Internet: Ελευθερία ή Σκλαβιά;

Τι πράγματι γνωρίζετε για το Internet; Ποια είναι η άποψη που σας έχει δημιουργηθεί; Τι νομίζετε ότι εξυπηρετεί; Θεωρώ εαυτόν, άνθρωπο της τεχνολογίας -και λόγω επαγγέλματος- όμως ποτέ δεν είχα την πλήρη εικόνα για το λεγόμενο διαδίκτυο. Και τώρα τελευταία που αποφάσισα να εμβαθύνω περισσότερο, ακόμη κι έτσι, νοιώθω ότι μόλις άρχισα να αντιλαμβάνομαι τι πραγματικά συμβαίνει.

Η γνώση που κατέχουμε, οι πληροφορίες που έχουμε αφομοιώσει και που έχουν κτίσει την αντίληψή μας για το θέμα, είναι σαφώς ελλιπείς, σαφέστερα επιλεγμένες, σαφέστατα παραπλανητικές.

Για παράδειγμα, όποιον ρωτήσουμε για την χρησιμότητα του διαδικτύου στην ζωή μας, θα μας απαντήσει ότι έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες και σε κοινωνικές – κρατικές υπηρεσίες. Ότι εύκολα αγοράζουμε προϊόντα και υπηρεσίες. Ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες  κοινωνικές επαφές ή να αναπτύξουμε την σχέση με τους ανθρώπους του περίγυρού μας, οικογενειακού ή φιλικού.

Και σε όλους μας, έχει φυτευθεί η πληροφόρηση για εκείνους τους «λίγους εκλεκτούς», που οραματίστηκαν τεράστιες αγορές αγαθών, ατελείωτες παροχές πληροφορίας και παγκόσμια βήματα λόγου, «προς χάριν της ελευθερίας του σκέπτεσθε και επικοινωνείν».

Έτσι, μας έχουν «πληροφορήσει» για το γκαράζ του Bill Gates, απο όπου ξεκίνησε να φτιάχνει τα περιβόητα λειτουργικά συστήματά του, ή το πάθος του μοναχικού λύκου Steve Jobs που δεν υπάκουσε σε νόρμες και μας πρόσφερε σημαντικά εργαλεία, ή το όραμα του Zuckerberg που από φοιτητής «είδε το μέλλον» φτιάχνοντας το Facebook και τέλος όλοι έχουμε δει τουλάχιστον μια φωτογραφία από την φτωχική σοφίτα του Bezos όπου «οπτασιάστηκε» και έχτισε την αυτοκρατορία της Amazon και της Google.  

Και λογικά δημιουργούνται συνειρμοί που μας λένε ότι οι πρωτοπόροι αυτοί άνθρωποι, είναι κάτι σαν σωτήρες – guru και δικαίως απολαμβάνουν μυθικές περιουσίες και απύθμενη δύναμη.

Προσοχή όμως φίλοι μου, το λατινικό ρητό μας προειδοποιεί: Fronti nulla fides!

Τίποτε από τα παραπάνω δεν είναι όπως φαίνεται. Κάποιοι άνθρωποι όντως εφεύραν ορισμένα τεχνολογικά εργαλεία που παρείχαν δυνατότητες πολύ πιο μπροστά από την εποχή τους. Όλοι όμως εκείνοι οι άνθρωποι, χρηματοδοτήθηκαν από «οργανισμούς» που ανέχθηκαν την ζημιά πολλών προσπαθειών και εκατομμυρίων, γιατί ήλπιζαν στο τελικό προϊόν, το ανώτατο προϊόν, το ζενίθ του εμπορίου, τον κολοφώνα του κέρδους.

Και αυτό το προϊόν, δεν είναι φυσικά η ευκολία μου να δημιουργώ μιαν εξουσιοδότηση online, ή να αγοράζω για μερικά ευρώ προϊόντα από την Κίνα που παραδίδονται σε ένα κουτί κοντά στο σπίτι μου. Ούτε βέβαια να παραγγέλνω online μια πίτσα και να μην περπατώ μερικά τετράγωνα για να την αγοράσω. Αυτό το αμύθητης αξίας προϊόν είναι η πληροφορία για τον καθένα μας.

