Πόσο αληθής είναι ο ισχυρισμός ότι το ΝΑΤΟ δεν βρίσκεται σε πόλεμο με την Ρωσία; Μπορούν οι Ουκρανοί να βάλλουν με πυραύλους ATACMS, JASSM, STORM SHADOW και SCALP-EG κατά της Ρωσίας, χωρίς νατοϊκή υποστήριξη;
Οι αμερικανικοί υπερηχητικοί βαλλιστικοί πύραυλοι MGM-140 ATACMS (Army Tactical Missile System) έχουν βεληνεκές 300 χλμ και εκτοξεύονται από πολλαπλούς εκτοξευτές HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) ή από M270 MLRS (Multiple Launch Rocket System). Οι επίσης αμερικανικοί πύραυλοι cruise AGM-158 JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) με βεληνεκές 370 χλμ εκτοξεύονται από μαχητικά αεροσκάφη και είναι δομικά πανομοιότυποι με τους βρετανικούς πυραύλους cruise STORM SHADOW και τους γαλλικούς cruise SCALP-EG (Système de Croisière Autonome à Longue Portée), οι οποίοι επίσης εκτοξεύονται από μαχητικά και έχουν βεληνεκές 570 χλμ.
Ως γνωστόν οι βαλλιστικοί πύραυλοι πετούν σε βαλλιστική τροχιά, ούτως αρχικά ανεβαίνουν πολύ ψηλά και στην συνέχεια πετούν προς τον στόχο τους. Οι πύραυλοι cruise είναι πιο περίπλοκοι, επειδή είναι πύραυλοι που πετούν πολύ χαμηλά για να αποφύγουν τον εντοπισμό από ραντάρ. Ως εκ τούτου, χρειάζονται πολύ λεπτομερή και ενημερωμένα σχέδια πτήσης, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης χάρτες ανάγλυφου του εδάφους. Αυτοί οι χάρτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι, έτσι ώστε ένας τέτοιος πύραυλος, για παράδειγμα, να μην συντρίβεται σε μια νεόκτιστη γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ή σε ένα νεόκτιστο σπίτι στο δρόμο του προς τον στόχο.
Η Ουκρανία δεν διαθέτει τα απαραίτητα αναγνωριστικά δεδομένα, δηλαδή τρέχουσες δορυφορικές φωτογραφίες, χάρτες ανάγλυφου εδάφους και ούτω καθεξής. Αυτά τα δεδομένα τα παίρνει από το ΝΑΤΟ, κυρίως από τις ΗΠΑ. Ο στρατός των ΗΠΑ διαθέτει περισσότερους από 400 δορυφόρους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών δεκάδων δορυφόρων αναγνώρισης. Οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν πολύ λιγότερους δορυφόρους. Η ίδια η Ουκρανία δεν έχει ούτε έναν δορυφόρο, για αυτό οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εξαρτώνται πλήρως από τις πληροφορίες του ΝΑΤΟ. Είναι γνωστό εξ άλλου ότι οι ΗΠΑ και πολλές χώρες του ΝΑΤΟ δεν κρύβουν το γεγονός ότι παρέχουν στην Ουκρανία κρίσιμα επιχειρησιακά δεδομένα από τα οποία εξαρτάται πλήρως η Ουκρανία. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, για το οποίο τόσο πολύ κόπτεται η Δύση, ακόμη και η απλή διαβίβαση πληροφοριών σε ένα αντιμαχόμενο μέρος μπορεί να σημαίνει συμμετοχή στον πόλεμο.
