Το ζήτημα:
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα νησιά Φίτζι, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν 1 ανακοίνωσε στρατιωτική βοήθεια (?) ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων και ξεκίνησε συζητήσεις για μια στρατιωτική συμφωνία με στόχο την αύξηση της παρουσίας αμερικανικών στρατευμάτων στο νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού. Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την αντιμετώπιση της επιρροής της Κίνας στην περιοχή.
Ο Όστιν υπογράμμισε τη σημασία μιας συμφωνίας για το καθεστώς των δυνάμεων (SOFA) που θα διευκολύνει την τακτική εκπαίδευση και την εναλλαγή στρατευμάτων με τα Φίτζι, ενώ διευκρίνισε ότι δεν εξετάζεται η δημιουργία μόνιμων αμερικανικών βάσεων 2.
Επιπλέον, υπογράφηκε συμφωνία υλικοτεχνικής υποστήριξης για την ενίσχυση της συνεργασίας έκτακτης ανάγκης μεταξύ των δύο χωρών, με έμφαση στην αποτελεσματική μεταφορά καυσίμων και ιατρικών προμηθειών. Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι η αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας στον Ειρηνικό είναι ένα στρατηγικό μέτρο προετοιμασίας για πιθανή σύγκρουση με την Κίνα.
Κεντρικά σημεία:
Οι ΗΠΑ αυξάνουν τη στρατιωτική τους εμπλοκή στα νησιά Φίτζι στο πλαίσιο μιας στρατηγικής για την αντιμετώπιση της επιρροής της Κίνας στον Ειρηνικό.
Ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων θα διατεθεί για την προμήθεια 3 φορητών όπλων για τα Φίτζι.
Η προτεινόμενη συμφωνία για το καθεστώς των δυνάμεων (SOFA) αποσκοπεί στην ενίσχυση της κοινής εκπαίδευσης και της εναλλαγής στρατευμάτων μεταξύ των ΗΠΑ και των Φίτζι.
Οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να δημιουργήσουν μόνιμες στρατιωτικές βάσεις στα Φίτζι, παρά τη συνεχιζόμενη στρατιωτική παρουσία σε άλλες χώρες.
Η συμφωνία διοικητικής μέριμνας που υπεγράφη μεταξύ των ΗΠΑ και των Φίτζι αποσκοπεί στη βελτίωση των δυνατοτήτων αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς καυσίμων και ιατρικών προμηθειών.
Κεντρικά Ερωτήματα:
- Ποιος είναι ο σκοπός της στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και των Φίτζι;
Η στρατιωτική συμφωνία αποσκοπεί στην ενίσχυση της παρουσίας αμερικανικών στρατευμάτων στα Φίτζι δηλαδή στην δημιουργία εχθρικού προς την Κίνα στρατιωτικού κέντρου.
- Πόση στρατιωτική βοήθεια παρέχουν οι ΗΠΑ στα Φίτζι;
Οι ΗΠΑ παρέχουν περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά φορητών όπλων.
- Θα δημιουργήσουν οι ΗΠΑ μόνιμες στρατιωτικές βάσεις στα Φίτζι;
Όχι, οι ΗΠΑ έχουν διευκρινίσει ότι δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας μόνιμων στρατιωτικών βάσεων στα Φίτζι. Βεβαίως, τίποτε μονιμότερο του προσωρινού… και σημασία έχει η στρατιωτική παρουσία κι όχι ο αριθμός ή το είδος της παρουσίας.
- Ποιες είναι οι στρατηγικές επιπτώσεις της αύξησης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στον Ειρηνικό;
Η αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής για την αντιμετώπιση της επιρροής της Κίνας στην περιοχή και την προετοιμασία για πιθανές μελλοντικές συγκρούσεις.
Γνώμη:
Το αρχιπέλαγος των νήσων Φίτζι αποτελείται από 330 νησιά και αριθμεί λιγότερο από 1.000.000 κατοίκους. Η χώρα πρωτοστάτησε στο δουλεμπόριο που έδινε σκλάβους από τα γειτονικά νησιωτικά κράτη στις αμερικανικές βαμβακοφυτείες. Απέκτησε ανεξαρτησία από τους Βρετανούς το 1970 και έκτοτε «ζει» συνεχή πραξικοπήματα, μέχρι το 2014. Σήμερα έχει χαλαρές σχέσεις με την Βρετανική κοινοπολιτεία, χωρίς να είναι μέλος.
Όπως αντιλαμβάνεστε οι ΗΠΑ αγοράζουν πολύ φθηνά με 5 εκατ. δολάρια μιαν εκτενή βάση στον Ειρηνικό. Και ανοικτά παραδέχονται ότι το κάνουν για να εμποδίσουν την Κινεζική επιρροή.
Δηλαδή: η Κίνα των 1,5 δις ανθρώπων και χώρα του Ειρηνικού, δεν πρέπει να έχει επιρροή στην περιοχή αλλά είναι καλό να έχουν οι ΗΠΑ! Όπως ακριβώς δεν πρέπει η Κίνα να λόγο για την Ταιβάν, ένα κινεζικό νησί, με κινεζικό πληθυσμό μόλις 120 χιλιόμετρα από την Κίνα, αλλά οι ΗΠΑ (!).
Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν βία για να διατηρήσουν την “pax romana” μια περίοδο περίπου 200 ετών της χρυσής εποχής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι Αμερικανοί στα περίπου 200 χρόνια που υπάρχουν σαν κράτος, χρησιμοποιούν βία για να διατηρήσουν τον πόλεμο…
Άραγε, πότε θα καταλάβουν οι λαοί ότι το Αμερικανικό όνειρο, έχει από καιρό γίνει, ένας παγκόσμιος εφιάλτης;
Σημειώσεις:
- Ο Λόιντ Όστιν είναι Αμερικανός στρατηγός, που σήμερα κατέχει την θέση του υπουργού Άμυνας στην περιβόητη κυβέρνηση – τσίρκο του Μπάϊντεν. Πριν, είχε τις θέσεις του: Διοικητή της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών, Υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Διευθυντή του Μικτού Επιτελείου και Γενικού Στρατιωτικού Διοικητή του Ιρακ. Είναι δε ενδιαφέρον πως όταν αποστρατεύθηκε, δημιούργησε μιαν εταιρία με τον άλλον νυν υπουργό τον πολύ Άντονι Μπλίνκεν και μεταξύ άλλων υψηλού κύρους θέσεων έγινε μέλος του Δ.Σ. της εταιρίας Raytheon Technologies, που είναι βασικό πυλώνας του λεγόμενου στρατιωτικού εταιρικού συμπλέγματος των ΗΠΑ, μιαν εταιρία δηλαδή που παίρνει συμβόλαια κατασκευής όπλων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Από αυτή την θέση τοποθετήθηκε υπουργός Άμυνας…
- Σημειώστε ότι νοτιοανατολικά της Κίνας, οι ΗΠΑ έχουν βάσεις στην Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Σαμόα, Γκουάμ, Φιλιππίνες, Νότιο Κορέα και Ιαπωνία.
- Μην ξεχνάμε πως όταν δίνουν οι ΗΠΑ χρήματα για όπλα, δεν αγοράζει ο παραλήπτης παρά μόνον τα δικά της. Άρα διπλό κέρδος.