Τι μας ενδιαφέρει να διαβάζουμε, τι προτιμάμε να μελετάμε, τι καταναλώνουμε, τι σκεφτόμαστε (που τόσο εθελοντικά μοιραζόμαστε στο ασφαλές διαδίκτυο) τι πολιτικές προτιμάμε, ποιον συμπαθούμε και ποιον αντιπαθούμε.

Θα μου πείτε, σιγά το νέο! Τα ξέρουμε αυτά αλλά τους παραπλανούμε…

Θα θυμίσω εδώ μια σύντομην ιστορία από το σχετικά κοντινό παρελθόν, εκείνης της «θαυμαστής» χώρας των ΗΠΑ. Σε μια μικρή πολιτεία των βορειοδυτικών ΗΠΑ, παρουσιάστηκε σημαντική μείωση γεννήσεων. Ο Δήμαρχος που το πρόσεξε από τα δημοτολόγια, έκανε μιαν ευφυή κίνηση. Άλλαξε τις γραμμές του εμπορικού τρένου που περνούσαν ελαφρώς έξω από την πόλη και τις μετέφερε πολύ κοντά στον οικιστικό ιστό, σχεδόν δίπλα. Μετά από έναν χρόνο οι γεννήσεις στην πόλη είχαν αυξηθεί, αφού το τρένο περνούσε νύχτα και ξυπνούσε τους κατοίκους…

Το δίδαγμα από το παραπάνω είναι ότι, οι άνθρωποι ως κοινωνικά όντα που ζουν σε ομάδες, είναι πολύ εύκολα διαχειρίσιμο  είδος, σχετικά προς τις κοινωνικές συνήθειες και τις αντιλήψεις.

Μην αυτό- εξαπατάσθε λοιπόν. Δεν προστατεύεστε και δεν παραπλανείτε κανέναν. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει. Είμαστε όλοι απροστάτευτοι και παραπλανημένοι. Μετρήσιμοι και διαχειρίσιμοι. Και το ειρωνικό είναι ότι το κάνουμε εθελοντικά και ότι νομίζουμε ότι είμαστε και έξυπνοι…

Γνωρίζετε ότι, οι αλγόριθμοι που κατατάσσουν τις ιστοσελίδες στις μηχανές αναζήτησης (google, bing, κλπ) δίνουν συγκεκριμένους κανόνες προς εκείνους που κατασκευάζουν τις ιστοσελίδες, κανόνες που αν δεν ακολουθηθούν η ιστοσελίδα δεν θα μπει ποτέ σε θέση στις πρώτες σελίδες αναζήτησης;  [λογοκρισία]

Γνωρίζετε ότι οι χρήστες των μηχανών αναζήτησης σε ποσοστό περίπου 90% μένουν μόνο στην πρώτη σελίδα, και σε ποσοστό 60% δεν προχωρούν μετά την δεύτερη; [κατευθυνόμενη συμπεριφορά]

Γνωρίζετε ότι, οι χρήστες διαδικτύου μένουν σε μιαν ανάρτηση κατά μέσον όρο περίπου 7 δευτερόλεπτα; [κατευθυνόμενη πληροφόρηση]

Γνωρίζετε ότι, αν φτιάξετε σε ένα δωρεάν πρόγραμμα δημιουργίας QR code, ένα barcode για να προωθήσετε διαφημιστικά το προϊόν σας (μια διαδικασία πανεύκολη όπου χρειάζονται μόλις 5 λεπτά) η εταιρία αυτή (όπως και κάθε άλλη τέτοια) κρατά για τον εαυτό της πληροφορίες όπως, πόσες φορές σκαναρίστηκε ο κώδικας, από ποιες περιοχές, από κινητό ή υπολογιστή, από ποιο λειτουργικό κλπ ;  [καταγραφή πληροφοριών και συνηθειών]