Ας γίνουμε πιο αναλυτικοί. Το ΝΑΤΟ δεν μεταδίδει στην Ουκρανία μόνο δορυφορικές εικόνες, οι εικόνες αυτές πρέπει να αποκωδικοποιηθούν και να αξιολογηθούν σε ειδικά κέντρα επεξεργασίας δεδομένων. Τέτοια κέντρα υπάρχουν μόνο λίγα στον κόσμο, ούτε ένα στην Ουκρανία. Στις ΗΠΑ υπεύθυνη για την αποκωδικοποίηση των δεδομένων είναι η National Geospatial-Intelligence Agency (NGA), στην Γαλλία το Centre d’Expertise de la Défense (CED) και στην Μεγάλη Βρετανία η Defence Intelligence (DI). Επιπλέον, υπάρχουν δομές της Συμμαχίας όπως η NATO Communications and Information Agency (NCIS) και η Allied Command Operations (ACO), οι οποίες μπορούν να επεξεργάζονται και να αξιολογούν δεδομένα για την υποστήριξη στρατιωτικών επιχειρήσεων. Όλα αυτά τα κέντρα συνδέονται μεταξύ τους με πολλαπλούς ψηφιακούς συνδέσμους επικοινωνίας. Σε όλα αυτά τα κέντρα, η επεξεργασία των πληροφοριών από την δορυφορική αναγνώριση γίνεται κυρίως, αλλά όχι μόνο, σε πραγματικό χρόνο. Οι επεξεργασμένες πληροφορίες χρησιμεύουν ως βάση για τον προσδιορισμό των ακριβών συντεταγμένων του στόχου, δηλαδή του σημείου στο οποίο πρέπει να χτυπήσει ένας πύραυλος. Όλα αυτά σημαίνουν άμεση συμμετοχή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο από την άποψη του Διεθνούς Δικαίου.
Σε αυτό το σημείο θα ήταν λογικό να αναρωτηθούμε εάν μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν διαθέσιμα δεδομένα από υπηρεσίες χαρτών όπως οι Χάρτες Google, οι Χάρτες Yandex ή άλλες υπηρεσίες. Γιατί λοιπόν η Ρωσία ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία αποκτά αυτά τα δεδομένα από υπηρεσίες του ΝΑΤΟ και όχι από δημόσιες πηγές, καθώς οι ακριβείς συντεταγμένες των πιθανών στόχων μπορούν επίσης να βρεθούν στους δημόσια διαθέσιμους ψηφιακούς χάρτες. Προφανώς μπορούμε να βρούμε τις συντεταγμένες πολιτικών στόχων όπως υποδομές, βιομηχανικές ή ενεργειακές εγκαταστάσεις σε αυτούς τους χάρτες, αλλά αυτό δεν βοηθά με τους στρατιωτικούς στόχους, επειδή για παράδειγμα, μια επίθεση σε στρατιωτικό αεροδρόμιο θα πρέπει να γίνει όταν εκεί υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερα αεροσκάφη. Τα δεδομένα από τις υπηρεσίες χαρτών που αναφέρθηκαν δεν είναι αρκετά ενημερωμένα προς τούτο, αυτό απαιτεί δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Το ίδιο ισχύει και για τους σχηματισμούς στρατευμάτων, τα πολεμικά πλοία στα λιμάνια και για την αεράμυνα, την οποία ο επιτιθέμενος θέλει να αποφύγει όσο το δυνατόν κατά τον σχεδιασμό πτήσεων. Αυτά τα δεδομένα αλλάζουν γρήγορα και πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς και να υποβάλλονται γρήγορα σε επεξεργασία. Όσον αφορά τους χάρτες ανάγλυφου του εδάφους υψηλής ακριβείας, οι οποίοι είναι απαραίτητοι ειδικά για τους πυραύλους cruise JASSM, STORM SHADOW και SCALΡ, η Ουκρανία δεν διαθέτει αυτούς τους χάρτες για το έδαφος της Ρωσίας, ούτε καν η Βρετανία και η Γαλλία τους έχουν, μόνο οι ΗΠΑ τους διαθέτουν.
Εν κατακλείδι, ως απάντηση που ετέθη αρχικά.
