ΒΟΛΙΒΙΑ, BRICS ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

BOLIVIA PRES

Την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024, ο στρατηγός Juan Jose Zuniga, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Βολιβίας, προσπάθησε να καταλάβει την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα. Η κυβέρνηση του Προέδρου Luis Alberto Arce Catacora με το προσωνύμιο «Lucho» άντεξε και τελικά οι επίορκοι συνωμότες συνελήφθησαν.

Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι πως η Βολιβία είναι κράτος σε καθεστώς σύνδεσης με τους BRICS. Κάτι που οι ΗΠΑ καθόλου θετικά δεν έχουν εισπράξει. Την προηγουμένη του πραξικοπήματος ο Πρόεδρος Arce, βρισκόταν σε επίσκεψη στην Ρωσσία όπου και είδε τον Προέδρο Πούτιν σε μιαν εγκάρδια συνάντηση.

Ο Στρατηγός Zuniga, είναι αγαπημένο παιδί των αμερικανών και ήδη έχει γίνει γνωστό ότι το πραξικόπημα σχεδίασε και χρηματοδότησε η CIA. Άλλωστε είναι κάτι που συνηθίζει η «land of the free» να καταδυναστεύει δηλαδή, τους λαούς της Αμερικής με σκληρά πουλημένα καθεστώτα αχυρανθρώπων, ώστε και να μην αναπτύσσεται το δυναμικό των εκεί κρατών αλλά και να παραμένει υπό κεντρικό έλεγχο η παραγωγή οπίου και κοκαΐνης… και ο νοών νοείτω …

H CIA έχει ενορχηστρώσει πραξικοπήματα στην Βολιβία τουλάχιστον στα 1960 και 1971 και προσπάθησε με πολλές κρυφές επιχειρήσεις να ρίξει τον Πρόεδρο Evo Morales (2006-2019) όταν αποφάσισε ότι θα επανεθνικοποιήσει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές ενεργείας της Βολιβίας. Σημαντική σημείωση: υπουργός οικονομικών του Morales και σχεδιαστής της επανεθνικοποίσης των ενεργειακών πόρων ήταν ο σημερινός Πρόεδρος Arce !!!

Ο Πρόεδρος «Lucho», ανήκει στην μεσαία τάξη της Βολιβιανής κοινωνίας. Έχει σπουδάσει οικονομικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα στο University of Warwick. Έχει εργασθεί ως τραπεζικός και οικονομολόγος και στην Κεντρική Τράπεζα της Βολιβίας. Πριν γίνει Πρόεδρος, υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών σχεδόν για μια δεκαετία. Αντικαταστάθηκε για λόγους υγείας, αφού τον χτύπησε καρκίνος στους νεφρούς , εντάσσοντάς τον έτσι στο ειδικό κλαμπ των αντιπάλων πολιτικών των ΗΠΑ που ξαφνικά παθαίνουν καρκίνο. Φαίνεται όμως ότι ξεπέρασε το πρόβλημα…

Θεωρείται -και δικαίως- ως ο οικονομικός αναμορφωτής της σύγχρονης Βολιβίας, αφού εκτόξευσε το ΑΕΠ της χώρας κατά 344% και μείωσε εκτεταμένα την φτώχια από 38% στο 15%. Τόλμησε και φορολόγησε τους πλούσιους στην Βολιβία και με πολύ επιτυχημένο τρόπο! Ακόμη έχει προβεί σε μιαν ιδιότυπη και φιλόδοξη νομιμοποίηση των παραγωγών κοκαΐνης (cocaleros) με στόχο να τους αποκόψει από τα παράνομα κυκλώματα και να συμβάλλουν στην φαρμακοβιομηχανία της χώρας.

O Πρόεδρος Arce με φύλλο κοκαϊνης

Η ένταξη στην συμμαχία των BRICS ακούγεται ως το λογικό επόμενο βήμα, για ένα τόσο εποικοδομητικό οικονομικό στέλεχος. Η Βολιβία έκανε αίτηση ένταξης το 2015 (με τον Πρόεδρο Morales) και ψιθυρίζεται ότι ο Lucho, θα είναι ο Πρόεδρος στις ημέρες του οποίου θα γίνει η πλήρης ένταξη. Όπως αντιλαμβάνεστε, οι ΗΠΑ δεν χαίρονται για μια τέτοια εξέλιξη και έτσι ανέθεσαν στην CIA να «εκδημοκρατίσει» για μια φορά ακόμη την Βολιβία.

Ευτυχώς όπως αποδεικνύεται, όταν είσαι μέρος των BRICS, οι ξενόδουλοι αχυράνθρωποι του διεθνές κεφαλαίου, δεν επιτυγχάνουν πάντοτε…

Η Βολιβία, έχει τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Λατινική Αμερική και έχει επίσης προχωρήσει σε σημαντικότατες αναμορφώσεις του δικαστικού συστήματος και της πολιτικής ασφαλείας της χώρας.

Όλα αυτά τα θετικά, θα περίμενε κανείς ότι, οι ΗΠΑ ως «πρωταθλητές της δημοκρατίας» θα τα χειροκροτούσαν. Όμως φαίνεται ότι λίγο τους νοιάζει η φανερή πρόοδος του Βολιβιανού λαού και πολύ τους καίει ο χαμένος έλεγχος των ενεργειακών πηγών της χώρας και η εξάρθρωση του συστήματος παραγωγής κοκαΐνης.

Ακόμη κι αν οι πολιτικοί στις ΗΠΑ παπαγαλίζουν, ληγμένα λόγια για την δημοκρατία, τελικά είναι έρμαια των σύνθετων συμφερόντων που θέλουν τα Έθνη υπόδουλα και εξαρτημένα.

Αχιλλέας Ξανθάκης

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok