελληνική λογική, η ελληνική φιλοσοφία εφηύραν την Δημοκρατία”, κατήγγειλε “πολιτική και δικαστική δίωξη” και δήλωσε εμφατικά πως “θα γίνει ακριβώς το αντίθετο, θα συνεχίσω να λέω την αλήθεια, δεν θα με κάνουν να σωπάσω”.
Λοιπόν, υπάρχει άλλος δρόμος;
Ο Ζεμούρ δεν ανήκει στην γενιά του Μπε (ο οποίος, να σημειωθεί, ακολούθησε τον Μεγκρέ κατά την κρίση στο Εθνικό Μέτωπο) και των άλλων σαραντάρηδων που ανέδειξε η Λεπέν, όπως ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης και Ευρωβουλευτής Μπαρντελά. Η παρουσία του όμως μπορεί να αναγκάσει μια βαλτωμένη και πολυδιασπασμένη ψυχικά ακροδεξιά στην μετάβαση και στην ανάδειξη μιας περισσότερο συγκροτημένης και πιο σύγχρονης γενιάς πολιτικών, η οποία θα περάσει εθνικιστές και πατριώτες στην επόμενη πίστα της πολιτικής ζωής.
Βέβαια, πολιτικοί στους οποίους ήλπισαν οι ακροδεξιοί και οι οποίοι έφθασαν στην εξουσία στην Πολωνία, στην Ουγκαρία και στην Ιταλία, έχουν αρχίσει να απογοητεύουν τους αφελείς και τους οκνηρούς που περιμένουν να βάλουν άλλοι το κεφάλι τους στον ντορβά για να τους σώσουν, αλλά και τους “σκληρούς” που εξακολουθούν, εσκεμμένα ή ανόητα, να ταυτίζουν την διανόηση και το ιδεατό με την πολιτική πρακτική.
Οι εθνικιστές, πατριώτες και ακροδεξιοί πολιτικοί, από την άλλη, αυταπατώνται εάν νομίζουν πως αν “στρογγυλέψουν” τον λόγο τους, και γίνουν άοσμοι και άχρωμοι, η “ρετσινιά” του “ακραίου” δεν θα τους ακολουθεί, όσο κι αν κλάψουν και όσες συγγνώμες και αν ζητήσουν. Αντίθετα, καθίστανται υποχείρια, χάνοντας κάθε αξιοπιστία, ενώ αυτό που χρειάζονται είναι να σταθούν στα πόδια τους με αξιοπρέπεια, εξυπνάδα και πρόγραμμα, με συνεννόηση και χωρίς να εξαντλούνται σε ανέξοδες ονειροπολήσεις και καταστροφικές αλληλοϋπονομεύσεις.
Η αδυσώπητη πραγματικότητα απαιτεί δυνάμεις που θα στήσουν μια τουλάχιστον στοιχειώδη και κατά προτίμηση αποτελεσματική αντίσταση, θα καθυστερήσουν την επέλαση των δυνάμεων που μάχονται την ελευθερία και την ζωή, και θα δώσουν ένα περιθώριο στην Φύση και στον Θεό να ξεδιπλώσουν το δικό τους σχέδιο.
Οπως μου έλεγε ο Γάλλος φίλος μου “χρειαζόμαστε να κερδίσουμε χρόνο για το θαύμα, για τον ικανό που θα συσπειρώσει τις δυνάμεις και θα στρίψει το τιμόνι”.
Ακούστηκε εκείνη την ώρα πολύ ουτοπικό και ο ίδιος μάλλον αιθεροβάμων, σκέφτομαι όμως πως μπορεί και να είναι, εν τέλει, ο μόνος αληθινά πραγματιστής. Αν σκεφτεί κανείς πως όσοι εύχονται να γκρεμιστούν όλα, για να χτίσουν τον κόσμο από την αρχή, καταλαμβάνονται από υστερία αν κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης διαγράψει τον λογαριασμό τους, μάλλον δεν θα πρέπει να πολυβασιζόμαστε σε αυτούς.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλοί ακροδεξιοί πολιτικοί είναι διορισμένοι διαχειριστές της “χύτρας ταχύτητας” του λαού, που εκτονώνουν οργή, ξετρυπώνουν και εκθέτουν πατριώτες και, κατά την φράση που χρησιμοποιείται και για τον Ζεμούρ, αποτελούν “αναχώματα του συστήματος”.
Οπως πάλι μου έλεγε ο Γάλλος φίλος “ανάμεσα στην Λεπέν και τον Ζεμούρ, ιδεολογικά προτιμώ τον Ζεμούρ.
Αυτόν θα ψήφιζα πριν από δέκα χρόνια, ίσως και τώρα. Αλλά χρειαζόμαστε μια δύναμη πλειοψηφική, που θα φέρει αποτελέσματα. Στον δεύτερο γύρο θα ψηφίσω Μαρίν. Στον πρώτο θα εξαρτηθεί”.
“Δεν ξέρεις ποτέ”, συνέχισε. “Δεν θα βρέχει για πάντα, έτσι δεν είναι;”
Στην πολιτική ζωή πρέπει να είσαι επιθετικός. Όταν κάποιος αμύνεται, έχει ήδη χάσει. Φρανσουά Μιττεράν
Μοιραστείτε το στο Twitter !