Δένδιας για Ομογένεια Μαριούπολης: Πας μη NATOικός, μη Έλληνας

zaharova

Στις 28 Ιουνίου 2024 η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μαρία Ζαχάροβα, απαντούσε στις κατάπτυστες δηλώσεις Δένδια ότι δεν υπάρχει πια ελληνική κοινότητα στην Μαριούπολη.

Αναλυτικά η Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ορθώς ότι : “Όχι μόνο υπάρχει ακμάζουσα ελληνική κοινότητα, αλλά θα πρέπει να εξηγήσει η ελληνική κυβέρνηση γιατί στέλνει όπλα στους Ουκρανούς με τα οποία πλήττονται Έλληνες ομογενείς. Πώς υποστηρίζει την προμήθεια των όπλων, από τα οποία θα σκοτώνονται από τα χέρια του καθεστώτος του Κιέβου οι Έλληνες που ζουν εκεί;”

Δυστυχώς είναι γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση στην Ελλάδα συνειδητά αγνοεί τους συμπατριώτες της που ζουν στα νέα εδάφη της Ρωσίας. Συνειδητά τους “τιμωρεί” για το ότι αυτοί οι ομογενείς έκαναν την επιλογή υπέρ της Ρωσίας και για το ότι είναι ευχαριστημένοι να ζουν μέσα στην Ρωσία. Φαίνεται ότι, βάσει των δηλώσεων Δένδια, όποιος Έλληνας ομογενής δεν υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και τον Ζελένσκι, δεν υφίσταται πια ως ομογενής.

Για να αποδείξει τις ανακριβείς δηλώσεις του Δένδια, η Ζαχάροβα προσκάλεσε τον Δένδια να επισκεφθεί την Μαριούπολη και να δει με τα ίδια του τα μάτια την άνθηση της εκεί ελληνικής κοινότητας. Όμως αυτή η πρόσκληση θα περάσει εσκεμμένως απαρατήρητη από τον Δένδια, αφού τι να περιμένει με μια τέτοια επίσκεψη; Τις μαρτυρίες των χιλιάδων ομογενών για την ομαλή ζωή που κάνουν με φόντο τις ολοκαίνουργιες πολυκατοικίες, παιδικές χαρές και υποδομές που έχει κατασκευάσει η Ρωσική κυβέρνηση σε χρόνο ρεκόρ στην Μαριούπολη;

Η δική μας ανάλυση: Πολιτικές και Διπλωματικές Επιπτώσεις

Η αντιπαράθεση αυτή αντανακλά τις ευρύτερες γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Η Ελλάδα, ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακολουθεί μια πολιτική που ευθυγραμμίζεται τυφλά με τις δυτικές δυνάμεις (δηλαδή ΗΠΑ-ΝΑΤΟ), υποστηρίζοντας με κλειστά μάτια το, σήμερα πια με την ακύρωση των εκλογών στην Ουκρανία, δικτατορικό καθεστώς Ζελένσκι. Δικτατορικό και στυγνό καθεστώς Ζελένσκι, μιας και ομάδες “στρατονόμων” κυκλοφορούν στις πόλεις και συλλαμβάνουν με την βία Ουκρανούς για να σταλούν άμεσα στο μέτωπο, αφού η πολιτική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ επιβάλλει τον συνεχιζόμενο πόλεμο με την Ρωσία ως το τέλος κάθε Ουκρανού.

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία προβάλλει την πραγματικότητα, παρουσιάζοντας την υποστήριξη των Ελλήνων ομογενών στην περιοχή ως μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής προστασίας των Ρωσικών και Ρωσόφιλων πληθυσμών στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Η πρόσκληση της Ζαχάροβα προς τον Δένδια εντάσσεται σε αυτή την προσπάθεια παρουσίασης την αλήθειας, επιχειρώντας να παρουσιάσει την πραγματική πλευρά της κατάστασης και να υπογραμμίσει τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της Ρωσίας στη Μαριούπολη.

Συμπεράσματα

Συμπερασματικά, η αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας για το θέμα των Ελλήνων ομογενών στη Μαριούπολη αντικατοπτρίζει τις ευρύτερες γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή. Ενώ η Ζαχάροβα τονίζει την ύπαρξη και την ευημερία της ελληνικής κοινότητας υπό την ρωσική διοίκηση, η Ελληνική κυβέρνηση επικεντρώνεται στην τυφλή υποστήριξη των συμφερόντων του ΝΑΤΟ και του Ζελένσκι παραμελώντας κάθε σκέψη για την εκεί ελληνική ομογένεια.

Θεόδωρος Κωστής

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok