Η Αρκτική έχει στρατηγική σημασία τόσο για την Ρωσική Ομοσπονδία όσο και για την Κίνα. Αυτή η περιοχή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ρωσία λόγω των φυσικών πόρων και του τρόπου με τον οποίο η Ρωσία έχει διαμορφώσει τις δυνατότητες πυρηνικής αποτροπής της. Η άμυνα του βόρειου προπύργιου και η πρόσβαση στον Ατλαντικό θα παραμείνουν ζωτικής σημασίας για τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία αντιλαμβάνεται την έννοια της ασφάλειας της χώρας. Η Ρωσία θέλει να είναι ο κυρίαρχος παίκτης στην Αρκτική. Ταυτόχρονα, η Μόσχα θεωρεί τη θέση της στην περιοχή πιο ευάλωτη σε σύγκριση με πριν από λίγα χρόνια.
Η στρατιωτική δραστηριότητα των συμμάχων στην Αρκτική και τον Άπω Βορρά έχει αυξηθεί, ενώ οι ρωσικές αρχές προσκαλούν νέους παίκτες στον πολιτικό τομέα, ειδικότερα, τις χώρες των BRICS. Εκτός από την δικαιολογημένη δυσπιστία της Ρωσίας απέναντι στην στρατιωτική δραστηριότητα των συμμάχων, τώρα εμφανίζεται ένα πιο πολύπλοκο σύνολο παικτών που εισέρχονται στη σκηνή, με την ανοικτή πρόθεση των ΗΠΑ για τον έλεγχο της Γροιλανδίας. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο παρεξηγήσεων, ατυχημάτων και κλιμάκωσης των συγκρούσεων.
Στρατιωτικές δυνάμεις από την χερσόνησο Κόλα έχουν αναπροσανατολιστεί για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, μειώνοντας σημαντικά την χερσαία ισχύ της Ρωσίας στην περιοχή. Μετά την σύγκρουση στην Ουκρανία, ο Βόρειος και ο Βαλτικός Στόλος έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία για την επίδειξη της ναυτικής ισχύος της Ρωσίας στον βορρά, καθώς και στην περιοχή του Ατλαντικού και της Βαλτικής. Αυτό σημαίνει ότι οι ναυτικές δυνάμεις θα έχουν πιο κεντρικό ρόλο στην στρατηγική και συμβατική αποτροπή της Ρωσίας, καθώς και στην στρατηγική της επικοινωνία με το ΝΑΤΟ.
Καθώς η συμβατική χερσαία ισχύς της Ρωσίας εμπλέκεται στις επιχειρήσεις, οι στρατηγικές της δυνάμεις γίνονται πιο σημαντικές. Με την εγγύτητά του στις κεντρικές περιοχές του ΝΑΤΟ, ο Βόρειος Στόλος διαθέτει πολλές από αυτές τις δυνάμεις.
Η Κίνα επίσης, έχει ενδιαφέρον να δημιουργήσει μια πολιτική, οικονομική και, με τον καιρό, στρατιωτική παρουσία στην Αρκτική. Πρόσφατες επενδύσεις σε πολικές δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων των παγοθραυστικών πλοίων, έχουν δώσει στην Κίνα την ευκαιρία να λειτουργεί πιο ανεξάρτητα στην περιοχή. Για παράδειγμα, η οικονομική παρουσία της Κίνας στην Γροιλανδία είναι ήδη σημαντική.

Η ανάπτυξη της Βορειοανατολικής Διαδρομής για εμπορικές μεταφορές θα μειώσει το χρόνο αποστολών στις ευρωπαϊκές αγορές, θα μειώσει την εξάρτηση από άλλα μεταφορικά δίκτυα και θα διευκολύνει τη μεταφορά πρώτων υλών. Κινεζικοί φορείς έχουν δείξει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη υποδομών σχετικών με αυτή την ναυτιλιακή διαδρομή και στην Νορβηγία.
Ακόμη, η Αρκτική παίζει ήδη σημαντικό ρόλο στα διαστημικά προγράμματα της Κίνας, τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά. Το Πεκίνο θα συνεχίσει να επιδιώκει την πρόσβαση σε αρκτικές υποδομές για να υποστηρίξει τις δραστηριότητές του στο διάστημα. Μέχρι στιγμής, η Κίνα δεν έχει πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή, αλλά η δυνατότητα εκτέλεσης στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή, είναι ένας μακροπρόθεσμος στρατηγικός της στόχος.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, έχει ανοικτά δηλώσει ότι είναι απαράδεκτο για τις ΗΠΑ, να αφήσουν την Κίνα και την Ρωσία να δημιουργεί «φίλια» εδάφη και υποδομές οικονομικές και στρατιωτικές, στην Γροιλανδία, την οποία θεωρεί ζωτικό χώρο των ΗΠΑ.
Παραδόξως, οι ΗΠΑ αλλά και το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. και, δεν σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, όταν συζητούν για την Ουκρανία, που είναι ζωτικός χώρος για την Ρωσική Ομοσπονδία…