Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

H ΠΟΛΩΝΙΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Οι απόπειρες μαζικής εισχώρησης στα Πολωνικά σύνορα συνεχίζονται. Οι Πολωνικές δυνάμεις (στρατός και αστυνομία) συνεχίζουν να τους αποτρέπουν. Είναι απορίας άξιο πως, άνθρωποι που διεκδικούν τον τίτλο του "κατατρεγμένου" φαίνονται να αιτούνται άσυλο προκαλώντας βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις της χώρας που επιζητούν προστασία.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας ένα μεγάλο πλήθος μεταναστών εμφανίστηκε στο ίδιο συνοριακό πέρασμα όπου μια εβδομάδα νωρίτερα είχαν γίνει απόπειρες παραβίασης των πολωνικών συνόρων. Πολωνοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι το περιστατικό ήταν σκηνοθετημένο από το καθεστώς Λουκασένκο.

«Αναμένουμε ότι τα σύνορα θα παραβιαστούν σήμερα», προειδοποίησε η Άννα Μιχάλσκα, εκπρόσωπος της πολωνικής συνοριοφυλακής. Το απόγευμα πια δήλωνε ότι η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο, και»πρέπει να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση». Παρόλα αυτά, εκατοντάδες άνθρωποι δημιούργησαν καταυλισμό και άναψαν φωτιές. Στην Στάρτσινα, νότια της Κούζνιτσα, ένα πολύ μικρότερο πλήθος μεταναστών επιτέθηκε με πέτρες σε Πολωνούς αξιωματικούς ασφαλείας, όπως ενημέρωσε ο Τομάζ Κρούπα, εκπρόσωπος της περιφερειακής αστυνομίας.

Ο Στάνισλαβ Ζάρυν, εκπρόσωπος του υπουργού Ειδικών Υπηρεσιών, έγραψε στο Twitter ότι «οι Λευκορώσοι κλιμάκωσαν σκόπιμα την κατάσταση στα σύνορα», κατευθύνοντας τους μετανάστες στο κλειστό συνοριακό πέρασμα της Κουζνίτσα. Ο ίδιος προειδοποιεί εδώ και καιρό ότι η συγκέντρωση μεταναστών στα σύνορα είναι αποτέλεσμα φημών που διαδόθηκαν μεταξύ των μεταναστών ότι η πολωνική πλευρά θα ανοίξει τα σύνορα για να επιτρέψει σε μια αυτοκινητοπομπή μεταναστών να διασχίσει τη χώρα για να φτάσει στη Γερμανία. Πολωνοί αξιωματούχοι έχουν ενημερώσει τους μετανάστες ότι πρόκειται για παραπληροφόρηση. Το CNN επιβεβαίωσε ότι το κουτσομπολιό διακινείτο μεταξύ των μεταναστών στην πλευρά της Λευκορωσίας.

Εν τω μεταξύ, ένας νέος πολωνικός συνασπισμός ΜΚΟ «Grupa Granica» (η ομάδα των συνόρων) κοινοποίησε ένα βίντεο στο οποίο ισχυρίζεται ότι Κούρδοι μετανάστες στη Λευκορωσία διαμαρτύρονται για τον εξαναγκασμό τους να κατεδαφίσουν συνοριακές εγκαταστάσεις. Η Grupa Granica λέει ότι οι Λευκορώσοι είναι εκείνοι που αναγκάζουν τους μετανάστες να είναι βίαιοι. «Οι μετανάστες θέλουν να αποφύγουν την αντιπαράθεση με τις αρχές», δήλωσαν οι ακτιβιστές που επικαλείται η Gazeta Wyborcza.

Η έλλειψη επαληθεύσιμων πληροφοριών από την πολωνική πλευρά των συνόρων, η οποία έχει απαγορεύσει την είσοδο δημοσιογράφων στα σύνορα από τον Σεπτέμβριο, έρχεται αντιμέτωπη με πρόσφατες αναφορές του CNN και του BBC από τη λευκορωσική πλευρά των συνόρων. Αυτό μπορεί σύντομα να πάρει τέλος, καθώς το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη εξετάζει την άρση της απαγόρευσης της πρόσβασης των μέσων ενημέρωσης στα πολωνικά σύνορα.(EURACTIV)

Το σίγουρο συμπέρασμα από όλα τα γεγονότα είναι πως, η μεταναστευτική κρίση είναι κατευθυνόμενη και εργαλειοποιείται για πολιτικούς σκοπούς. Κάτι που αποτελεί ντροπή για τα προηγμένα κράτη της Ευρώπης.

Κρίτων

Μοιραστείτε το στο Twitter !


Στην πολιτική ζωή πρέπει να είσαι επιθετικός. Όταν κάποιος αμύνεται, έχει ήδη χάσει. Φρανσουά Μιττεράν


2021 copyright istos.net.gr