Netanyahu – Gallant: καταζητούμενοι

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) εξέδωσε την Πέμπτη εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin  Netanyahu  και τον πρώην υπουργό Άμυνας Yoav  Gallant.

«Η αίθουσα εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για δύο άτομα, τον κ. Benjamin  Netanyahu  και τον κ. Yoav  Gallant, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν τουλάχιστον από τις 8 Οκτωβρίου 2023 έως τουλάχιστον τις 20 Μαΐου 2024», ανέφερε το ICC σε ανακοίνωσή του.

Το ένταλμα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό έχει δυνητικά τεράστιες επιπτώσεις, με τον Netanyahu  να είναι πλέον ένας «καταζητούμενος», όπως το έθεσε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Agnes Callamard.

Η κίνηση του ICC περιορίζει θεωρητικά την ελευθερία μετακίνησης του Netanyahu , καθώς οποιοδήποτε από τα 124 εθνικά μέλη του δικαστηρίου θα είναι υποχρεωμένο να τον συλλάβει στο έδαφός του, ενώ αρκετές χώρες έχουν ήδη δηλώσει ότι θα συμμορφωθούν με την απόφαση του δικαστηρίου που εδρεύει στη Χάγη.

Αυτή η σημαντική εξέλιξη δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί χωρίς τις ενέργειες του κράτους της Παλαιστίνης, το οποίο διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην παρουσίαση των νομικών επιχειρημάτων και των αποδεικτικών στοιχείων που οδήγησαν στην έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης. Μέσω διαρκούς διπλωματικής και νομικής συνηγορίας, η Παλαιστίνη συνέβαλε καθοριστικά στο να τεθούν τα φερόμενα εγκλήματα υπό τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, γεγονός που οδήγησε τελικά στην παρέμβαση του Δικαστηρίου.

Για χρόνια, η Παλαιστίνη πίεζε το ICC να διερευνήσει τα φερόμενα ως ισραηλινά εγκλήματα, και η πίεση αυτή εντάθηκε κατά τη διάρκεια και μετά την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Αφού απέκτησε καθεστώς κράτους παρατηρητή του ΟΗΕ το 2012, η Παλαιστίνη κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στο ICC υπογράφοντας το Καταστατικό της Ρώμης, το οποίο διέπει το ΔΠΔ, το 2015. Έκτοτε, το κράτος της Παλαιστίνης εργάζεται συνεχώς για να θέσει τις ισραηλινές παραβιάσεις υπό τη δικαιοδοσία του ICC, αρχής γενομένης το 2018, όταν η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε επίσημα από το ICC να διερευνήσει σοβαρά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Παλαιστίνη από τις 13 Ιουνίου 2014.

Η απόλυτη βιαιότητα του πρόσφατου πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα έδωσε νέα ώθηση στην Παλαιστίνη να πιέσει το ICC να δράσει, καθώς οι Παλαιστίνιοι ηγέτες παρουσίασαν λεπτομερή στοιχεία για τις απώλειες αμάχων, την καταστροφή των υποδομών και την εκτεταμένη ανθρώπινη δυστυχία που προκάλεσε ο ισραηλινός στρατός.

Ειδικότερα, οι νομικές παρατηρήσεις της Παλαιστίνης έδωσαν έμφαση στη σκόπιμη στοχοποίηση αμάχων και κρίσιμων υποδομών από τις ισραηλινές δυνάμεις. Ο φάκελος που υπέβαλε η Παλαιστίνη περιελάμβανε μαρτυρίες, βίντεο και δεδομένα που αποδεικνύουν τη συστηματική περιφρόνηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα. Αυτές οι υποβολές συνέβαλαν στο να πεισθεί ο εισαγγελέας Karim Khan να ζητήσει εντάλματα σύλληψης για ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους, όπως ο Netanyahu και ο Gallant, θεωρώντας τους υπεύθυνους για την κλιμάκωση και τις ανθρωπιστικές συνέπειές της.

Με τι κατηγορούνται:

Το ΔΠΔ έχει κατηγορήσει τον Netanyahu  και τον Gallant για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Σε αυτά περιλαμβάνονται εγκλήματα πολέμου όπως η χρήση της πείνας ως μεθόδου πολέμου, και συγκεκριμένα η στέρηση του άμαχου πληθυσμού της Γάζας από βασικούς πόρους όπως τρόφιμα, νερό, φάρμακα και ιατρικές προμήθειες.

Περιλαμβάνουν επίσης εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως δολοφονίες, διώξεις και «απάνθρωπες πράξεις», καθώς και τη σκόπιμη στόχευση αμάχων σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Για το Ισραήλ, τα εντάλματα σύλληψης θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μεγάλες διπλωματικές προκλήσεις.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Netanyahu  θα μπορούσε να αντιμετωπίσει περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια, ιδίως σε χώρες που είναι μέλη του ΔΠΔ. Αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει τις εξωτερικές σχέσεις του Ισραήλ και να εμποδίσει την ικανότητα του Netanyahu  να συμμετάσχει στη διεθνή διπλωματία.

Οι κατηγορίες θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν τον έλεγχο των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων και ενδεχομένως να αποδυναμώσουν τη θέση του Ισραήλ στα διεθνή φόρουμ, με τα εντάλματα να λειτουργούν ως ώθηση για εκκρεμείς υποθέσεις κατά του Ισραήλ για θέματα όπως οι πωλήσεις όπλων.

Τα εντάλματα σύλληψης καθιστούν πολύ πιο εύκολο να προβάλλονται νομικά επιχειρήματα ότι το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, γεγονός που με τη σειρά του καθιστά πιο δύσκολο για πολλούς δυτικούς συμμάχους να πωλούν όπλα στο Ισραήλ.

Για το κράτος της Παλαιστίνης, η έκδοση αυτών των ενταλμάτων σύλληψης είναι μια διπλωματική νίκη που ενισχύει τη θέση του στα διεθνή όργανα. Είναι η πρώτη φορά από την αρχή της σύγκρουσης που Ισραηλινοί ηγέτες λογοδοτούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή εγκυμονεί τον κίνδυνο πιθανής αντίδρασης από ισχυρούς συμμάχους του Ισραήλ, ιδίως τις ΗΠΑ, οι οποίες πρόσφατα ψήφισαν νόμο που απειλεί να διακόψει τη χρηματοδότηση προς την Παλαιστινιακή Αρχή, εάν αυτή ασκήσει νομική δράση κατά του Ισραήλ μέσω του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου !!! Μια ακόμη αξιοθαύμαστη ενέργεια της δημοκρατίας των ΗΠΑ !!!

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο λοιπόν, έκανε το βήμα. Μην περιμένετε δικαιοσύνη. Η δίωξη θα καταδείξει μόνο την ανικανότητα αυτών των διεθνών θεσμών να ενεργήσουν ανεξάρτητα και για τις σωστές αιτίες.

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok