Γαλλία: Τι έκανε τον Macron να ζητήσει πρόωρες εκλογές ;

macron c est finis

Η απόφαση του Γάλλου προέδρου Macron να ζητήσει πρόωρες εκλογές έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση και εικασίες μεταξύ των πολιτικών αναλυτών σε όλο τον κόσμο. Η κίνηση του Macron, που θεωρήθηκε επικίνδυνη από πολλούς, έρχεται σε μια εποχή που το κόμμα του, La République En Marche (LREM) ή Renaissance, χάνει έδαφος από τα δεξιά κόμματα.

Αυτός ο στρατηγικός ελιγμός φαίνεται να επηρεάζεται από ένα σύνθετο μείγμα εσωτερικής πολιτικής, διεθνών πιέσεων και του σχεδίου του Macron και του περιβάλλοντος του για τον ρόλο της Γαλλίας στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή, ιδιαίτερα στην Αφρική και την Ουκρανία.

1. Φθίνουσα δημοτικότητα και εκλογική πίεση

Το Renaissance του Macron έχει δει μείωση της υποστήριξης στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, με τα δεξιά κόμματα, ιδιαίτερα τον Εθνικό Συναγερμό (National Rally) της Marine Le Pen, να κερδίζουν έδαφος. Το πολιτικό τοπίο στη Γαλλία έχει γίνει όλο και πιο πολωμένο, με τους ψηφοφόρους να μετατοπίζονται προς πιο ακραίες θέσεις τόσο στη δεξιά όσο και στην αριστερά. Ζητώντας πρόωρες εκλογές, ο Macron ίσως να προσπαθούσε να εδραιώσει τη βάση υποστήριξης του δίνοντας λίγο χρόνο στο εκλογικό σώμα να αποφασίσει για την ψήφο του και να επαναβεβαιώσει την πολιτική του εντολή πριν επιδεινωθεί η κατάσταση για το κόμμα του.

Αυτή η κίνηση θα μπορούσε επίσης να είναι μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια πολύ πιο σοβαρή ήττα, λόγω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας του εκλογικού σώματος, στις τακτικές εκλογές (στην καθορισμένη ημερομηνία) η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια δεξιά κυβέρνηση πλειοψηφίας (χωρίς να χρειάζεται συνεργασίες άλλων κομμάτων).

2. Κατανομή του βάρους της λήψης αποφάσεων

Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας στην απόφαση του Macron ήταν το σημαντικό βάρος της λήψης αποφάσεων σε ευαίσθητα θέματα, όπως η στάση του ΝΑΤΟ και η θέση της Γαλλίας στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας. Εάν το LREM/Renaissance διατηρούσε τον έλεγχο για τα υπόλοιπα τρία χρόνια της θητείας του Macron, η ευθύνη για κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με το ΝΑΤΟ και η απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία θα εναπόκειταν αποκλειστικά στη διοίκηση του. Δεδομένης της σοβαρότητας αυτών των ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της απειλής που θέτουν οι τρομερές στρατιωτικές και πυρηνικές δυνατότητες της Ρωσίας, ο Macron μπορεί να προτίμησε να εμπλέξει ένα ευρύτερο φάσμα πολιτικών φωνών σε αυτές τις αποφάσεις.

Με την ενσωμάτωση άλλων κομμάτων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ο Macron θα μπορούσε να κατανείμει την ευθύνη και να μετριάσει τις πολιτικές επιπτώσεις από τυχόν αμφισβητούμενες αποφάσεις. Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε επίσης να προωθήσει μια πιο ενοποιημένη εθνική στάση σε διεθνή θέματα, ενδεχομένως ενισχύοντας μια πιο μετριοπαθή θέση της Γαλλίας εντός του ΝΑΤΟ, η οποία θα αποκλιμάκωνε ή ακόμη και θα σταματούσε την σημερινή εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