Το σχέδιο πτήσης για τον πύραυλο πρέπει να δημιουργηθεί και να φορτωθεί στο λογισμικό του πυραύλου. Αυτά τα σχέδια πτήσης δεν δημιουργούνται από τον Ουκρανό χειριστή του εκτοξευτή πυραύλων ή του πιλότου του μαχητικού αεροσκάφους, αλλά στα κέντρα δεδομένων που αναφέρονται παραπάνω. Πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί την συμμετοχή πολλών διαφορετικών ειδικών. Πρώτα λαμβάνονται οι πληροφορίες αναγνώρισης από τους δορυφόρους του ΝΑΤΟ σχετικά με τους στόχους και μεταδίδονται στο ουκρανικό αρχηγείο. Εκεί αποφασίζεται ποιοι στόχοι θα βληθούν. Στα σημεία ελέγχου HIMARS, επιλέγεται ένας συγκεκριμένος εκτοξευτής πυραύλων για να εκτελέσει την εργασία που του έχει ανατεθεί. Όλη η ανταλλαγή πληροφοριών πραγματοποιείται μέσω ασφαλών ψηφιακών γραμμών επικοινωνίας του ΝΑΤΟ, κυρίως μέσω του Link-16.
Όταν ο κινητός εκτοξευτής πυραύλων HIMARS φτάσει στην θέση εκτόξευσης, χρησιμοποιείται το GPS για τον προσδιορισμό της θέσης του εκτοξευτή πυραύλων με ακρίβεια εκατοστού και για τον προσδιορισμό του προσανατολισμού προς τις βασικές κατευθύνσεις με ακρίβεια ενός εκατοστού της μοίρας. Αυτά τα δεδομένα διαβιβάζονται στα κέντρα επεξεργασίας πληροφοριών του ΝΑΤΟ, όπου οι ειδικοί δημιουργούν το σχέδιο πτήσης για τους πυραύλους με βάση τα ληφθέντα δεδομένα. Οι ειδικοί που καταρτίζουν το σχέδιο πτήσης είναι στρατιωτικό τεχνικό προσωπικό από χώρες του ΝΑΤΟ, συνήθως από τις ΗΠΑ, εξάλλου, δεν υπάρχουν Ουκρανοί στα κέντρα δεδομένων του ΝΑΤΟ. Το σύνολο δεδομένων που δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο αποστέλλεται στην συνέχεια στον εκτοξευτή πυραύλων HIMARS, ο διοικητής του οποίου εισάγει το σχέδιο πτήσης στον ενσωματωμένο υπολογιστή του πυραύλου και στην συνέχεια τον εκτοξεύει.
Η εισαγωγή σχεδίων πτήσης για πυραύλους cruise σε μαχητικά-βομβαρδιστικά λειτουργεί περίπου με τον ίδιο τρόπο. Το μόνο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι η κινητικότητα του αεροσκάφους, το οποίο δεν βρίσκεται σε ακριβές σημείο εκτόξευσης, όπως ένας εκτοξευτής πυραύλων. Ωστόσο, οι πύραυλοι cruise μπορούν να διορθώσουν την πορεία τους χρησιμοποιώντας απεικόνιση ραντάρ του εδάφους. Έχουν ακόμη και φωτογραφίες του στόχου. Ο πιλότος του αεροσκάφους δεν καθορίζει πώς και πού θα πετάξει ο πύραυλος, αλλά λαμβάνει αυτά τα δεδομένα από το κέντρο διοίκησης του ΝΑΤΟ.
Με αυτά τα δεδομένα, ο ισχυρισμός ότι η χρήση αυτών των όπλων βαθιά στην ρωσική ενδοχώρα είναι de facto συμμετοχή του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στον πόλεμο δεν μπορεί να απορριφθεί. Είναι αυτοί που έχουν τον τελευταίο λόγο στην απόφαση για το πού θα επιτεθούν και είναι αυτοί που προετοιμάζουν τις επιθέσεις. Οι Ουκρανοί στην καλύτερη περίπτωση έχουν απλώς το καθήκον να πατήσουν το κουμπί της εκτόξευσης.
Το ΝΑΤΟ κάνει όλη την δουλειά, και το ΝΑΤΟ ηττάται στον πόλεμο της Ουκρανίας.