Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΓΑΛΛΙΑ: Ο ΜΑΚΡΟΝ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ !
ΤΙ ΣΥΜΒΟΛΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ; 

Σε μια αλλαγή μεγάλου συμβολισμού προχώρησε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. Η αλλαγή αποφασίστηκε πριν από ένα χρόνο αλλά έγινε μόλις τώρα αντιληπτή από κάποιους «συνωμοσιολόγους» οι οποίοι την παρατήρησαν και την έφεραν στην δημοσιότητα με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου για νέα μέτρα περιορισμού της κινητικότητας των πολιτών.

Όπως μεταδίδει ο σταθμός Europe1 το «μπλε-λευκό-κόκκινο, τρία χρώματα που συμβολίζουν τη Γαλλία, δεν είναι ακριβώς τα ίδια. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήρε την απόφαση να αλλάξει το χρώμα της γαλλικής σημαίας.
Αυτή είναι μια λεπτομέρεια που κανείς δεν έχει δει και όμως έχει πολύ νόημα: το εν λόγω μπλε δεν είναι ακριβώς το ίδιο στο παλάτι των Ηλυσίων», αποκαλύπτει ο Λουί ντε Ραγκενέλ, επικεφαλής της πολιτικής υπηρεσίας του Europe 1:
«Είναι τώρα ένα μπλε ναυτικό που εμφανίζεται σε όλα τα κτίρια που συνδέονται με το παλάτι των Ηλυσίων, την Εθνοσυνέλευση, ακόμη και το Υπουργείο Εσωτερικών, υπό την ηγεσία του Νομάρχη Φρανσουά Ξαβιέ Λαουντς, πρώην επιτελάρχη του Μακρόν που τώρα εργάζεται για τον Ζεράλντ Νταρμανίν. Ο Εμανουέλ Μακρόν άγγιξε τα σύμβολα της χώρας μας χωρίς να μιλήσει ποτέ για αυτά. Η απόφαση να αλλάξει το χρώμα της γαλλικής σημαίας ελήφθη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 13 Ιουλίου 2020, με έντονη παρότρυνση από ένα πρόσωπο ελάχιστα γνωστό στο ευρύ κοινό, κάποιον Αρνώ Γιολένς, σκηνογράφο και διευθυντή επιχειρήσεων των Ηλυσίων καθώς και τον Μπρούνο Ροζέ-Πετί, σύμβουλο μνήμης του προέδρου. Αλλά και με μια μικρή συνενοχή των Ναυτικών που τότε αποτελούσαν το ιδιαίτερο επιτελείο των Ηλυσίων γύρω από τον Ναύαρχο Ρόγκελ».

Γιατί ο Εμμανουέλ Μακρόν πήρε αυτή την απόφαση; «Το επιτελείο του εξηγεί την επιθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας να επανασυνδεθεί με την γαλλική σημαία του 1793. Εν ολίγοις, είναι κάτι πολύ πολιτικό: η επανασύνδεση με ένα σύμβολο της γαλλικής επανάστασης.
Δεν έχει γίνει καμία επικοινωνία για αυτή την αλλαγή χρώματος, δεν έχουν δοθεί οδηγίες για αλλαγή ή όχι όλων των επίσημων σημαιών».

Πρόκειται για μια αλλαγή για λόγους αισθητικής; Το ανοιχτότερο μπλε είχε υιοθετηθεί από τον Ζισκάρ ντ’ Εστέν το 1976 ώστε να εναρμονίζεται αισθητικά με την σημαία της ΕΕ. Είναι μια κίνηση διαφοροποίησης του Μακρόν προς την ΕΕ;

Η «λεπτομέρεια που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη», δεν είναι επομένως καθόλου ασήμαντη...
Κανένα σύμβολο δεν είναι τυχαίο, ειδικά σε αυτό το επίπεδο, ειδικά στα σύμβολα του κράτους και ειδικά σε αυτούς τους καιρούς. Το σίγουρο είναι ότι κάποιοι στέλνουν ένα πολύ ισχυρό υποσυνείδητο μήνυμα σε σχέση με την «Γαλλική Επανάσταση».

Περιμένουν μια βίαιη εξέγερση στους δρόμους; Μιαν Ordo Ab Chaos (από το χάος θα γεννηθεί τάξη), την Νέα Τάξη;
Να θυμήσουμε αυτό που είπε ο σύμβουλος όλων των Γάλλων Προέδρων των τελευταίων δεκαετιών, Ζακ Ατταλί: "Θα γίνει μια γαλλική επανάσταση πριν από το 2022 στη Γαλλία ...".

Σημαντικά ηχούν, ακόμη, και τα λόγια του ίδιου του Εμμανουέλ Μακρόν, τον Δεκέμβριο του 2020 όταν ερωτήθηκε από το «Brut» εάν θα είναι υποψήφιος στις Προεδρικές εκλογές του 2022. Ο Μεκρόν είχε απαντήσει: «Ίσως να μην καταφέρω να είμαι υποψήφιος. Ίσως θα πρέπει να κάνω πράγματα τον τελευταίο χρόνο, τους τελευταίους μήνες, δύσκολα, γιατί θα το απαιτήσουν οι συνθήκες και θα καταστήσουν αδύνατο να είμαι υποψήφιος».

Όλα δείχνουν ότι και θα είναι και θα αποδειχθούν περίπατος για τον απερχόμενο Πρόεδρο οι προσεχείς εκλογές. Αλλά στην πολιτική μερικοί μήνες, ως τον Απρίλιο του 2022, είναι πάρα πολύς καιρός.

ΜΕΛΙΤΙΝΗ ΔΟΝΤΑ

Μοιραστείτε το στο Twitter !


Στην πολιτική ζωή πρέπει να είσαι επιθετικός. Όταν κάποιος αμύνεται, έχει ήδη χάσει. Φρανσουά Μιττεράν


2021 copyright istos.net.gr