Τα έσοδα από τις πωλήσεις όπλων και στρατιωτικών υπηρεσιών από τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου ανήλθαν σε 632 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, σημειώνοντας πραγματική αύξηση 4,2% σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI). Οι αυξήσεις των εσόδων από όπλα παρατηρήθηκαν σε όλες τις περιοχές, με ιδιαίτερα έντονες αυξήσεις μεταξύ των εταιρειών που εδρεύουν στη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή. Συνολικά, οι μικρότεροι παραγωγοί ανταποκρίθηκαν πιο αποτελεσματικά στη νέα ζήτηση που συνδέεται με τους πολέμους στη Γάζα και την Ουκρανία, τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ανατολική Ασία και τα προγράμματα επανεξοπλισμού αλλού.
Οι 100 κορυφαίες εταιρείες αυξάνουν την παραγωγή και ενισχύουν το εργατικό δυναμικό τους
Το 2023 πολλοί παραγωγοί όπλων αύξησαν την παραγωγή τους ανταποκρινόμενοι στην αυξανόμενη ζήτηση. Τα συνολικά έσοδα από όπλα των 100 κορυφαίων εταιρειών ανέκαμψαν μετά από μια πτώση το 2022. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των εταιρειών αύξησαν τα έσοδά τους από όπλα σε ετήσια βάση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από τις εταιρείες που αύξησαν τα έσοδά τους βρίσκονταν στο κάτω μισό του Top 100.
“Υπήρξε σημαντική αύξηση των εσόδων από όπλα το 2023 και αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί και το 2024”,
δήλωσε ο Lorenzo Scarazzato, ερευνητής του προγράμματος SIPRI Military Expenditure and Arms Production Programme.
“Τα έσοδα από όπλα των 100 κορυφαίων παραγωγών όπλων εξακολουθούν να μην αντικατοπτρίζουν πλήρως την κλίμακα της ζήτησης και πολλές εταιρείες έχουν ξεκινήσει εκστρατείες προσλήψεων, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι αισιόδοξες για τις μελλοντικές πωλήσεις”.
Τα έσοδα των αμερικανικών εταιρειών από όπλα αυξάνονται, αλλά οι προκλήσεις στην παραγωγή παραμένουν
Οι 41 εταιρείες του Top 100 που εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν έσοδα από όπλα ύψους 317 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το ήμισυ των συνολικών εσόδων από όπλα του Top 100 και 2,5% περισσότερα από ό,τι το 2022. Από το 2018, οι πέντε κορυφαίες εταιρείες του Top 100 έχουν όλες την έδρα τους στις ΗΠΑ.
Από τις 41 αμερικανικές εταιρείες, οι 30 αύξησαν τα έσοδά τους από όπλα το 2023. Ωστόσο, η Lockheed Martin και η RTX, οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί όπλων στον κόσμο, ήταν μεταξύ εκείνων που κατέγραψαν πτώση.
“Μεγάλες εταιρείες όπως η Lockheed Martin και η RTX που κατασκευάζουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων όπλων συχνά εξαρτώνται από πολύπλοκες, πολυεπίπεδες αλυσίδες εφοδιασμού, γεγονός που τις καθιστά ευάλωτες σε παρατεταμένες προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας το 2023”
δήλωσε ο Δρ Nan Tian, διευθυντής του προγράμματος στρατιωτικών δαπανών και παραγωγής όπλων του SIPRI.
“Αυτό συνέβαινε ιδιαίτερα στους τομείς της αεροναυπηγικής και των πυραύλων”.
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία όπλων υπολείπεται του υπόλοιπου κόσμου στην αύξηση των εσόδων
Τα συνδυασμένα έσοδα από όπλα των 27 κορυφαίων 100 εταιρειών που εδρεύουν στην Ευρώπη (εξαιρουμένης της Ρωσίας) ανήλθαν σε 133 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023. Αυτό ήταν μόνο 0,2% περισσότερο από ό,τι το 2022, η μικρότερη αύξηση σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου.
Ωστόσο, πίσω από το χαμηλό ποσοστό αύξησης η εικόνα είναι πιο διαφοροποιημένη. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων που παράγουν σύνθετα οπλικά συστήματα εργάζονταν κυρίως σε παλαιότερες συμβάσεις κατά τη διάρκεια του 2023 και κατά συνέπεια τα έσοδά τους για το έτος αυτό δεν αντικατοπτρίζουν την εισροή παραγγελιών.
«Τα σύνθετα οπλικά συστήματα έχουν μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης. Οι εταιρείες που τα παράγουν είναι συνεπώς εγγενώς πιο αργές στην αντίδραση στις αλλαγές της ζήτησης. Αυτό εξηγεί γιατί τα έσοδά τους από όπλα ήταν σχετικά χαμηλά το 2023, παρά την έξαρση των νέων παραγγελιών”,
δήλωσε ο Lorenzo Scarazzato.
Την ίδια στιγμή, ορισμένοι άλλοι ευρωπαίοι παραγωγοί είδαν τα έσοδά τους από όπλα να αυξάνονται σημαντικά, λόγω της ζήτησης που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ιδίως για πυρομαχικά, πυροβολικό και συστήματα αεράμυνας και εδάφους. Ειδικότερα, οι εταιρείες στη Γερμανία, τη Σουηδία, την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Νορβηγία και την Τσεχία μπόρεσαν να αξιοποιήσουν αυτή τη ζήτηση. Για παράδειγμα, η γερμανική Rheinmetall αύξησε την παραγωγική ικανότητα πυρομαχικών των 155 mm και τα έσοδά της ενισχύθηκαν από τις παραδόσεις των αρμάτων μάχης Leopard και νέες παραγγελίες, μεταξύ άλλων μέσω προγραμμάτων «ανταλλαγής δακτυλίων» που σχετίζονται με τον πόλεμο (στο πλαίσιο των οποίων οι χώρες προμηθεύουν στρατιωτικά αγαθά στην Ουκρανία και λαμβάνουν αντικαταστάσεις από τους συμμάχους).
Η πολεμική παραγωγή οδηγεί σε απότομη αύξηση των εσόδων των ρωσικών επιχειρήσεων από όπλα
Οι δύο ρωσικές εταιρείες που περιλαμβάνονται στο Top 100 είδαν τα συνδυασμένα έσοδά τους να αυξάνονται κατά 40% και να φτάνουν κατ’ εκτίμηση τα 25,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό οφειλόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου στην αύξηση κατά 49% των εσόδων από όπλα που κατέγραψε η Rostec, μια κρατική εταιρεία συμμετοχών που ελέγχει πολλούς παραγωγούς όπλων, συμπεριλαμβανομένων επτά που είχαν προηγουμένως καταγραφεί στο Top 100, για τις οποίες δεν ήταν δυνατόν να ληφθούν μεμονωμένα στοιχεία εσόδων.
“Τα επίσημα στοιχεία για τη ρωσική παραγωγή όπλων είναι σπάνια και αμφισβητήσιμα, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι η παραγωγή νέου στρατιωτικού εξοπλισμού αυξήθηκε σημαντικά το 2023, ενώ το υπάρχον οπλοστάσιο της Ρωσίας υποβλήθηκε σε εκτεταμένη ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό . Ειδικότερα, μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, UAV, άρματα μάχης, πυρομαχικά και πύραυλοι πιστεύεται ότι παράγονται σε μεγαλύτερους αριθμούς καθώς η Ρωσία συνέχισε την επίθεσή της στην Ουκρανία”,
δήλωσε ο Δρ Ναν Τιαν.
Οι εταιρείες της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας ηγούνται της αύξησης των εσόδων στην Ασία και την Ωκεανία
Οι 23 εταιρείες του Top 100 που εδρεύουν στην Ασία και την Ωκεανία κατέγραψαν αύξηση των εσόδων από όπλα κατά 5,7% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 136 δισ. δολάρια. Οι τέσσερις εταιρείες που εδρεύουν στη Νότια Κορέα κατέγραψαν συνδυαστικά 39% αύξηση των εσόδων από όπλα και έφθασαν τα 11,0 δισ. δολάρια. Οι πέντε εταιρείες που εδρεύουν στην Ιαπωνία είδαν τα συνδυασμένα έσοδά τους από όπλα να αυξάνονται κατά 35% στα 10,0 δισ. δολάρια. Η πολιτική της στρατιωτικής ενίσχυσης στην Ιαπωνία από το 2022 οδήγησε σε έναν καταιγισμό εγχώριων παραγγελιών, με ορισμένες εταιρείες να βλέπουν την αξία των νέων παραγγελιών να αυξάνεται περισσότερο από 300%.
“Η απότομη αύξηση των εσόδων από όπλα μεταξύ των εταιρειών της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας αντανακλά τη γενικότερη εικόνα της στρατιωτικής ενίσχυσης που λαμβάνει χώρα στην περιοχή ως απάντηση στις αυξημένες αντιλήψεις περί απειλών. Οι νοτιοκορεατικές εταιρείες προσπαθούν επίσης να διευρύνουν το μερίδιό τους στην παγκόσμια αγορά όπλων, συμπεριλαμβανομένης της ζήτησης στην Ευρώπη που σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία”,
δήλωσε ο Xiao Liang, ερευνητής του προγράμματος SIPRI Military Expenditure and Arms Production Programme.
Οι παραγωγοί όπλων της Μέσης Ανατολής βλέπουν αύξηση των εσόδων τους να συνδέεται με τις συγκρούσεις στη Γάζα και την Ουκρανία
Έξι από τις 100 κορυφαίες εταιρείες όπλων είχαν την έδρα τους στη Μέση Ανατολή. Τα συνδυασμένα έσοδά τους από όπλα αυξήθηκαν κατά 18% σε 19,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Με το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, τα έσοδα από όπλα των τριών εταιρειών που εδρεύουν στο Ισραήλ και περιλαμβάνονται στο Top 100 έφτασαν τα 13,6 δισ. δολάρια. Αυτό ήταν το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ από ισραηλινές εταιρείες στο Top 100 του SIPRI. Οι τρεις εταιρείες που εδρεύουν στην Τουρκία είδαν τα έσοδά τους από όπλα να αυξάνονται κατά 24% σε 6,0 δισεκατομμύρια δολάρια, επωφελούμενες από τις εξαγωγές που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και από τη συνεχή ώθηση της τουρκικής κυβέρνησης προς την αυτοδυναμία στην παραγωγή όπλων.
“Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί όπλων της Μέσης Ανατολής στο Top 100 είδαν τα έσοδά τους από όπλα να φτάνουν σε πρωτοφανή ύψη το 2023 και η αύξηση φαίνεται ότι θα συνεχιστεί. Ειδικότερα, εκτός από τα έσοδα ρεκόρ από όπλα το 2023, οι ισραηλινοί παραγωγοί όπλων κλείνουν πολλές περισσότερες παραγγελίες καθώς ο πόλεμος στη Γάζα μαίνεται και εξαπλώνεται”,
δήλωσε ο Δρ Diego Lopes da Silva, ανώτερος ερευνητής του προγράμματος SIPRI Military Expenditure and Arms Production Programme.
Άλλες αξιοσημείωτες εξελίξεις
- Οι εννέα εταιρείες του Top 100 που εδρεύουν στην Κίνα είδαν τη μικρότερη ετήσια ποσοστιαία αύξηση των εσόδων τους από όπλα (+0,7%) από το 2019 εν μέσω επιβράδυνσης της οικονομίας. Τα συνολικά τους έσοδα από όπλα το 2023 έφτασαν τα 103 δισ. δολάρια.
- Τα συνδυασμένα έσοδα από όπλα των τριών ινδικών εταιρειών στο Top 100 αυξήθηκαν σε 6,7 δισ. δολάρια (+5,8%).
- Η NCSIST, η μόνη εταιρεία με έδρα την Ταϊβάν στο Top 100, κατέγραψε αύξηση 27% στα έσοδα από όπλα στα 3,2 δισ. δολάρια.
- Η Baykar της Τουρκίας παράγει οπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) που έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως στον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι εξαγωγές αντιπροσώπευαν περίπου το 90 τοις εκατό των εσόδων της από όπλα το 2023, τα οποία αυξήθηκαν κατά 25 τοις εκατό κατά τη διάρκεια του έτους σε 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
- Το Atomic Weapons Establishment του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο σχεδιάζει, κατασκευάζει και συντηρεί πυρηνικές κεφαλές, κατέγραψε τη μεγαλύτερη ετήσια ποσοστιαία αύξηση στα έσοδα από όπλα (+16%) μεταξύ των βρετανικών εταιρειών του Top 100, φτάνοντας τα 2,2 δισ. δολάρια.
{επιμέλεια}