3. Εγχώριες και διεθνείς επιπτώσεις

Στο εσωτερικό μέτωπο, η έκκληση του Macron για πρόωρες εκλογές μπορεί να θεωρηθεί ως ένα στρατηγικό στοίχημα για την αναμόρφωση του πολιτικού τοπίου προς όφελος του. Αναγκάζοντας μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, ίσως να έλπιζε να κεφαλαιοποιήσει τυχόν αδυναμίες ή έλλειψη ετοιμότητας μεταξύ των αντιπάλων του. Αυτή η κίνηση θα μπορούσε επίσης να ήταν μια υπολογισμένη προσπάθεια να αναζωογονήσει την εικόνα και την πολιτική ατζέντα του κόμματος του.

Ωστόσο, αυτό το στοίχημα ήταν μάλλον ένα gambit που εκμεταλλεύτηκαν οι αντίπαλες δεξιές πολιτικές δυνάμεις, καθώς ο πρώτος γύρος των εκλογών ευνόησε τον Εθνικό Συναγερμό της Marine Le Pen. Η επιτυχία της Le Pen υπογραμμίζει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια μεταξύ των ψηφοφόρων για τις πολιτικές Μακρόν στα εσωτερικά και διεθνή θέματα και σίγουρα υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Macron στη διατήρηση της πολιτικής επιρροής της ατζέντας του.

Αναλυτικά, όπως προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, το κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Marine Le Pen προηγήθηκε στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, φέρνοντάς το πιο κοντά στις πύλες της εξουσίας από ποτέ.

Μετά από ασυνήθιστα υψηλή προσέλευση, το μπλοκ του RN (National Rally) προηγείται με 34% των ψήφων, ενώ ο αριστερός συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου (New Popular Front – NFP) έρχεται δεύτερος με 28,1% και η συμμαχία Ensemble του προέδρου Macron υποχώρησε στο θλιβερό τρίτο με 20,3%, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Ipsos.

Σύμφωνα με το CNN, περαιτέρω προβλέψεις δείχνουν ότι, μετά τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας την επόμενη Κυριακή, το RN θα κερδίσει μεταξύ 230 και 280 εδρών στην κάτω βουλή των 577 εδρών – μια εκπληκτική αύξηση από την καταμέτρηση των 88 στο απερχόμενο κοινοβούλιο. Το NFP προβλεπόταν να εξασφαλίσει μεταξύ 125 και 165 εδρών, με το Ensemble να ακολουθεί με 70 έως 100 έδρες.

Σε διεθνές επίπεδο, η κίνηση των πρόωρων εκλογών αντικατοπτρίζει τη λεπτή πράξη εξισορρόπησης που μάλλον ήθελε να εκτελέσει ο Macron. Ο ρόλος της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ και η απάντηση της στη σύγκρουση Ρωσίας-ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι καίρια ζητήματα που απαιτούν προσεκτικό χειρισμό.

3. Συμπέρασμα

Η απόφαση του Macron να ζητήσει πρόωρες εκλογές ήταν μια πολύπλευρη στρατηγική που καθοδηγήθηκε τόσο από εγχώριες όσο και από διεθνείς εκτιμήσεις. Αντιμέτωπος με τη μείωση της υποστήριξης και την άνοδο των δεξιών κομμάτων, ο Macron στόχευε να αποδυναμώσει την απόλυτη πολιτική εντολή του ως πρόεδρος και κυβερνών κόμμα στην εξουσία και το πιο σημαντικό να μοιραστεί το βάρος της κρίσιμης λήψης αποφάσεων σε θέματα εθνικής ασφάλειας με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Με λιτά λόγια, με αυτή την κίνηση ο Macron αποσκοπούσε στην μείωση της καταστροφικής επιρροής του ΝΑΤΟ σε στρατιωτικό επίπεδο στην γαλλική εξωτερική πολιτική και των ΗΠΑ στην γαλλική πολιτική σκηνή και όπως δείχνουν τα φαινόμενα μάλλον θα το πετύχει την επόμενη εβδομάδα.

Θεόδωρος Κωστής

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok