Η ανάπτυξη προηγμένων συμβατικών όπλων από τις σκανδιναβικές χώρες, όπως οι προγραμματισμένες προμήθειες υπερηχητικών πυραύλων, αντανακλά τις τάσεις στην Ευρώπη για την ενίσχυση των συμβατικών ικανοτήτων ώστε να υπάρχει αποτροπή και στρατηγική σταθερότητα, με πρόσχημα τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις απειλούν να διαταράξουν τη στρατηγική σταθερότητα των πυρηνικών συμφωνιών ελέγχου, καθώς διευρύνουν τις συμβατικές και πυρηνικές δυνατότητες. Οι σκανδιναβικές χώρες θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις στρατηγικές ασφαλείας τους και να εξετάσουν προσεκτικά τις επιπτώσεις από την ανάπτυξη προηγμένων συμβατικών ικανοτήτων σε συνδυασμό με τις πυρηνικές, προκειμένου να αποφύγουν πιθανή κλιμάκωση, αν τελικά είναι αυτό που θέλουν…
Προσφάτως, η Νορβηγία ολοκλήρωσε τον νέο υπερηχητικό πύραυλο, τον Tyrfing, σε συνεργασία με τη Γερμανία, για να ενισχύσει τις ευρωπαϊκές συμβατικές ικανότητες.
Η Φινλανδία προγραμματίζει την απόκτηση πυραύλων JASSM-ER από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενισχύοντας την αεροπορική της ισχύ.
Η Σουηδία παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία μέσω εκσυγχρονισμένων αεροσκαφών πρώιμης προειδοποίησης.
Οι σκανδιναβικές εξελίξεις τονίζουν τη διεύρυνση της στρατηγικής αλληλεπίδρασης με τις ΗΠΑ και την ενίσχυση του ΝΑΤΟ. Συμβαίνουν δε, σε μιαν ευρωπαϊκή περιοχή παραδοσιακά περισσότερη ουδέτερη παρά εμπλεκόμενη, αλλάζοντας όπως προ είπα, τις σταθερές. Οι προηγμένες συμβατικές ικανότητες μπορεί να επιταχύνουν την κούρσα εξοπλισμών και να επηρεάσουν τις στρατηγικές πυρηνικών δυνάμεων και οι κίνδυνοι κλιμάκωσης αυξάνονται.
Ανάλυση Ανάπτυξης Συμβατικών Όπλων στη Σκανδιναβία
- Ιστορικό και Στρατηγικό Πλαίσιο
Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία, Σουηδία, και Φινλανδία) είχαν υιοθετήσει στρατηγικές ασφαλείας που επικεντρώνονταν περισσότερο στον αμυντικό σχεδιασμό και την εποικοδομητική συνεργασία με τη Ρωσία. Σήμερα, το ΝΑΤΟικό αφήγημα λέει ότι, οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία έχουν αναδείξει την ανάγκη για ενίσχυση των συμβατικών στρατιωτικών ικανοτήτων.
- Ανάπτυξη Υπερηχητικών Πυραύλων
Νορβηγία: Η ανάπτυξη του υπερηχητικού πυραύλου Tyrfing θεωρείται σημαντική διότι ενσωματώνει σύγχρονη τεχνολογία με σκοπό την αύξηση της στρατηγικής αποτροπής. Είναι σχεδιασμένος να διαπερνά τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, αυξάνοντας τη δυνατότητα επιθέσεων σε στρατηγικούς στόχους.
Φινλανδία: Η προγραμματισμένη προμήθεια JASSM-ER πυραύλων, προσδοκά να εξασφαλίζει εκτεταμένες επιθέσεις εναντίον εχθρικών δυνάμεων, ενισχύοντας τη συνολική αεροπορική ισχύ της Φινλανδίας.
- Στρατηγικές Επιπτώσεις
Η ανάπτυξη των προηγμένων συμβατικών όπλων δεν έχει μόνο στρατιωτική διάσταση, αλλά αποτελεί και μέρος ευρύτερης στρατηγικής προσαρμογής για τις σκανδιναβικές χώρες:
Αλληλεπίδραση με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ: Οι χώρες αυτές είτε συμμετέχουν ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ είτε επιδιώκουν στρατηγικές συνεργασίες με τις ΗΠΑ, θεωρώντας έτσι ότι ενισχύουν την αποτρεπτική τους δύναμη.