Γνωρίζετε ότι, οι εταιρίες που μας παρέχουν δωρεάν email (gmail, Yahoo, κλπ) ψαρεύουν και διατηρούν κάθε δυνατή εξαγώγιμη πληροφορία από τα emails μας; Ότι οι διαδικασίες ασφαλείας που έχουν υλοποιήσει στο περιβάλλον τους δεν έχουν πραγματικό στόχο να μην κλαπούν τα δικά μου emails… προς τον εξάδελφό μου, αλλά να μην κλαπεί ο όγκος των πληροφοριών από αντίπαλη εταιρία; [συλλογή κι εκμετάλλευση πληροφοριών].

Γνωρίζετε ότι οι αλγόριθμοι της google (κι όχι μόνο) για τα κινητά τηλέφωνα, επιτρέπουν την παθητική ακρόαση των συνομιλιών μας και κατευθύνουν διαφημίσεις στο κινητό ανάλογα με τι συζητάμε; [συλλογή κι εκμετάλλευση πληροφοριών, κατάργηση προσωπικού απορρήτου].

Γνωρίζετε ότι η περίφημη τεχνητή νοημοσύνη (AI) που σήμερα «βοηθά» στην συγγραφή κειμένων κάθε είδους, μεταφράσεων και παρέχουν πληροφορίες, είναι ικανή να κρατά τα γραπτά σας για όσο θέλει,  να λογοκρίνει τα κείμενά σας και να ειδοποιήσει τις αρχές αν ασχολείστε με κάτι που θεωρείται «κακό»; [λογοκρισία, συλλογή κι εκμετάλλευση πληροφοριών, προληπτική αστυνόμευση].

Γνωρίζετε ότι η ανάπτυξη του δικτυακού τρόπου κατανάλωσης, οδηγεί στην ελαχιστοποίηση των μετρητών στην ζωή μας, με ευθύ αποτέλεσμα στον απόλυτο έλεγχο των πόρων μας, αν δυσαρεστήσουμε το σύστημα; [λογοκρισία και επιβολή]

Γνωρίζετε ότι οι κάμερες ασφαλείας, της αστυνομίας, των επιχειρήσεων, των σπιτιών και των τηλεφώνων μπορούν πολύ εύκολα να αποτελέσουν ένα τεράστιο δίκτυο ηλεκτρονικής παρακολούθησης μέσω του διαδικτύου, όχι μόνο για τις κρατικές υπηρεσίες αλλά για κάθε παράνομο με πρόσβαση σε βασική τεχνολογία; [κατάργηση προσωπικού απορρήτου]

Γνωρίζετε ότι, όλα τα παραπάνω, αποτελούν προπαρασκευή για τις επερχόμενες «πόλεις των 15 λεπτών» όπου θα ζούμε ευτυχισμένοι εντός ενός προαύλιου χώρου 15 λεπτών και για να κινηθούμε εκτός θα πρέπει να το επιτρέπει το διαδικτυακό αποτύπωμά μας; [λογοκρισία και επιβολή].

Αυτό λοιπόν το «μαγικό διαδίκτυο» και οι guru του, δεν υφίστανται για την όποια εμπορική δραστηριότητα μπορείτε να φανταστείτε αλλά ΜΟΝΟΝ για εκείνη την ΜΙΑ, που δεν μπορείτε να φανταστείτε: το εμπόριο της ελευθερίας μας.

Και μας επιβάλλονται και χρήμα βγάζουν!

Ελπίζω να χαίρεστε όσο κι εγώ, που επιτέλους βρήκαμε το νόημα στην ζωή και την θέση μας στον κόσμο. Μια θέση στο εμπορικό ράφι του Παράσιτου, ως το καλύτερο εμπόρευμά του.

.

🤞 Εγγραφείτε στην λίστα φίλων !

Διακριτική ενημέρωση για σημαντικά άρθρα της Ιστοσελίδας μας

97
fb-share-icon
Insta
Tiktok