ΘΑ ΕΠΙΜΕΙΝΕΙ ΤΟ DEEP STATE ΣΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ BIDEN ;

2024 presidential debate

Στον περίπλοκο χώρο της αμερικανικής πολιτικής, λίγοι όροι έχουν προκαλέσει τόση διαμάχη και ίντριγκα όσο το «βαθύ κράτος». Σίγουρα είναι ένας όρος που κάποτε ήταν παραγκωνισμένος στη σφαίρα των θεωριών συνωμοσίας, όμως σήμερα η έννοια ενός σκιώδους στελέχους που επηρεάζει τα πολιτικά αποτελέσματα έχει εισχωρήσει όλο και περισσότερο στον κυρίαρχο λόγο.

Καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του 2024, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το εάν το λεγόμενο βαθύ κράτος θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο όχι μόνο στη διασφάλιση της επανεκλογής του προέδρου Τζο Μπάιντεν αλλά και στην επανεκλογή του έτσι ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του. Άρα τι ακριβώς είναι αυτό το «βαθύ κράτος»;

Τρέχουσα Δημοκρατική Προεδρία

Η προεδρία του Τζο Μπάιντεν έχει αντιμετωπίσει αρκετή κριτική για τον χειρισμό της συνοριακής κρίσης, τον αυξανόμενο πληθωρισμό και το όλο και πιο πολωμένο πολιτικό κλίμα. Στη διεθνή σκηνή, ο Μπάιντεν ίσως είχε ως στόχο να αποκαταστήσει την παγκόσμια ηγεσία της Αμερικής, αλλά η χαοτική απόσυρση από το Αφγανιστάν και οι συνεχιζόμενες εντάσεις με την Κίνα και τη Ρωσία ήταν επίμαχα αρνητικά σημεία της Προεδρίας του.

Όμως καθόλου αρνητικά για το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ. Περισσότερο από 7δισ. δολλάρια πληρωμένο στρατιωτικό υλικό που εγκαταλείφθηκε από τον στρατό των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν ζητούσε πια την αναπλήρωση του από τις αμερικανικές εταιρίες.

Επιπροσθέτως η περισσότερη αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία καταλήγει στις αμερικανικές εταιρίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ψίθυροι για την επιρροή του βαθέως κράτους έχουν γίνει πιο δυνατοί. Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας υποστηρίζουν ότι εδραιωμένοι γραφειοκράτες, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών και πολιτικοί κατευθύνουν την αμερικανική εθνική πολιτική για να προστατεύσουν τα συμφέροντα τους και όχι τα συμφέροντα του αμερικανικού έθνους.

Είτε κάποιος προσυπογράφει αυτή την πεποίθηση είτε όχι, η ιδέα θέτει το ερώτημα: εάν υπάρχει μια τέτοια δύναμη όπως το βαθύ κράτος, θα στοιχημάτιζε στην προσπάθεια επανεκλογής του Μπάιντεν επειδή θα είχε συμφέρον στη συνέχιση της θητείας του και προφανώς των πολιτικών του?

Στα απόνερα της συζήτησης μεταξύ Trump-Biden

Δυστυχώς, η σκληρή πραγματικότητα έχει πέσει σκληρά στην επανεκλογή του Μπάιντεν. Το πρόσφατο ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν μια τρομερή καταστροφή για την υποψηφιότητα του. Συγκεκριμένα, μετά από αυτή την λεκτική αναμέτρηση υπήρξε ένας βαθύς, ευρύς και επιθετικός πανικός στο Δημοκρατικό Κόμμα με τους υπεύθυνους στρατηγικής του κόμματος, τους εκλεγμένους αξιωματούχους και τους χρηματοδότες να προσπαθούν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια επανεκλογής του σημερινού προέδρου. Και αυτά είναι λόγια που ειπώθηκαν έπειτα στον αέρα στο κανάλι CNN που φιλοξένησε την συζήτηση.

Αναμφίβολα, αυτή η συζήτηση ήταν μια ακόμη απόδειξη ότι το ποσοστό αποδοχής του Μπάιντεν στην κοινή γνώμη των ΗΠΑ έχει βυθιστεί και ότι η ηλικία του υπήρξε σημείο ανησυχίας ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών του. Ορισμένοι μάλιστα αναρωτιούνται αν θα έπρεπε να είναι πρόεδρος των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή, αφού είναι ο κύριος παράγοντας που αποφασίζει την χρήση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ.

Επιπλέον, η άνοδος της εσωκομματικής δυναμικής ­δεν μπορεί να αγνοηθεί. Το ίδιο το Δημοκρατικό Κόμμα απέχει πολύ από το να είναι μονολιθικό, με προοδευτικούς και μετριοπαθείς συχνά σε αντίθεση. Προσωπικότητες όπως ο Μπέρνι Σάντερς και η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ αντιπροσωπεύουν μια σημαντική πτέρυγα του κόμματος που θα μπορούσε να πιέσει για έναν διαφορετικό υποψήφιο, έναν πιο ευθυγραμμισμένο με το όραμα τους για μια μετασχηματιστική αλλαγή. Η αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των παρατάξεων θα επηρεάσει αναμφίβολα τη διαδικασία διορισμού.

Καθώς πλησιάζει η προκριματική περίοδος, η πορεία του Μπάιντεν προς την επανεκλογή πιθανότατα θα εξαρτηθεί από μια συμβολή παραγόντων, από τις συνεχιζόμενες αποτυχίες πολιτικής της κυβέρνησης του έως το αναδυόμενο πολιτικό τοπίο εντός του Δημοκρατικού Κόμματος.

Όμως καθώς οι εντάσεις αυξάνονται στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος, οι ψίθυροι για μια πιθανή αλλαγή στην υποψηφιότητα γίνονται πιο δυνατοί. Με το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών να πραγματοποιείται στο Σικάγο από τις 19 έως τις 22 Αυγούστου, οι γνώστες εικάζουν ότι θα μπορούσε να ξεδιπλωθεί μια δραματική τροπή των γεγονότων. Εάν ο Biden, που είναι το σημερινό φαβορί για το τελικό χρίσμα, συνεχίσει να αντιμετωπίζει αυξανόμενες αντιπαραθέσεις και μείωση της υποστήριξης, το Δημοκρατικό Κόμμα μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να ορίσει έναν εναλλακτικό υποψήφιο.

Το διακύβευμα είναι υψηλό και το συνέδριο στο Σικάγο θα μπορούσε να γίνει η σκηνή για μια κρίσιμη απόφαση που θα διαμορφώσει το μέλλον του κόμματος και τις πιθανότητές του στις επερχόμενες εκλογές. Η ατμόσφαιρα αναμένεται να είναι φορτισμένη με προσμονή, καθώς οι εκπρόσωποι, οι ακτιβιστές και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συγκλίνουν για να παρακολουθήσουν αυτό που θα μπορούσε να είναι μια ιστορική στιγμή που θα αλλάξει το παιχνίδι για το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ποιο είναι το βαθύ κράτος;

Η έννοια του βαθέως κράτους φαίνεται να αφορά εταιρικές και πολιτικές ομάδες που κινούν τα νήματα προς ορισμένα καθιερωμένα συμφέροντα ορισμένων οικονομικών και πολιτικών παραγόντων.

Αυτές οι εταιρείες και οι πολιτικοί φορείς προτιμούν έναν συγκεκριμένο τύπο διακυβέρνησης με έναν αδύναμο και πρόθυμο πρόεδρο να εκπληρώσει τις επιθυμητές πορείες δράσης τους στην οικονομική και πολιτική σκηνή σε διεθνές επίπεδο.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι αυτό είναι το βαθύ κράτος, αλλά υπάρχουν αληθινά γεγονότα που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο που εμπίπτουν στην κατηγορία των συμφερόντων ενός τέτοιου βαθέως κράτους από εταιρίες και πολίτικούς παράγοντες.

Ποιό θα μπορούσε να είναι το βαθύ κράτος?

Για παράδειγμα, είναι οφθαλμοφανές γεγονός ότι χρηματοπιστωτικές εταιρείες όπως η Blackrock και η Vanguard Group, πολιτικοί με μετοχές σε στρατιωτικές-βιομηχανικές εταιρείες και ακόμη και το Ισραήλ ως πολιτικός κρατικός παράγοντας εκπληρώνουν τα συμφέροντα τους με τις τρέχουσες πολιτικές των ΗΠΑ.

Ιδιαίτερα για την επιθετικότητα των ΗΠΑ προς τη Ρωσία, ο γερουσιαστής Lindsey Graham δήλωσε ευθύτατα στην εκπομπή του CBS “Face the Nation” στις 10 Ιουνίου 2024 ότι η Ουκρανία είναι ένα “χρυσωρυχείο” με μεταλλεύματα και σπάνιες γαίες αξίας σχεδόν 12 τρισ. δολλαρίων που δεν θα ήθελε να δώσει στον Πούτιν και στον  Σι Τζινπίνγκ. Η πολιτική Biden υποστηρίζει αυτή τη γραμμή της θυσίας έως και του τελευταίου Ουκρανού για να βουτήξει τον πλούτο της χώρας τους το βαθύ κράτος. Ήδη εταιρίες σαν την Blackrock έχουν αγοράσει γη στην Ουκρανία βάσει του νομοθετήματος Ζελένσκι, γεγονός που ορθώς έχει κάνει την Ρωσία να ρωτάει του Ουκρανούς για ποιό λόγο πολεμούν, για να τους αρπάξουν τη γη και τη χώρα ξένα συμφέροντα?

