Η ΚΙΝΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ, ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ, ΘΩΡΑΚΙΖΕΤΑΙ

Η Κίνα προβλέπει, σχεδιάζει και προετοιμάζεται για μιαν πιθανή αντιπαράθεση με τη Δύση σχετικά με το ζήτημα της Ταϊβάν. Για τον σκοπό αυτό, έχει ξεκινήσει μιαν εκτενή διαδικασία εκσυγχρονισμού του στρατού της. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τροποποιήσεις στη σύνθεση του προσωπικού, στην διοίκηση και στις μεθόδους εκπαίδευσης των στρατευμάτων. Επιπλέον, εισάγεται προηγμένος τεχνολογικός εξοπλισμός σε όλα τα επίπεδα, με στόχο την δημιουργία μιας υψηλής τεχνολογίας, διασυνδεδεμένης στρατιωτικής δύναμης.

Σύμφωνα με την αμυντική στρατηγική της Κίνας, η χώρα αποσκοπεί να αποφύγει την έναρξη οποιασδήποτε επιθετικής ενέργειας, εκτός αν κάποιος αντίπαλος έχει προκαλέσει ή σκοπεύει να προκαλέσει ζημία στα στρατηγικά της συμφέροντα. Αυτή η στρατηγική προσφέρει στις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις σημαντική ευελιξία στην αντιμετώπιση διαφόρων ενεργειών και περιστατικών.

Προηγμένες τεχνολογίες για τον μελλοντικό πόλεμο 

Η Κίνα στοχεύει να αναπτύξει προηγμένες τεχνολογικές λύσεις που της παρέχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι αντιπάλων που μπορεί να είναι υπέρτεροι σε άλλους τομείς. Το Πεκίνο έχει θέσει ως στόχο να ολοκληρώσει τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων έως το 2027. Παράλληλα, ο Κινεζικός Στρατός έχει αναγνωρίσει και καθορίσει νέα πεδία σύγκρουσης: το Διάστημα, τον κυβερνοχώρο, τις πολικές ζώνες, τον υποθαλάσσιο χώρο, τον βιολογικό τομέα και τον γνωστικό τομέα. Η ανάπτυξη δικτυωμένων συστημάτων για αυτούς τους τομείς απαιτεί την εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών, καθώς και την προσέλκυση και εκπαίδευση εξειδικευμένου προσωπικού.

Η κινεζική στρατηγική προβλέπει πως, τα μεγάλα δεδομένα (big data) και η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη πληροφοριακής υπεροχής και στρατιωτικού πλεονεκτήματος. Αυτή η προσέγγιση υπογραμμίζει την στενή συνεργασία που απαιτείται μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών φορέων για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων του Κινεζικού Στρατού.

Η τακτική της στρατιωτικής και πολιτικής συγχώνευσης (military-civil fusion) στοχεύει στην αντιμετώπιση των δυτικών περιορισμών στις εξαγωγές τεχνολογίας. Μια σημαντική μερίδα των καινοτόμων και διαταρακτικών τεχνολογιών που επιδιώκει ο Κινεζικός Στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας πηγάζει από πολλαπλών χρήσεων τεχνολογίες που αναπτύσσονται στον πολιτικό τομέα από εμπορικούς φορείς.

Η Κινεζική στρατιωτική ηγεσία, έχει αναγνωρίσει το Διάστημα ως κρίσιμο πεδίο για τις μελλοντικές συγκρούσεις. Η Κίνα εκτοξεύει συνεχώς νέους δορυφόρους και ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ για να γίνει η κορυφαία διαστημική δύναμη. Το διαστημικό της πρόγραμμα προβλέπει ότι όλοι οι διαστημικοί πόροι, να είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν και για στρατιωτικούς σκοπούς.

Επίσης, η βιοτεχνολογία αποτελεί ήδη μιαν εκτεταμένη στρατηγική περιοχή επένδυσης για την Κίνα, με το Πεκίνο να επιδιώκει να αξιοποιήσει την τεχνολογία και για στρατιωτικούς σκοπούς. Πολλά αξιόλογα εργαστήρια εργάζονται στην βιολογική έρευνα, η οποία ωφελεί κυρίως τον πολιτικό τομέα, αλλά έχει και στρατιωτικές εφαρμογές. Επιπλέον, άλλα κρατικά ερευνητικά ινστιτούτα, νοσοκομεία και εταιρείες συμβάλλουν στην έρευνα και ανάπτυξη ενισχύοντας τις στρατιωτικές δυνατότητες. Ο Στρατός έχει πλήρη πρόσβαση σε δεδομένα και γνώσεις από όλο το φάσμα των κινεζικών ερευνητικών και τεχνολογικών κοινοτήτων.

Ρωσία Κίνα, μια στρατηγική συνεργασία 

Η Κίνα είναι κύριος σύμμαχος της Ρωσίας και έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει την σημασία της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών. Οι δύο χώρες συνεργάζονται ολιστικά, έχοντας ενισχύσει σταδιακά τις πολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις τους.

Και οι δύο δυνάμεις στοχεύουν να επαναπροσδιορίσουν τη διεθνή τάξη. Βασικό στοιχείο αυτής της συνεργασίας είναι η κοινή αντίληψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν την κύρια απειλή.

Η αυξανόμενη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών επιτρέπει την καλύτερη κατανομή πόρων. Στο παρελθόν, οι τεταμένες σχέσεις οδηγούσαν στην δέσμευση σημαντικών στρατιωτικών δυνάμεων και στις δύο πλευρές των συνόρων. Για την Ρωσία, οι φιλικές σχέσεις με την Κίνα στα σύνορά της είναι κρίσιμες, καθώς της επιτρέπουν να εστιάσει τις χερσαίες δυνάμεις της στην Ουκρανία. Για την Κίνα, σημαίνει ότι μπορεί να επικεντρωθεί στον αμυντικό της εκσυγχρονισμό για την αντιμετώπιση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στον Ειρηνικό.

Οι συχνές συναντήσεις μεταξύ Ρώσων και Κινέζων αξιωματούχων θα συνεχιστούν, ενώ οι δύο πλευρές προωθούν τις σχέσεις τους μέσω επίσημων συμφωνιών. Αυτό καθιστά τις διμερείς σχέσεις ευκολότερες και λιγότερο εξαρτημένες από την προσωπική σχέση των δύο ηγετών. Η Κίνα υποστηρίζει την Ρωσία στα διεθνή φόρα, και οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ειδικά σε θέματα που αφορούν κριτική προς τις δυτικές χώρες.

Επιπλέον, και οι δύο χώρες επιδιώκουν να ενισχύσουν πολυσύνθετους οργανισμούς όπως οι BRICS και η SCO, με στόχο να διαθέσουν εναλλακτικές λύσεις σε τομείς όπου η Δύση κυριαρχεί. Η Κίνα, λόγω των συνθηκών, είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την προσθήκη νέων μελών στις BRICS. Μιαν επέκταση που δίνει στην Ρωσία την ευκαιρία να διαψεύσει το αφήγημα ότι βρίσκεται διεθνώς απομονωμένη.

Η σχέση μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζει να εξελίσσεται υπέρ της Κίνας. Η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επακόλουθες δυτικές κυρώσεις έχουν κάνει τη Ρωσία πιο εξαρτημένη από την Κίνα. Αυτή η τάση είναι εμφανής σε σχεδόν όλους τους τομείς συνεργασίας.

Η Κίνα είναι απαραίτητη για την ικανότητα της Ρωσίας να μειώνει τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων και να σταθεροποιεί την οικονομία της. Το 2023, το διμερές εμπόριο ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τουλάχιστον έως το 2030. Αυτή η ανάπτυξη οφείλεται στην εντατικοποίηση της βιομηχανικής συνεργασίας, στην απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και στη βελτίωση των υποδομών μεταφορών.

Είναι σαφές ότι, πολλά θα εξαρτηθούν από το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και τον οικονομικό «χαρακτήρα» της επόμενης ημέρας.

.

🤞 Εγγραφείτε στην λίστα φίλων !

Διακριτική ενημέρωση για σημαντικά άρθρα της Ιστοσελίδας μας

fb-share-icon
Insta
Tiktok