Δημιουργία Δικτύου Άμυνας: Με την αύξηση των προηγμένων αμυντικών συστημάτων, οι σκανδιναβικές χώρες αποβλέπουν στη δημιουργία ενός δικτύου κάλυψης απέναντι σε ενδεχόμενες επιθέσεις.
- Κίνδυνοι και Προκλήσεις
Κίνδυνος Κλιμάκωσης: Η ανάπτυξη νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων από σκανδιναβικές χώρες μπορεί να οδηγήσει σε αμοιβαία ανησυχία και συναγερμό στις γειτονικές χώρες, ενδεχομένως επιταχύνοντας την κούρσα εξοπλισμών. Αυτό ενισχύει την ταχύτητα προς μια επερχόμενη μαζική σύρραξη και βεβαίως στερεί σημαντικούς πόρους ανάπτυξης στις χώρες αυτές.
Πυρηνική Στρατηγική: Οι στρατηγικές πυρηνικής αποτροπής που ήταν σε εφαρμογή ενδέχεται να επηρεαστούν καθώς ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις ενισχύονται, με αποτέλεσμα να προκύπτουν νέες ανάγκες για αναθεώρηση των στρατηγικών πυρηνικών πολιτικών.
- Συμπέρασμα:
Το ΝΑΤΟ κατά την προσφιλή τακτική του, παρουσιάζεται σαν αμυντική δύναμη απέναντι στον «ρωσικό κίνδυνο» όμως δεν κάνει τίποτε λιγότερο από το να προκαλεί την Ρωσική Ομοσπονδία, συγκεντρώνοντας τακτικούς στρατιωτικούς κινδύνους στα σύνορά της, απαιτώντας (υποκριτικά) να το αποδεχθεί.
Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχόταν το ίδιο. Οι ΗΠΑ φυσικά και δεν ανέχθηκαν σοβιετικούς πυραύλους στην Κούβα, όταν στο παρελθόν πυροδοτήθηκε η Αμερικανό-Κουβανέζικη κρίση, που οδήγησε σε ακύρωση εγκατάστασης των πυραύλων στην Κούβα και σε περίπου 90 δολοφονικές επιθέσεις εναντίον του Κάστρο από την CIA.
Ομοίως οι ΗΠΑ, διατυμπανίζουν ότι δεν θα ανεχθούν την Κινεζική επέκταση στην Γροιλανδία (η οποία σημειωτέον είναι καθαρά εμπορική κι όχι στρατιωτική) λόγω της μικρής απόστασης από τις ΗΠΑ και την πιθανή μετατροπή σε στρατιωτικό κίνδυνο. Ούτε βεβαίως το Ηνωμένο Βασίλειο θα ανεχόταν Ρωσικές ή Κινεζικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις ας πούμε στην Ιρλανδία και το ίδιο η Γερμανία π.χ. στην Ουγγαρία. Όλοι αυτοί όμως, θεωρούν απαράδεκτη, προκλητική και επικίνδυνη, την αντίστοιχη άρνηση της Ρωσίας.
Η προγραμματισμένη ανάπτυξη συμβατικών όπλων στη Σκανδιναβία, αποτελεί λοιπόν, κρίσιμο παράγοντα στην περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια. Καθώς οι χώρες είναι σημαντικό να αναλογιστούν τις επιπτώσεις των αποφάσεών τους σχετικά με την αποτροπή και τις διεθνείς σχέσεις. Οι σκανδιναβικές χώρες είναι αναγκαίο να βρουν μία ισορροπία ανάμεσα στην ενίσχυση της ασφάλειάς τους και στη διατήρηση της στρατηγικής σταθερότητας στην περιοχή.
Με δυο λόγια, πρέπει να αποφασίζουν ανεξάρτητα κι όχι δεμένοι στο σάπιο ΝΑΤΟικό άρμα.