Το όνομα του θλιβερού κράτους των Σκοπίων, αν και κατά τον εγχώριο πολιτικό κόσμο του Κοινοβουλίου, έκλεισε, και μαζί του δήθεν έκλεισε μια εκκρεμότητα που ταλαιπωρούσε τους γείτονες και “εξέθετε” την Ελλάδα, από ότι φαίνεται, δεν έχει κλείσει ούτε για τους γείτονες… Συνεχίζει να πυροδοτεί πολιτικές κόντρες στα Σκόπια και μάλιστα στις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές, έχει γίνει κύριο θέμα. Αναρωτιέται κανείς, αν η παραχώρηση της Μακεδονικής ταυτότητος, δεν εξυπηρέτησε -αυταπόδεικτα- την Ελλάδα και δεν εξυπηρέτησε τα Σκόπια, ποιος τελικά ωφελήθηκε απο την διαστρέβλωση της Ιστορίας και την απομείωση του Ελληνικού κύρους;
Διαβάστε την είδηση:
Σε προεκλογική συζήτηση στην τηλεόραση Telma, η υποψήφια για την προεδρία της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα από το VMRO-DPMNE με τον υποψήφιο για δεύτερη προεδρική θητεία, που προτείνει το SDSM τον Στέβο Πενταρόφσκι, άνοιξε τα χαρτιά της σε σχέση με τους γείτονές της.
Το πρώτο μέλημα της υποψήφιας του VMRO-DPMNE, εφ’ όσον εκλεγεί στις 8 Μαΐου, θα είναι τα περιφερειακά θέματα- θα μιλήσει με τους γείτονες της χώρας «για την περιφερειακή πολιτική και την αναμενόμενη υποστήριξη από αυτούς».
Απευθυνόμενη στον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, τόνισε ότι δεν συζητάει την ένταξη των Βουλγάρων στο σύνταγμα της χώρας και ότι η Συνθήκη Φιλίας μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας δεν αναφέρεται καθόλου στο θέμα αυτό.
“Εγώ δεν θα χρησιμοποιώ το όνομα Βόρεια Μακεδονία”
Σιλιάνοφσκα υποψήφια για πρόεδρος από το VMRO-DPMNE
Στη συνέχεια ανέφερε ότι η ίδια προσωπικά δεν θα χρησιμοποιήσει το όνομα της χώρας, όπως αυτό προέρχεται από τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα.
«Όταν είπα ότι δεν θα χρησιμοποιήσω το «Severna»/ «Βόρεια», δεν εννοούσα ότι θα αφαιρέσω τις πινακίδες μπροστά από τους θεσμούς, κατά τη διάρκεια διεθνών διασκέψεων ή κατά τη διάρκεια διμερών συναντήσεων. Μιλάω για τον εαυτό μου. Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι επίσης προσωπικό δικαίωμα και κανείς δεν μπορεί να διατάξει να χρησιμοποιήσει κάτι που δεν δέχεται το μυαλό και η καρδιά σας, αλλά δεν θα χρησιμοποιήσω το Severna, θα χρησιμοποιήσω μόνο τη Μακεδονία, λοιπόν, θα πω Μακεδονία, κι ας η «Βόρεια Μακεδονία» στέκεται μπροστά μου. Κανείς δεν μπορεί να μου πει τι θα χρησιμοποιήσω, για το δικαίωμα της γνώμης και της ελεύθερης έκφρασης με την εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών», είπε η Σιλιάνοφσκα.
Ο Στέβο Πενταρόφσκι της απάντησε ότι είναι αδύνατο να μην χρησιμοποιείται η συνταγματική ονομασία όταν μιλάει «στον ΟΗΕ, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και σε άλλους διεθνείς θεσμούς».
« Όταν είσαι πρόεδρος, έχεις δικαίωμα σε προσωπική σχέση μόνο στην οικογένειά σου. Μόνο στο σπίτι μπορείς να πεις “αιώνια Μακεδονία”, “Μακεδονία για πάντα”. Είναι αδύνατο όταν είσαι στο βήμα στον ΟΗΕ, όταν είσαι στο ΝΑΤΟ, όταν είσαι στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη που θα στείλει ένα σημείωμα, που είναι πολύ σημαντικό σε εμάς και η αντίπαλός μου να γράφει (αυτό) στο πρόγραμμά της», είπε ο Πενταρόφσκι.