Από την ίδρυση του Ισραήλ το 1948, η στρατιωτική βοήθεια που έχει λάβει από τις Ηνωμένες Πολιτείες ανέρχεται σε 158 δισεκατομμύρια δολάρια (χωρίς αναγωγή για πληθωρισμό), καθιστώντας το τον μεγαλύτερο αποδέκτη της αμερικανικής βοήθειας στην ιστορία.

Από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θεσπίσει νομοθεσία που παρέχει τουλάχιστον 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, η οποία περιλαμβάνει 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια από νομοσχέδιο τον Μάρτιο του 2024 και 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια από νόμο συμπληρωματικών πιστώσεων τον Απρίλιο του 2024.

Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα που παρεμβαίνει ενεργά στις εκλογές των ΗΠΑ μέσω της AIPAC, καυχώμενη ότι οι υποψήφιοι που έλαβαν την υποστήριξη του εκλέγονται. Είναι επίσης η μόνη χώρα με τέτοιες ενέργειες που δεν χαρακτηρίζεται ως ξένος πράκτορας από τις αρχές των ΗΠΑ (Foreign Agents Registration Act).

Επιπροσθέτως η προαναφερόμενη γερουσιαστής Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ έχει ισχυριστεί ότι η υποστήριξη του Κογκρέσου για το Ισραήλ οδηγείται από το φόβο του AIPAC, όχι βάσει συνείδησης και έχει κατηγορήσει το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα.

Συμπεράσματα σχετικά με τον Μπάιντεν

Μετά την πρόσφατη συζήτηση, οι εικασίες γύρω από την πιθανή προσπάθεια επανεκλογής του προέδρου Μπάιντεν έχουν ενταθεί. Ενώ ο Μπάιντεν έχει δηλώσει την πρόθεση του να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία, διάφοροι παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αν τελικά θα ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι. Τα ποσοστά αποδοχής του, η υποστήριξη του κόμματος και η ικανότητα του να αντιμετωπίσει βασικά ζητήματα πολιτικής θα είναι κρίσιμα.

Επιπλέον, οι ανησυχίες σχετικά με την ηλικία και την υγεία του είναι πιθανό να εξεταστούν εξονυχιστικά τόσο από τους υποστηρικτές όσο και από τους αντιπάλους. Το Δημοκρατικό Κόμμα πρέπει επίσης να εξετάσει αναδυόμενους ηγέτες στις τάξεις του που θα μπορούσαν να προσφέρουν νέες προοπτικές και ανανεωμένη ενέργεια για την εκστρατεία του 2024.

Ακόμη και αν ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι αποφασισμένος να επιδιώξει επανεκλογή, τα πολιτικά και εταιρικά συμφέροντα θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά την απόφασή του. Εντός του Δημοκρατικού Κόμματος, οι φατρίες μπορεί να πιέσουν για έναν νέο υποψήφιο εάν πιστεύουν ότι η ηλικία ή η απόδοση του Μπάιντεν θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις πιθανότητες τους στις γενικές εκλογές.

Οι βασικοί δωρητές του κόμματος και οι εταιρικοί υποστηρικτές, των οποίων η οικονομική υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας για μια επιτυχημένη εκστρατεία, μπορεί να προτιμήσουν έναν άλλο υποψήφιο που θα ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντά τους και θα θεωρείται πιο εκλέξιμος.

Επιπλέον, εάν σημαίνουσες προσωπικότητες των Δημοκρατικών και ομάδες συμφερόντων συσπειρωθούν γύρω από έναν εναλλακτικό υποψήφιο, ο Μπάιντεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυξανόμενη πίεση να αποχωρήσει για χάρη της ενότητας του κόμματος και της εκλογικής στρατηγικής.

Τελικά, ενώ η προσωπική επιθυμία του Μπάιντεν να θέσει υποψηφιότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας, σίγουρα το ευρύτερο πολιτικό και οικονομικό τοπίο θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση των προοπτικών υποψηφιότητας του.

Τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι τεράστια και αν και ο Τραμπ δεν είναι εντελώς έκτος γραμμής των παραπάνω πολιτικών, είναι σίγουρα ένας πολιτικός που δεν θα ήθελε να ζορίσει την Ρωσία περισσότερο από όσο να συνεχίζουν να κερδοσκοπούν οι ΗΠΑ μόνο οικονομικά  και καθώς δηλώνει συχνά δεν επιθυμεί την μετάσταση σε πυρηνικό πόλεμο.

Θεόδωρος Κωστής

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok