Το θέμα:
Η πρόσφατη ανάλυση της ΄΄Money Metals’’ επιβεβαιώνει τις σημαντικές μυστικές αγορές χρυσού από την Κίνα, με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) να αγοράζει κρυφά περίπου 60 τόνους χρυσού τον Σεπτέμβριο του 2024. Αυτό συνάδει με προηγούμενες αναφορές και δείχνει ένα μοτίβο εκφόρτωσης χρυσού από το Λονδίνο στο Πεκίνο, με την Ελβετία να χρησιμεύει ως σημείο διέλευσης.
Τέτοιες συναλλαγές έχουν σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιήσουν τις διαταραχές της αγοράς, ενώ επιτρέπουν στην Κίνα και σε άλλα έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, να ενισχύσουν τα αποθέματά τους χωρίς να ανεβάσουν τις τιμές. Η έκθεση εξετάζει επίσης την αναζωπύρωση του μερκαντιλισμού στο παγκόσμιο εμπόριο, με παραδείγματα τους περιορισμούς της Ρωσίας στις εξαγωγές πολύτιμων μετάλλων και την πολιτική της Κίνας να δίνει προτεραιότητα στην εγχώρια παραγωγή προστιθέμενης αξίας. Αυτές οι στρατηγικές αντανακλούν μια ευρύτερη τάση των εθνών να παίρνουν τον έλεγχο των πόρων τους καθώς αυξάνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ ενδέχεται να διερευνήσουν τη νομισματοποίηση του χρυσού μέσω κρατικών ομολόγων με αντίκρισμα χρυσού, καταδεικνύοντας περαιτέρω τις σύγχρονες προσεγγίσεις στη διαχείριση των πόρων.
Κεντρικά σημεία:
Οι κρυφές αγορές χρυσού από την Κίνα επιβεβαιώνονται, αποκαλύπτοντας την στρατηγική συσσώρευση αποθεμάτων.
Οι δραστηριότητες της PBOC αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης τάσης μεταξύ των χωρών BRICS για διακριτική συσσώρευση χρυσού.
Ο μερκαντιλισμός επανεμφανίζεται, με τις χώρες να αυστηροποιούν τους ελέγχους στις εξαγωγές για να προστατεύσουν τους εγχώριους πόρους.
Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο κρατικών ομολόγων με αντίκρισμα χρυσού ως έναν τρόπο μόχλευσης των αποθεμάτων χρυσού τους, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις φυσικές εξαγωγές.
Η μετατόπιση της παγκόσμιας δυναμικής του χρυσού υποδεικνύει μια πιθανή επαναφορά της συμπεριφοράς της αγοράς λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων.
Ερωτήματα που εγείρονται:
- – Τι σημαίνει η μυστική αγορά χρυσού από την Κίνα;
Οι μυστικές αγορές χρυσού της Κίνας σηματοδοτούν τις προσπάθειές της να ενισχύσει τα χρηματοοικονομικά της αποθέματα και να επηρεάσει τις παγκόσμιες αγορές χρυσού χωρίς να προκαλέσει αιχμές στις τιμές.
- – Πώς σχετίζεται η έννοια του μερκαντιλισμού με τις τρέχουσες παγκόσμιες εμπορικές πρακτικές;
Ο μερκαντιλισμός δίνει έμφαση στη μεγιστοποίηση των εξαγωγών και την ελαχιστοποίηση των εισαγωγών, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην τρέχουσα τάση των εθνών να σφίγγουν τον έλεγχο των πόρων τους για την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.
- – Γιατί χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα περιορίζουν τις εξαγωγές πολύτιμων μετάλλων;
Οι περιορισμοί αυτοί αποσκοπούν στη διατήρηση κρίσιμων πόρων για εγχώρια χρήση, αυξάνοντας έτσι την αυτοδυναμία και την οικονομική τους σταθερότητα απέναντι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
- – Ποιες είναι οι επιπτώσεις της νομισματοποίησης των αποθεμάτων χρυσού των ΗΠΑ;
Η νομισματοποίηση του χρυσού μέσω κρατικών ομολόγων θα μπορούσε να διατηρήσει πλούτο στις ΗΠΑ μειώνοντας τον φυσικό χρυσό που είναι διαθέσιμος για εξαγωγή και να αντανακλώντας μιαν σύγχρονη προσαρμογή εθνικισμού των πόρων.
Γνώμη:
Ο πόλεμος της μετατόπισης του γεωπολιτικού κατεστημένου από μονοπολικό σε πολυπολικό, έχει βεβαίως και την οικονομική πτυχή του. Η πολιτική μαζικής αγοράς χρυσού από την Κίνα, αποτελεί μιαν κίνηση οικονομικής υπεροχής και η μυστικότητα με την οποία έγινε μέχρι τώρα, δείχνει ότι την Κίνα, δεν την ενδιαφέρουν οι εντυπωσιασμοί αλλά η ουσιαστική συσσώρευση δύναμης.
Η Δύση, πρέπει να ξυπνήσει, να αγκαλιάσει το μέλλον και να εργασθεί πλέον σε ένα πολυπολικό κόσμο, παρά να ζει σε ένα αποτυχημένο «φεουδαρχικό» παρελθόν.