Η Κύπρος αντέδρασε άμεσα στις απειλές της Χεζμπολάχ

CYPRUS

Η Κύπρος αντέδρασε με σύγχυση την Πέμπτη στις προειδοποιήσεις της λιβανικής ομάδας Χεζμπολάχ ότι το νησί θα μπορούσε να παρασυρθεί στη σύγκρουση εάν οι εντάσεις με το Ισραήλ κλιμακωθούν σε πόλεμο πλήρους κλίμακας , αναφέρει το Reuters.

Η Κύπρος, το πλησιέστερο κράτος μέλος της ΕΕ στη Μέση Ανατολή, αιφνιδιάστηκε από τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ  Χασάν Νασράλα αργά την Τετάρτη ότι το νησί θα μπορούσε να γίνει στόχος εάν επέτρεπε στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές του εγκαταστάσεις σε περίπτωση επίθεσης στον Λίβανο.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται σε καμία περίπτωση σε στρατιωτικές συγκρούσεις», απάντησε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης , χαρακτηρίζοντας τα σχόλια του Νασράλα ως «δυσάρεστα».

Απάντησε και η ΕΕ: «Οποιεσδήποτε απειλές κατά του κράτους μέλους μας είναι απειλές κατά της ΕΕ», δήλωσε εκπρόσωπος της Ένωσης.

Η Κύπρος πάντα προσπαθούσε να μείνει μακριά από την πολιτική των γειτόνων της και πρόσφερε άσυλο σε δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζους που διέφυγαν από τον εμφύλιο πόλεμο στις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Άσκησε επίσης πιέσεις στους εταίρους του στην ΕΕ για να προσφέρουν οικονομική βοήθεια στον Λίβανο και πρόσφατα δημιούργησε έναν θαλάσσιο διάδρομο για να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στους λιμοκτονούντες Παλαιστίνιους στη Γάζα.

«Η Κύπρος είναι ένας αξιόπιστος υποστηρικτής της σταθερότητας και ένα αναγνωρισμένο περιφερειακό κέντρο ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, που βασίζεται σε άριστες σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λεθημπιώτης.

Η χθεσινή δήλωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ έγινε εν μέσω βελτιωμένων δεσμών μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ και της πιο ορατής εμπλοκής των κυρίαρχων βάσεων της Βρετανίας στο νησί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και, πιο πρόσφατα, στην Υεμένη.

Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία είναι επίσης γνωστό ότι διεξάγει ασκήσεις στον κυπριακό εναέριο χώρο και τα τελευταία χρόνια οι δύο χώρες έχουν πραγματοποιήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Ο Νασράλα είπε ότι η ομάδα του θα πολεμήσει “χωρίς κανόνες” και “χωρίς όρια” σε περίπτωση ευρύτερου πολέμου.

Μιλούσε σε μια εκδήλωση μνήμης για έναν διοικητή που σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα την περασμένη εβδομάδα – το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε μέχρι στιγμής στη συνεχιζόμενη σύγκρουση με το Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ απάντησε με τη μεγαλύτερη ποτέ επίθεση με drone και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ εξέφρασαν ανησυχία για την κλιμάκωση και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Amos Hochstein ταξίδεψε στο Ισραήλ και τον Λίβανο για να παροτρύνει τις δύο χώρες να μην ανεβάσουν τη σύγκρουση σε πλήρη κλίμακα.

The Hellenic Information Team

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok